Пернишкото ВиК като пробита бъчва - водата тече отвсякъде и не стига до хората

Доклад на "Софийска вода" констатира защо пресъхна Перник и че в региона на няколко места вероятно незаконно се отклонява вода

Обясненията за засушаването на язовир "Студена" включваха климатични промени, липса на валежи и големи загуби, но се оказва, че лошото управление е в основата на проблема
Обясненията за засушаването на язовир "Студена" включваха климатични промени, липса на валежи и големи загуби, но се оказва, че лошото управление е в основата на проблема    ©  Георги Кожухаров
Обясненията за засушаването на язовир "Студена" включваха климатични промени, липса на валежи и големи загуби, но се оказва, че лошото управление е в основата на проблема
Обясненията за засушаването на язовир "Студена" включваха климатични промени, липса на валежи и големи загуби, но се оказва, че лошото управление е в основата на проблема    ©  Георги Кожухаров

Водата за индустриалните предприятия в Перник е спряна чак днес, или точно месец откакто гражданите са с режим на водоподаване. На практика досега снабдяването на заводите въобще не е можело да бъде спряно, тъй като кранът, с който това може да се направи, не е работел. Това става ясно от доклад на експерти на "Софийска вода", който "Капитал" получи през свой източник.

Анализът е правен в периода 25-28 ноември 2019 г. и данните от него са били известни на институциите, въпреки това до вземането на мерки се стига едва сега. Това може да е и едно от обясненията на факта, че водата в язовира намалява стремглаво надолу през последните седмици въпреки въведения режим на водата. От регионалното министерство неофициално вчера коментираха, че това е стара информация, като на 29 ноември кранът е бил запечатан и не тече вече вода, а само капе от него.

Освен че е източвана вода неправомерно, от доклада става ясно кои са и най-слабите места на "ВиК Перник" - включително факта, че досега не е имало адекватни данни за това какъв точно е обемът в язовир "Студена" и водопроводите наоколо, както и че водомерите не могат да отчитат адекватно колко ползват потребителите.

Вода към индустрия се лее

Едно от най-впечатляващите заключения на ВиК експертите е, че спирателната арматура, която е трябвало да прилага режима на водата в част от територията, "не е изправна". Затова и на практика водоподаването към индустриалните предприятия не е можело да бъде прекратено. По данни на "ВиК Перник" (които може да са верни, може и да не са - виж по-надолу в текста) 290 л/сек, или 40% от водата на Перник, е отивала в индустиралната зона.

Преди около месец Министерството на околната среда и водите издаде заповед водата към индустрията да бъде спряна. Това обаче бе окончателно сторено едва днес. "През деня от фирмата - изпълнител на ремонта на яз. "Студена", ще бъде извършена и подмяна на техническото съоръжение, което спира суровата вода към промишлеността на Перник, за да сме сигурни, че от там няма изтичане на вода, информира още регионалният министър", пише в официалното съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Освен това обаче според доклада на "Софийска вода" е открито "отклонение от магистралния водопровод от пречиствателната станция за питейни води към напорен резервоар Могиличе за "Стомана индъстри", което е в двора на индустриалното предприятие и не се ограничава по време на режима". С прости думи - вода е била насочвана отделно към металургичния завод и това се е сторило странно на експертите.

"Водата, която отива към промишлената зона в Перник, е вода за питейни нужди в тези зони", каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран в същото съобщение. "Тази вода не отива за използване от промишлеността. В предприятията работят хора, които също имат нужда от тази питейна вода", добави той.

Как изобщо има и сега вода

От доклада стават ясни и редица други проблеми на ВиК дружеството. Например водата, която от Владайския канал е трябвало да бъде подавана към Перник през язовир "Студена", не е стигала до него. Водохващането над с. Владая поема водите на река Владайска и ги насочва към деривацията на Владайския канал. Те обаче не са отивали към него заради "нарушен праг на водохващането". Има сериозни водозагуби заради счупване на водопровода над стадиона в с. Кладница, който наводнява района.

Неслучайно една от краткосрочните препоръки е именно ремонт на "Владайски канал" и изграждане на праг така, че да се използва целият воден ресурс от р. Владайска. Именно този канал е единият основен алтернативен източник на вода на язовир "Студена", предвидена от инженерите, проектирали съоръжението. Това обясни запознат източник пред "Капитал".

Освен това се насочва вода с отклонение към вилна зона Кало, като то не е изграждано от "ВиК Перник" и вероятно не е законно. Според експертите трябва да се въведе режим на водоползване към потребителите в жилищната зона.

Разминаване в данните

Става ясно и че данните за водата в Перник може изобщо да не са верни, както написа "Капитал" по-рано през декември. Това се потвърждава от доклада. Една от средносрочните мерки, които "Софийска вода" препоръчва, е да бъде въведена "Система за ежедневно наблюдение и анализ на водните количества във водоснабдителната система", включително завирения обем на "Студена", потока в пречиствателната станция и др. Измервателните уреди в момента не са особено достоверни и трябва да бъдат монтирани нови, пишат експертите.

Дружеството "ВиК Перник" изобщо няма екипи за откриване на скрити течове и разчита на външна организация за разкриването им. Така те не могат да идентифицират истински проблемните участъци.

В бизнес плана на дружеството е предвидено проверката на 8800 водомера за 45 хил. лв. На територията, оперирана от "ВиК Перник", обаче има над 61 хил. водомера. Ако само такава малка част от тях са годни, това може да създаде предпоставки за жалби от потребителите и невъзможност за адекватно фактуриране на клиентите.

Тук е важно да се отбележи, че ако бъде направен подробен анализ на други ВиК дружества у нас, може би ще се констатират аналогични проблеми, като единствената причини все още да не са станали публично известни е, че към момента няма режим на водата.