Строител на капитализма: Борис Джонсън

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

За втора поредна година британският премиер Борис Джонсън води "битка да спаси коледния сезон". Миналия декември Джонсън се опита да олекоти антиепидемичните мерки за празничните дни напук на здравните си съветници, но скок на заразените го принуди да се откаже, засрамен. Тази седмица Великобритания осъмна с гигантски опашки пред бензиностанциите, след като криза във веригите на доставки доведе до паника, че няма да има гориво за всички. И паниката стана реалност в много части от страната.

Веригата за доставки се чупи заради недостиг на шофьори на камиони. Това е проблем, с който се сблъскват и други държави, тъй като коронавирусът принуди много хора в Европа да се завърнат по родните си държави. Ситуацията е особено тежка за Великобритания обаче заради минималната сделка за напускане на ЕС, която правителството на Джонсън сключи с Брюксел, заради изискванията за визи за шофьорите на камиони и заради тежката бюрокрация по границите, които правят упражнението нерентабилно.

Заедно с утроилите се цени на тока заради високата цена на природния газ и лошо уредената от предишни правителства либерализация на пазара за енергийни доставки кризата във веригите на доставки създава сериозна опасност от криза на разходите за живот.

Още от Капитал