Самураят на Пловдив или защо Христо Ботев заминава за Япония

Паметник на българския революционер и поет ще бъде подарен от Пловдив на град Окаяма в отговор на вече подарен бюст на японски герой

Статуята на Момотаро седи в Цар-Симеоновата градина от 1992 г.
Статуята на Момотаро седи в Цар-Симеоновата градина от 1992 г.
Статуята на Момотаро седи в Цар-Симеоновата градина от 1992 г.    ©  Антон Чепилски
Статуята на Момотаро седи в Цар-Симеоновата градина от 1992 г.    ©  Антон Чепилски

Двадесет хиляди лева. Толкова ще струва транспортът на Христо Ботев до Япония. Вечният революционер този път няма да пътува с ферибот, а брегът, на който ще се озове, няма да е козлодуйски, а този на Окаяма. Също така Ботев в случая ще бъде висок 90 сантиметра и ще е направен от пирински гранит.

На 2 август общинският съвет на Пловдив гласува парите, с които бюст на революционера ще бъде транспортиран до града в Западна Япония. Окрилен от братската любов между двата града, той ще полети със стил и явно в първа класа, защото иначе няма обяснение как еднопосочен билет за обикновен български гражданин е около четири хиляди лева (да не говорим за изпуснатата възможност в името на историческата правда бюстът да бъде пратен с кораб).

По-интересно е, че дори и тази неособено голяма на фона на бюджета на Пловдив сума не е по силите на града. Защото по предложение на Величко Родопски, зам.-кмет финанси и стопански дейности, сумата ще бъде преразпределена от тази за ОП "Зооветеринарен комплекс". В конкретност билетът на българския революционер ще бъде заплатен чрез средствата, предназначени за приюти за безстопанствени животни.

Самураят в центъра на Пловдив

Причината за самото пътешествие е не по-малко интересна. Това ще бъде подарък на града под тепетата на японския Окаяма по повод навършването на 50 години от тяхното побратимяване. Той е в отговор на подарък, който японците са направили на Пловдив - малка статуя на самурай. През 1992 г. по повод 30-годишнината от побратимяването, Окаяма подарява статуя на Момотаро - Прасковеното момче. Момотаро е фолклорен герой от периода Муромачи (XIV-XVI век) и символ на борбата за правда и справедливост срещу злите сили. Твърди се, че той е регионален герой на префектурата Окаяма, но това твърдение се е зародило през модерния период на Япония.

Статуята на момчето с животни до него се намира в Цар-Симеоновата градина в центъра на Пловдив, където впрочем се намира и оригинала на Ботевия бюст. При посещение на кмета на Окаяма Масао Омори през 2019 г. се заражда идеята да бъде направено дарението от бюст на Ботев.

Той е дело на скулптура Свилен Костадинов, доцент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. "Бюстът е копие на оригинала на Васил Вичев, като той е умалена версия на оригинала", обяснява доцентът.

Бюстът се очаква да бъде монтиран и представен в един от парковете в Окаяма до края на тази година. Първоначално това трябваше да се случи и с официална визита на пловдивска делегация, но поради интернационалните пандемични условия това за този момент е отменено.

Японският брат на Пловдив

Намиращ се в региона Тюгоку, Япония, Окаяма е и столица на префектура Окаяма. Градът е основан на 1 юни 1889 г. и в момента разполага с население от 724 хил. души, което го прави и 11-и по големина на населението в страната.

Окаяма е известен с това, че е предпочитана медицинска дестинация за гражданите на Япония, както и със своите забележителности - Коракенските градини, една от топ три традиционни градини в страната, а и със своя замък Окаяма, изграден през 1369 г.

Като изключим Пловдив (1972) градът е побратимен с още 5 града - Сан Хосе, САЩ (1957), Сан Хосе, Коста Рика (1969), Лоян, Китай (1981) и Синчу, Тайван (2003).

Приятелските взаимоотношения между двата града започват през далечната 1972 г., когато първоначално се обявяват за сестрини градове. От тогава до сега има различни обменни инициативи между тях, включващи обмен на ученици през 2018 г., както и на добри практики във връзка с членството на града под тепетата в Глобалната мрежа на учещите градове на ЮНЕСКО и подкрепа от страна на Окаяма за Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. и др.

По повод честването на побратимяването тази година беше открита изложбата "Окаяма: непозната - опозната" в римския стадион, както и активна културна програма, включваща куклени театрални постановки, лекции и работилници по икебана през целия месец юли. Подобни събития бяха организирани и в Япония, където имаше кулинарен фестивал от 10 до 13 май с българска тематика.
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Господин Чепилски, статуите не седят, а стоят. В българския език дума "скулптур" няма. Проверете също как се пише "зам.-кмет". За употребата на запетаите и пълния член дори не си струва да говорим. Моля, ако имате намерение да се занимавате с публична реч, да обръщате нужното внимание на езика.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал