Столичната община обяви нова поръчка за осветление за 73 млн. лв.

Столичната община обяви нова поръчка за осветление за 73 млн. лв.

Дейностите от миналогодишния прекратен търг са променени, а цената се е вдигнала

Мила Чернева
4843 прочитания

© Юлия Лазарова


9.2 млн. лв. без ДДС на година - толкова е прогнозната стойност за осветлението за всяка от четирите зони на София според новата обществена поръчка на Столична община (СО). Търгът е за поддръжка, ремонти и изграждане на публичното осветление с обща стойност 73.6 млн. лв. без ДДС за целия град за период от две години.

Крайният срок за подаване на оферти сега е 15 септември.

Миналата година през май общината обяви почти същият търг, но тогава стойността му беше 160 млн. лв., а периода на договорите - пет години. Малко след това обаче той беше прекратен заради промяна в обхвата на дейностите. Тогава в рамките на седмици бяха обявени поръчки за стотици милиони в навечерието на местните избори. Като причина за тази за осветление бе посочено, че договорите изтичали през лятото на 2019 г. Въпреки това явно търгът е търпял отлагане, а временно някои райони сключват краткосрочни договори за дейностите през 2020 г.

Разликите

Една от основните разлики между поръчката от 2019 г. и тази сега е цената. Миналата година прогнозната стойност е била 8 млн. лв. на година на зона без ДДС, а сега е 9.2 млн. лв.

Освен това миналата година участниците са можели да кандидатстват само за една зона, докато сега могат да поискат всички позиции.

Предметът на поръчката също леко е изменен, видно от изброените задачи в обявленията. Сега липсват дейностите "разширение на изградената система за радиоуправление на уличното осветление", "Поддържане и текущ ремонт на изградената система за управление на уличното осветление" и "подмяна на осветителните тела с нови, енергоефективни светодиодни осветители". Няма добавени изрично нови, поне в списъка в обявлението.

В миналогидшния търг участниците трябваше да имат минимален общ оборот за последните три години от 30 млн. лв., от които 10 милиона да са от дейности, свързани с осветление. Сега трябва да имат 16 млн. лв. оборот, от които 8 млн. лв. да са от поддръжка на улично осветление.

Разделението на града на четири зони обаче остава същото:

"Зона 1 Североизток" - "Нови Искър", "Сердика", "Кремиковци", "Подуяне", "Оборище"
"Зона 2 Югоизток" - "Слатина", "Искър", "Младост", "Панчарево", "Студентски", "Изгрев" "Зона 3 Югозапад" - "Средец", "Лозенец", "Овча Купел", "Витоша", "Триадица"

"Зона 4 Северозапад" "Банкя""Красна Поляна", "Красно село","Илинден","Люлин", Връбница", "Надежда", "Възраждане".

Как ставаше досега

Досегашните рамкови споразумения са от 2015 г. и са за 4 години, но посочените суми в тях са четворно по-ниски (около 2 млн. лв. за зона на година). Те са на обща стойност 32 млн. лв. и са с фирмите "Етралукс", Консорциум "Сиберия-Техно лайтнинг" и Обединение "Улично осветление СМ", което държи две зони.

За тези, които изтекоха, бяха сключени краткосрочни договори. Например, в район "Подуяне" в началото на юли е възложена поръчка за 416 хил. лв. без ДДС на "Етралукс" за осветлението там. Интересното е, че за тази символична на фона на големите поръчки сума, договорът е сключен за неопределен срок - докато приключи финансовият ресурс, но максимум 36 месеца.

В район "Сердика" от февруари 2020 г. такъв договор има за 500 хил. лв. с "Улично осветление", част от групата на "Геотехмин" и основен участник в "Улично осветление СМ". Във "Възраждане" са на етап разглеждане на оферти, като кандидатите са именно тези две фирми.

9.2 млн. лв. без ДДС на година - толкова е прогнозната стойност за осветлението за всяка от четирите зони на София според новата обществена поръчка на Столична община (СО). Търгът е за поддръжка, ремонти и изграждане на публичното осветление с обща стойност 73.6 млн. лв. без ДДС за целия град за период от две години.

Крайният срок за подаване на оферти сега е 15 септември.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
  • 2
    galcho avatar :-|
    Galina Kovachka

    Има български производители на светодиодни лампи, но както във всяка друга поръчка се ползват най-некачествените китайски, а разликата е такса корупция, почти 50%.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход