Диалектика

Сър Тери Пратчет е задвижил процеса по евтаназията му, която трябва да бъде извършена в Швейцария, съобщи "Гардиън". 63-годишният писател, който през 2008 беше диагностициран с болестта на Алцхаймер, трябва да попълни документите по прекратяването на живота му, но това няма да се случи, преди да завърши последната си книга. Той е взел решението да се подложи на евтаназия по време на работата по филма си "Тери Пратчет: Да избереш смъртта". В него той документира последните дни на доброволно прекратилия живота си милионер Питър Смедли, страдащ от заболяване на двигателната система.

Заместник-председателят на "Ред, законност и справедливост" доц. Атанас Семов беше избран за главен редактор на Международния журнал по ядрено право – Париж. Почетен главен редактор е дългогодишният генерален дирeктор на Международната агенция за атомна енергия при ООН Мохамед ел Барадей. Предложението е направено от президента на Световния съвет на ядрените работници проф. Андре Майсьо.

Френският електронен композитор, музикант и продуцент Жан Мишел Жар ще бъде първият изпълнител, който ще направи концерт в новопостроената 18-хилядна зала "Арена София", съобщиха организаторите "София мюзик ентърпрайсис". Датата, на която българската публика ще види известното със зрелищни прожекции и инсталации шоу, е 9 октомври. Концертът в София е част новото европейско турне на французина, което започва през октомври.

Актрисата Александра Сърчаджиева е водещата на риалити шоуто "Фермер търси жена" по Нова тв, което започва тази неделя. Тя вече обиколи страната заедно с екипа, за да направи кастинг и да избере най-подходящите участници. Условието за тях бе да се занимават със селско стопанство или животновъдство и най-важното - да търсят своята половинка и да искат да се оженят за нея.

На официална церемония в Представителството на Европейската комисия в България тази седмица бе награден победителят в конкурса за детска рисунка на тема "Космос и аеронавтика". Отличието получи деветгодишната Наталия Николаева от Варна. Наградата изобразява сателит, който ще бъде кръстен на нея. Момичето получи и грамота, удостоверяваща приноса на нейното име към първите спътници от програмата "Галилео". Наталия получи и покана от името на заместник-председателя на Европейската комисия Антонио Таяни да присъства лично на изстрелването на "нейния" сателит в Космоса. Церемонията е в Брюксел на 21 октомври тази година.

Още от Капитал