Агенция "Митници" избра кои фирми да ремонтират гранични пунктове за 35 млн. лв.

Обединения на софийската "Каро трейдинг" и благоевградската "Растер - Юг" си поделиха ремонтите на ГКПП Златарево и Станке Лисичково

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

В средата на юни Агенция "Митници" (АМ) сключи договор с обединение "КРК - Логодаж" за ремонта на ГКПП Станке Лисичково на границата със Северна Македония. Стойността на договора е 15.4 млн. лв. без ДДС.

В края на юли пък агенцията е избрала изпълнител на ремонта на пункта Златарево - обединение между фирмите "Растер - Юг", "Ивалс Дренски", "Актуал груп", "Инфра про консулт", за 19.2 млн. лв. без ДДС.

В момента агенцията търси и кой да ремонтира пункта Калотина на българско-сръбската граница.

От края на 2019 г. държавната структура е сключила и договор за 5.98 млн. лв. без ДДС за ремонт на Капитан Андреево. Става въпрос за изграждане на съоръжения за отвеждане на високи води на р. Хаяз при пункта, а изпълнители са фирмите "Билдинг комфорт" и "Стройнорм".

Кои са фирмите

Победителите за ГКПП Станке Лисичково с ново име "Логодаж" са "Каро трейдинг", "Рутекс" и "Кортес 95", като последните са проектанти.

"Каро трейдинг" е собственост на Красимир Караиванов и Божидар Роев и има над 25 млн. лв. приходи за 2018 г. Сред последните обществени поръчки, в които фирмата е изпълнител, са за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води на Айтос за 13 млн. лв., ремонт на път III-112 Дъбова махала - Монтана за 12.8 млн. лв. и реконструкция и рехабилитация на водоснабдителна система и съоръжения в с. Хърлец, община Козлодуй, за 5 млн. лв. без ДДС. "Каро трейдинг" е на второ място и в другия търг на митниците - за ГКПП Златарево.

Партньорът им "Рутекс" пък е със собственици Петър Стефанов и Илиян Иванов, а приходите за 2018 г. са малко над 3.5 млн. лв.

За Златарево обединението победител е между четири дружества - "Растер - Юг", "Ивалс Дренски", "Актуал груп", "Инфра про консулт".

"Растер - Юг" е благоевградска фирма, собственост на Радослав Костов (който наследява бизнеса от баща си Васил Костов) и Антон Муртов. Дружеството работи по поръчки основно в Югозападна България - Сандански, Петрич и т.н. Нетните им приходи от продажби за 2018 г. са над 7.6 млн. лв. Другите три фирми са проектантски и логистични.

Още от Капитал