Строител на капитализма: Себастиан Курц

"Не съм светец, нито престъпник", заяви Курц, обявявайки решението си за оттегляне от политиката
"Не съм светец, нито престъпник", заяви Курц, обявявайки решението си за оттегляне от политиката    ©  Reuters
"Не съм светец, нито престъпник", заяви Курц, обявявайки решението си за оттегляне от политиката
"Не съм светец, нито престъпник", заяви Курц, обявявайки решението си за оттегляне от политиката    ©  Reuters

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц обяви в четвъртък, че напуска политиката. Огромният потенциал, който той развиваше повече от десет години, се разби на пух и прах заради управленски грешки и корупционни скандали.

Определян като Wunderkind, Курц изведе Народната партия ÖVP до две изборни победи и си осигури канцлерското място през 2017 г. На 31 години той стана най-младият държавен глава в ЕС. Политическата му кариера изглеждаше наистина внушително. С талант и находчивост (наричан понякога Wunderwuzzi - whizzkid - в Австрия), Курц се издигна до международна известност през 2013 г., когато стана външен министър на 27-годишна възраст. Впоследствие той предприе мащабна реформа на ÖVP, съсредоточена около самия него. Беше канцлер от 2017 до 2019 г. и отново от 2020 до 2021 г.

Курц напусна висшия управленски пост по-рано тази година, след като срещу него започна разследване за корупция. Прокурорите подозират, че политици от ÖVP около Курц са използвали средства на министерството на финансите, за да купят благоприятно отразяване във вестниците и да "финансират частично манипулирани проучвания на общественото мнение", за да се повиши имиджът на Курц и на ÖVP. Смята се, че 1.33 млн. евро са платени само на таблоида Österreich за последните две години.

Първият мандат на Курц приключи по подобен начин, след така наречения скандал в Ибиса. Допълнително Курц беше критикуван за несправяне с последствията от пандемията. "Не съм светец, нито престъпник", заяви той, обявявайки решението си за оттегляне от политиката. Той засегна продължаващото разследване, като каза, че психическата тежест, произтичаща от него, е част от причината за напускането му на политиката.

Курц стана баща миналия месец, което беше удобно извинение за решението. Бившият канцлер сподели, че е имал прозрение, когато е видял сина си за първи път. "Преди всичко очаквам с нетърпение да прекарам време с детето си и семейството си и ще се радвам много, преди лично да се посветя на нови професионални задачи през новата година."

Реакцията на решението на Курц е предимно положителна. "Искрено ви желая всичко най-добро. С всичко, което сме виждали различно в политиката, това, което в крайна сметка остава, е човекът - и той също заслужава благодарност за работата си!", написа Беате Майнл-Райзингер, лидер на NEOS, либерална опозиционна партия, в Twitter вчера. Вицеканцлерът Вернер Коглер от Зелените каза, че изпитва "уважение" към хода на Курц.

Още от Капитал