Диалектика

Съветът за електронни медии (СЕМ) преизбра председателя си Георги Лозанов за втори мандат. Това се случи на извънредно заседание на медийния регулатор през седмицата. В официалното съобщение на медийния съвет се казва, че пълното единодушие при избора на председател на СЕМ се случвало за първи път. Лозанов бе избран с общо 5 гласа. Той оглави СЕМ през април 2010 г. Кандидатурата му бе единствената издигната за поста. Лозанов е бил член на НСРТ (предшестващия СЕМ регулатор) от 1997 г. до 2001 г. и негов председател за една година. Първият му мандат като член на СЕМ е бил от 2001 до 2003 г. Той е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на катедра "Печат и книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Новият български филм "Love.net" на режисьора Илиян Джевелеков се появи на над 25 големи екрана в цялата страна в петък, на 1 април. Официалната му премиера бе в началото на седмицата. Макар че денят бе дъждовен, за първата прожекция пред избрана публика имаше червен килим, по който минаха всички членове на екипа, участници и виновници за съществуването на кинолентата. Сред гостите в залата бяха и премиерът Бойко Борисов, както и министърът на културата Вежди Рашидов, на които режисьорът благодари на шега за търпението да останат до края на филма.

На 4 април започва политическото риалити "Обещанието" по БНТ 1. Водещи на предаването ще са журналистката Евгения Атанасова-Тенева и публицистът Михаил Заимов. За новия проект на БНТ 1 съвместно със социологическата агенция "Алфа рисърч" ще бъдат избрани 10 политически личности, като всеки от тях ще поеме конкретен ангажимент и ще го изпълни стъпка по стъпка. Политиците ще бъдат оценявани от представителна извадка, съставена от "Алфа рисърч", която ще гласува на първия (4 април) и последен ефир (4 юли). Ще бъдат излъчени победители в различни категории: за най-трудно изпълнимо, най-интересно, най-значимо обещание.

Трима световноизвестни предприемчиви личности получиха награда "Горбачов", връчвана на "хора, променили света", на внушително, "обсипано със звезди" тържество в Лондон, съобщи Би Би Си в репортаж за състоялата се в сряда вечер в "Роял Албърт хол" гала по случай 80-годишнината на бившия съветски лидер Михаил Горбачов. На нея с наградата "Горбачов" бяха почетени създателят на Глобалната информационна мрежа (WWW) сър Тим Бърнърс Лий, медийният магнат и основател на телевизия СNN Тед Търнър и 25-годишен кенийски инженер на име Еванс Уадонго.

Още от Капитал