Още 22.6 млн. лв. ще бъдат дадени за ремонта на бившия партиен дом

Пленарната зала "Света София" трябва да бъде готова през 2020 г. и тогава парламентът ще започне да заседава там

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Поредна поръчка за реконструкцията на бившия партиен дом на площад "Княз Александър I" 1 в София е обявило Народното събрание. Този път става въпрос за обновяване на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации, както и ремонт на фасадата и покрива на сградата. Прогнозната стойност е 22.6 млн. лв. с ДДС и ще се финансира от държавния бюджет. Крайният срок за подаване на оферти в търга е 17 декември.

Това е втори опит на парламента да възложи тази поръчка. Първоначално тя беше обявена през февруари тази година, но през лятото бе прекратена, тъй като и двете получени оферти не са отговаряли на изискванията.

Междувременно продължава невероятно дългият ремонт на пленарната зала "Света София" в партийния дом, където трябва да заседават депутатите. Въпреки че трябваше да е готова преди около година, тя ще започне да се използва през 2020 г. по последна информация.

Новият покрив на Народното събрание

При предишния опит поръчката за реконструкцията на сградата е била с 4 млн. лв. по-евтина - прогнозната стойност е била 17.5 млн. лв. без ДДС. Срокът също е бил различен - сега той е 750 дни, а тогава е бил 450 дни.

В същото време в документацията няма голяма разлика между двата търга. В сегашния търг има повече специфика за количеството на дейностите, които трябва да се изпълнят. Например дадени са точна площ на стени и тавани, които ще трябва да се шпакловат, колко ще е покривната обшивка на сградата и т.н.

Критериите за оценка са два - техническо предложение с тежест 40% и ценова оферта с 60%.

Безкраен ремонт

Проектът за преустройство на зала "Света София" в сградата на бившия партиен дом е на стойност 23.4 млн. лв. с ДДС, като в прогнозната стойност на поръчката е включена сума от малко над милион без ДДС, която при необходимост да се използва от същия изпълнител. Поръчката включва мащабна реконструкция и оборудване на залата.

Тя трябваше да е готова за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, но бързо стана ясно, че това няма да се случи. Впоследствие новият краен срок - есента на 2018 г., отново беше отложен и сега се очаква "Света София" да е готова през 2020 г.

"Капитал" изпрати въпроси до пресцентъра на Народното събрание относно напредъка, причината за отлагането на сроковете, дали има оскъпяване на проекта или пък нанесени финансови корекции заради закъснението. Оттам обаче, вместо да дадат разяснения, поискаха да се изпрати заявление по реда на Закона за достъп до обществена информация. Срокът за отговор е 14 дни.

Още от Капитал