Строител на капитализма: Илиана Иванова, български еврокомисар

European parliament    ©  European parliament
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С 522 гласа "за", 27 "против" и 51 "въздържал се" Илиана Иванова бе подкрепена за позицията на еврокомисар от членовете на Европейския парламент в Страсбург. В следващите дни се очаква да бъде одобрена и от държавите - членки в съвета, но това е формална процедура преди официалното и встъпване в длъжност.

Тя не е типичният кадър на ГЕРБ. Иванова има образователен и професионален опит в САЩ, за кратко е част от Столичния общински съвет, след което европейската й кариера започва стремглаво с позицията евродепутат и като одитор в Европейската сметна палата в Люксембург над десет години.

Солидният опит на европейски постове се оказа силен коз в препитването. От всички 120 млрд. евро по-различни програми, за които Илиана Иванова вероятно ще отговаря, основна част представляват средствата по най-голямата програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа" (с близо 100 млрд. евро).