🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шеф Мишел Ру-младши затваря легендарните ресторанти Le Gavroche в Лондон

След 56 години в бизнеса двата ресторанта със звезди Мишлен ще спрат да работят в началото на идната година

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Шеф Мишел Ру-младши затваря двата си легендарни ресторанта Le Gavroche в британската столица, наградени със звезди Мишлен, след 56 години в бизнеса, съобщава BBC. Ру-младши, който се е появявал в множество телевизионни готварски предавания на Острова, а също е и жури в популярното риалити MasterChef, казва, че е взел решение да прекарва "повече време със семейството си".

Le Gavroche, в Мейфеър, централен Лондон, е открит през 1967 г. от френските братя ресторантьори Алберт и Мишел Ру-старши. По онова време това е бил и единственият френски ресторант от този вид в Лондон.

Това е поредният популярен и скъп ресторант със звезди от престижния гид и множество други награди, който обявява, че спира да работи тази година. Най-голям отзвук предизвика новината за бъдещото затваряне на иконичния "Нома" в Копенхаген, след като собственикът му шеф Рене Редзепи, призна, че да бъдеш на световния върх години наред е изключително изтощително и тежко - физически и психически. А поддържането на положителен финансов баланс, без да се използва безплатен стажантски труд, просто не се получава, въпреки високите цени в ресоранта. Всичко това постави много въпроси пред бъдещето на т.нар. fine dining и повдигна дебат дали скъпите престижни ресторанти по света с техните звездни шеф-готвачи всъщност са устойчив и етичен бизнес.

В публикация в Instagram в петък Ру-младши написа, че ресторантът ще затвори през януари 2024 г. Той споделя, че има "много смесени емоции" относно решението за затваряне, но че името на ресторанта "ще продължи да живее". "Това решение не беше взето леко. Le Gavroche означава толкова много, не само за мен и семейство Ру, но и за по-широкия екип на Gavroche и за вас, нашите гости, които станахте наше семейство през толкова много години", пише той. Ру-младши добавя, че от ноември до затварянето на ресторанта ще се провеждат поредица от "празнични вечери".

"Le Gavroche продължава да е напълно зает, седмица след седмица, но от известно време знам, че трябва да отделя време за по-добър баланс между работа и личен живот, за да мога да прекарвам повече време със семейството си и в другите си бизнес начинания ", добавя шеф-готвачът.

Ру-младши, син на Албер Ру, управлява ресторанта от 1991 г., като му спечели две звезди Michelin - едно от най-престижните признания в ресторантьорския бизнес. Популярни готвачи като например Гордън Рамзи също са минали през Le Gavroche и там са израснали до това, което са днес.

Преди години ресторантът на Ру се оказа в центъра на скандал след разследване на The Guardian, което показа, че някои служители в лондонския ресторант са получавали значително по-малко от минималното заплащане. Ресторантьорът призна за практиката и обяви, че веднага ще я коригира. Преди няколко години подобни разкрития бяха направени и в Noma на шеф Редзепи - той е използвал безплатен стажантски труд. След това ресторантьорът коригира практиката, но това влоши финансовата устойчивост на ресторанта.