Диалектика

В писмо до академик Никола Съботинов, председател на Българската академия на науките, публицистът и общественик Димитър Паница го уведоми, че подава оставка като почетен член на академията. Като мотив за напускането си Паница посочва "разкритията за силното присъствие, и то все още на ръководни позиции в академията, на хора, които са силно свързани по един или друг начин със службите на бившата Държавна сигурност". В писмото още се казва: "В последните седмици и месеци съм силно разколебан от събитията, свързани с БАН." Според Паница след разкритията за БАН "липсваше покаяние, липсваше извинение, липсваше гражданско достойнство да се направи крачка назад и да се даде път на неопетнени млади учени". Димитър (Дими) Паница е президент на фондация "Свободна и демократична България" и дългогодишен емигрант.

Александър Томов ще съди за клевета бившия министър на икономиката Петър Димитров. Бившият изпълнителен директор на "Кремиковци" е подсъдим по обвинение, че е присвоил около 5 млн. евро от футболен клуб ЦСКА и е ощетил с близо 29 млн. евро металургичния комбинат. Според Томов Петър Димитров е заблудил прокуратурата. В защита на твърдението си той посочи, че разполага с писмо с подписа на министъра, в което има вече опровергана от съда лъжа за състоянието на "Кремиковци" и за отговорността на директорите. По думите му предишното правителство се е стремяло да прехвърли отговорността за проблемите на дружеството върху ръководството на "Кремиковци". "Всеки некадърник се оправдава с държавата. Но няма как да прехвърлиш своята некадърност към държавата", отговори задочно в интервю за vsekiden.com Петър Димитров.

Министърът на културата Вежди Рашидов бе отличен с титлата академик на Международната академия за култура и изкуство в Москва за цялостното му творчество. Тържествената церемония по връчването е в специалната зала за църковни събори в храма на "Христос Спасител". "Ярко признание на таланта на Вежди Рашидов е и фактът, че Музеят на изкуствата "Ал. Пушкин" в Москва, фондът "Лудвиг" в Кьолн, Националната художествена галерия във Варшава, музеят "Корита" в Токио и Националната галерия в Анкара се гордеят с творбите на този скулптор, които са включени в златния фонд на техните колекции. Вежди Рашидов има много голям принос и за задълбочаване на традиционно приятелските връзки между Русия и България, които са на основата и на тясно културно сътрудничество", пише в писмото до министъра.

Така каза премиерът

"Цял живот съм тренирал, за да стана голям, а сега ми се иска да съм слабичък"

каза премиерът Бойко Борисов, докато разглеждаше ризите на откриването на новия "София аутлет център"

Виц на седмицата

Председателят на парламента Цецка Цачева трябвало да подпише заповед за замразяване на депутатските заплати. Секретарката и донесла заповедта и казала: - Трябва да я подпишете, г-жо председател. - Как да я подпиша - попитала Цецка.

- Амииии... както се подписвате на поздравителните картички - посъветвала я деликатно секретарката.

Цецка Цачева взела химикалката и старателно изписала: "Целувам ви всички, леля Цецка."

Още от Капитал