Строител на капитализма: Карина Караиванова

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова ще напусне поста си по-малко от три години след като го зае. От март 2019 г. тя ще представлява България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Което означава, че властта спешно ще трябва да й намери наследник във финансовия регулатор, който и в момента е в непълен състав. Наследникът на Караиванова ще доизкара нейния 6-годишен мандат, който приключва през юли 2022 г. Като вероятен такъв се спряга единият от заместниците й - бившият изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов.

Оттеглянето на Караиванова идва насред важни законови и регулаторни промени, което може да внесе сътресения в сектора. В момента КФН е част от подготовката за влизане на България в Банковия съюз и на лева в ERM II. Регулаторът трябва да въведе риск базиран надзор и нови правила за оценки на активите за пенсионните фондове и застрахователите. Комисията в последните месеци беше в светлината на прожекторите и около дебатите за поскъпващата полица "Гражданска отговорност" за автомобилите, както и с неуредиците около дългоочакваното въвеждане на системата "бонус-малус" по нея.

Караиванова ще представлява България в ЕБВР вместо Калин Митрев - съпруг на бившия генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. През 2017 г. имената на Бокова и Митрев бяха замесени в скандала около т.нар. азербайджанска перачница за пране на пари, но тогава българското правителство отказа да вземе решение по казуса и прехвърли топката към ЕБВР.

Още от Капитал