Строител на капитализма: Андрей Бабиш

Бившият чешки премиер Андрей Бабиш ще бъде изправен на съд, след като прокуратурата му повдигна обвинение в измама с евросубсидии. В началото на месеца парламентът в страната свали имунитета му като депутат във връзка заради предполагаемо участие в измама за 2 млн. евро. Решението позволи на прокуратурата да завърши с разглеждането на случая и да предяви обвинение и по-точно, че Бабиш е използвал неправомерно евросредства, предназначени за малки и средни компании, за да финансира свой бизнес.

Схемата, за която ще бъде съден Бабиш, е следната: фермата "Щъркелово гнездо" е получила евросубсидии, след като е била прехвърлена от неговия холдинг Agrofert, съставен от около 250 компании, на семейство му. Agrofert си е върнал собствеността над фермата, след като са били получени евросредствата. Те са били предвидени за малки и средни бизнеси и холдингът не е имало как да кандидатства за тях.

Чешката полиция отдавна призовава милиардерът популист да бъде съден.

Бившият премиер отрича да е замесен в незаконна дейност. Той твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

Все още няма коментари
Нов коментар