Зеленият пръстен на София

Планът за велосипеден ринг по старите жп линии може да донесе икономически ползи, но няма желание за неговото осъществяване.

"Зелена линия София"
"Зелена линия София"    ©  "Зелена линия София"
"Зелена линия София"
"Зелена линия София"    ©  "Зелена линия София"

Най-голямата велосипедна амбиция на Столичната община е създаването на т.нар. Зелен ринг върху старите железопътни линии, които минават през всички големи паркове и квартали в града. Проектът се обещава от години и несъмнено би донесъл огромни икономически и социални ползи за града, но за съжаление излиза на дневен ред само покрай предизборните кампании.

Така стана и миналия септември, когато кметът Йорданка Фандъкова обяви, че първите 3 км от трасето ще бъдат облагородени със съдействието на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Става дума за участъка от бившата гара "Пионер", който преминава през ул. "Самоков", ул. "Тинтява", зад зала "Арена Армеец" и стига до транспортното училище "Тодор Каблешков".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • + 4

  А не може ли това трасе да се използва за трамвайна линия?

  Друг, по-амбизиозен вариант би бил кръгова линия на метрото построена по по-евтиния метод на открит изкоп (т.е. без тунелопробивна техника). Въпросното трасе позволява използването на този метод защото е свободно от постройки.

  При последния вариант - може да има метро + велосипедна алея отгоре.

  Разбира се, дори и по-евтиния метод на открит изкоп също не е много евтин та със сигурност общината няма да е супер ентусиазирана. Но в София липсва кръгова линия на метрото - каквато има в много от метро-системите на Запад.

  Нередност?
 • 2
  barbarossa avatar :-|
  Barbarossa
  • + 4

  Това е пълна измама на Фандъкова! Само погледнете картите тук - проектът за ПУП по съществуващото жп-трасе - всичко в розово е ново строителство: https://www.sofia-agk.com/SearchDevelopmentPlans/Info/250?fbclid=IwAR1ETlOpd5z73sXDHhgxXmZaL1wCeGa1vyfiUrYMjN41hDjbraIntZXPSB0

  Хващам бас, че никакви алеи и никаква зеленина няма да има там - веднъж сменят ли предназначението и собствеността на жп-трасето, СО ще го раздаде на Артекс и приятели да си строят офис сгради и молове. Целта е собствеността да се вземе от НКЖИ към СО, предназначението да се смени на някакво Оо (обществено обслужване), че да може да се строят търговски обекти и офси-сгради.

  Така както е начертан тоя ПУП, велосипедите ще трябва да криволичат на зиг-заг между офис сгради, заведения, магазини и търговски центрове. Проектът очевидно цели не да прави вело-алея, ами да прецака бъдеща трабвайна линия, като отвори място са сгради. Ако начертаят вело-алеята права, ще остане място за трамвайна линия и зеленина, но няма да има място за ОФИС-СГРАДИ.

  Нередност?
 • 3
  ljn17661224 avatar :-|
  Димитрова
  • + 4

  Идеята за зеления ринг беше една от най-добрите, за съжаление развалена от желанието за печалба от всеки един парцел в кв. Изгрев и кмета на район Изгрев, който много добре знае, че това не е подходящо място за детска градина и като лекар, знае и че хората от квартала не искат градината да е на мястото на вело алеята.
  И като истински представител на своята партия, твърди, че го прави за квартала.
  Но така прави той, пита, хората само за нещата, за които е сигурен, че одобряват, а в другите случаи тропа по масата с основание, това е по-добре за вас, вие не разбирате с укор, как не мислите за децата на квартала.
  Разберете!!!! Децата ни имат нужда хубава градина!! Имат нужда от линеен парк и велоалея!!!
  Правилното решение е да се запази и линеен парк и да се изгради подходяща детска градина. Защо НКЖИ не дари хубавия парцел, а не този, който не е продаваем, естествено другият струва милиони.
  Сградата на общината на Изгрев, нима не е била някога детска градина, защо общината не се премести в по-висока сграда без зеленина и направи там прекрасна детска градина. Има достатъчно парцели подходящи за обществено и делово обслужване.
  Защо пи 68134.802.2358 от над 8 дка не се използва за детска градина.
  Има много възможности, но от всички тях може да се извлече печалба, а от предвидения в момента за озеленяване, не може да се извлече никаква.
  С новия ПУП всички възможни разширения за допълнителни дейности на открито и детски площадки отпаднаха и се извеждат от предназначение за озеленяване в частта на район ИЗГРЕВ!!! Погледнете плана в обхвата му на район СЛАТИНА има прекрасен линеен парк над 10 детски площадки!
  Как кмета на Слатина може, а кмета на ИЗГРЕВ НЕ МОЖЕ!
  Жителите на Изгрев, не искат това, господин кмете!
  Дано столична община спре кмета на ИЗГРЕВ и върне предишния вариант на ПУП, защото иначе и те са в играта, че за печалба всички са равни!


  Нередност?
 • 4
  ieg1589706860661548 avatar :-|
  Христо
  • + 2

  Да - пред Изгрев се поставя въпроса - детска градина или зелени площи, които вече са изчезнали.
  Да питам проектантите и възложителите - това ли ни е избора?
  И те какво предпочитат - да са гладни или жадни?

  Нередност?
 • 5
  nickbaizel avatar :-|
  Nikola White Tiger Pavlov
  • - 1
  • + 2

  Преди години идеята е била метрото да минава точно по околовръстната линия. За съжаление добрата идея си е останала само идея. Как точно ще стане вилоалея-една част от трасето(с все още неразрушена жп линия) минава покрай мястото на бившия електрокарен завод. Изключително неприятен, западнал, цигански район. Там ли ще строите вело алеи?! Един ремнот не могат да направят. Докато Даскалицата е кмет по-добре никакви ремонти!

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал