Трио жени в науката 2022: за по-чиста вода, ваксини, модулиране на светлина

Доц. д-р Нина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова са тазгодишните носителки на националната стипендия

След връчването на наградите

Доц. д-рНина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката". Тя е в размер по 5000 евро и се предоставя на наградените в подкрепа на тяхната научноизследователска кариера, за да осъществят своите научни идеи. Началото на програмата в България е през 2010 г. в партньорство между СУ "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО - България, и "L'Oreal България".


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Доц. д-рНина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката". Тя е в размер по 5000 евро и се предоставя на наградените в подкрепа на тяхната научноизследователска кариера, за да осъществят своите научни идеи. Началото на програмата в България е през 2010 г. в партньорство между СУ "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО - България, и "L'Oreal България".

Наградените

Проектът на д-р Нина Кънева-Добревска е фокусиран върху откриването на методи за пречистване на води от фармацевтични лекарства. Според доклад на СЗО болестите, пренасяни от водата, убиват около 12 млн. души на година. Фармацевтичните продукти са сред най-сериозните нововъзникващи замърсители. Целта на проекта е максимално да се оптимизират условията за получаване на фотокатализатор, както и да се преодолеят пречките за пълната минерализация на фармацевтичните лекарства и да се получи чиста вода. Това прави проекта на доц. д-р Кънева изключително актуален и с голямо глобално значение. В момента тя е главен асистент в катедра "Неорганична химия" във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски" и е член на Българското каталитично дружество.

Д-р Катерина Такова-Сакалийска - постдокторант към катедра "Физиология на растенията и молекулярна биология" на Пловдивския университет "П. Хилендарски", е втората стипендиантка по програмата "За жените в науката". Тя е първата носителка на стипендията "За жените в науката" с кариера в Пловдив и има изявен интерес към преподавателската дейност и въвеждането на проектно-базиран подход във висшето образование. Проектът, с който д-р Такова спечели стипендията "За жените в науката" за 2022 г., е насочен към имунодиагностика и създаване на кандидат-ваксини за SARS-Cov-2. За целта тя изследва продуцирането на вирусни протеини в тютюневи растения. Проектът ѝ има огромен потенциал да допринесе при справяне с бъдещи пандемии на местно и глобално ниво.

Третата стипендиантка за 2022 г. е д-р Мая Жекова - физик и главен асистент в катедра "Квантова електроника" във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Интересът ѝ към науката датира още от ранна детска възраст с ходенето по международни олимпиади и конкурси. Проектът, с който тя печели стипендията "За жените в науката", носи сложното име "Създаване на квазинедифрагиращи Гаус-Беселови снопове с остатъчен топологичен заряд". Това е една изключително интересна област от лазерната физика, която се занимава с модулиране на светлината по различни начини. Проектът има потенциал за приложение както в промишлеността, така и в билогията и медицината.

За инициативата

Световната програма "За жените в науката" е създадена през 1998 г., когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд. Програмата връчва глобални награди "За жените в науката", международни стипендии, а също и национални и регионални стипендии. Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата International Rising Talents. От създаването й досега тя е подкрепила над 3900 жени учени в над 110 държави, като пет от отличените по-късно стават носителки и на Нобелова награда за наука.

"За жените в науката" все още е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (прогнозата е, че през 2030 г. жените ще представляват едва 33.3% от изследователите в световен мащаб).

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L'Oréal-ЮНЕСКО "За жените в науката", създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.

Националните стипендии "За жените в науката" на L'Oréal-ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се връчват от 2010 г.

Все още няма коментари
Нов коментар