Диалектиката

Бившият еврокомисар на България Меглена Кунева получи предложение да стане специален пратеник на Европейската климатична фондация, съобщи онлайн изданието на European Voice. "За мен на първо място стои координацията на усилията ми с Европейската комисия. Това е много престижна фондация, свързана с разрешаването на някои от проблемите на устойчивото развитие", коментира поканата самата Кунева. В същото време Комитетът по етика към Еврокомисията разглежда офертата към бившия депутат на НДСВ да влезе в борда на френската банка BNP Pariba. Сега Кунева е политически съветник на заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас.

Авторът на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" Илия Троянов ще бъде специален гост на Шестата международна среща на българските медии, която тази година ще се проведе във Виена от 16 до 20 май. Темата на форума, който ще обедини над 70 български медии от цял свят, ще бъде "Новите Изток и Запад. Какво се промени в понятията и отношенията в последните 20 години". На събитието ще присъстват още премиерът Бойко Борисов и редица министри, както и първата жена концертмайстор на Виенската филхармония Албена Данаилова, примата на Виенската опера Красимира Стоянова и художниците Стоимен Стоилов, Захари Каменов.

Организацията за защита на човешките права Български хелзински комитет (БХК) обвини вътрешния министър Цветан Цветанов в сексуална дискриминация в свое отворено писмо. Повод за реакцията на БХК стана изказването на лидера на ГЕРБ в предаването "На четири очи" по "Нова тв", в което той споменава "зависимости на съдии, на прокурори, на следователи". Точната му реплика е: "Икономически (зависимости - бел.ред.), които също са свързани и с наркотици, свързани са и с други, сексуални, ориентации." А отговорът на неправителствената фондация: "Според изказването Ви сексуалната ориентация е едно от онези "неща, факти и обстоятелства, които влияят на правилното правораздаване". А сексуалната ориентация на човека не е и няма как да бъде разглеждана като фактор за (не)изпълнението на служебни задължения", пишат от БХК. От организацията настояват Цветанов публично да оттегли думите си.

Така каза премиерът

"Ако искат стачки, и ние отиваме да стачкуваме - срещу тези 20 години, срещу президента, срещу опозицията, срещу всички."

Бойко Борисов по повод невзетите отпуски от администрацията, за да го разбереш и ти!

Още от Капитал