Започва ремонт за 25 млн. лв. на Околовръстния път на Пловдив

Той е възложен без търг на "Европейски пътища", която има договор за поддръжка с Агенция "Пътна инфраструктура"

Габаритът на второкласния път Пловдив - Асеновград наското бе разширен
Габаритът на второкласния път Пловдив - Асеновград наското бе разширен    ©  Надежда Чипева
Габаритът на второкласния път Пловдив - Асеновград наското бе разширен
Габаритът на второкласния път Пловдив - Асеновград наското бе разширен    ©  Надежда Чипева

От днес започва поредният пътен ремонт в област Пловдив - на Околовръстния път в града. Става въпрос за 14 км, които ще се работят поетапно. В момента е изцяло затворена отсечката от кръстовището с Кукленско шосе до пресичането с Асеновградско шосе, която е дълга общо 2 км, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".

Прогнозната стойност на ремонта на целият участък, дълъг 14 км, е 25 млн. лв. Заедно с още няколко обекта, възложени през последната година, стойността на ремонтите в областта, дадени на една компания без търг достига около 100 млн. лв.

Пореден голям ремонт в региона

Поръчката се изпълнява от фирмите, които имат договор за поддържане на пътища в рамките на област Пловдив. В случая това е дружеството "Европейски пътища" (близка до Грома холд), което сключи петгодишен договор за ремонти и снегопочистване с АПИ през ноември 2019 г. Прогнозната му стойност е 28 млн. лв. с ДДС, но традиционно тя е надвишавана в пъти заради нуждата от ремонти в различните области и възлагането им без нови обществени поръчки.

Други обекти в област Пловдив, които АПИ възложи отново на "Европейски пътища" през същия договор през 2020 г., са ремонт на 7.6 км от Подбалканския път за 12 млн. лв. и 31 км от пътя за Кръстова гора за 58 млн. лв. Само тези три ремонта са общо за 95 млн. лв.

Новата задача - ремонтът на 14-километровия участък от Околовръстния път на Пловдив, предвижда студено рециклиране на съществуващата асфалтова настилка, усилване на пътната конструкция и полагане на нова асфалтобетонова настилка. Ще бъде подобрено и отводняването като пътят ще е с обновени канавки. Ще се санират прилежащите съоръжения, отклонения и шлюзове. Ремонтираната отсечка ще е нова хоризонтална маркировка, стоманени предпазни огради /мантинели/ и пътни знаци.

Трасето съвпада с второкласния път между Пловдив и Асеновград в участъка между кръговото кръстовище с Пазарджишко шосе /при км 0/ и кръговото кръстовище с Асеновградско шосе /при 14-ти км/. От пътната агенция уточняват, че ремонтът трябва да приключи в средата на март по план.

Фирма "Юпитер 05" доставя мантинелите за пловдивскив регион, а "Микони" има договор с АПИ за пътни знаци в област Пловдив. Не е ясно кой отговаря за хоризонталната маркировка в момента, тъй като има избран изпълнител от април 2020г., но не е подписан договор.

В отделна обществена поръчка "Иса 2000" ремонтира пътя между Пловдив и Асеновград.

Обходът на Пловдив: бъдеще неясно

Още по-големия проект в района на Пловдив е Югоизточния обход, който трябва да изведе трафика от града. Търгът беше с прогнозна цена 42 млн. лв. без ДДС и привлече цели 11 кандидати, но през януари 2021г. беше прекратен внезапно, тъй като нито една оферта не отговаряла на изискванията на пътната агенция. Случаят определено е прецедент, тъйкато осем от тези кандидати са в топ 25 на строителите с най-големи приходи за 2019 г. в класацията К100. Това са "Трейс груп холд", ГБС, "Джи Пи груп", "Грома холд", "Европейски пътища", "Иса 2000", "Щрабаг", "ПСТ груп" - компаниите, които печелят поръчки за стотици милиони левове, и то на същия възложител, АПИ. Вероятно поръчката ще бъде подновена в следващите месеци.

За проекта не е провеждана оценка за въздействието върху околната среда. Предварителната информация сочи, че трафикът ще се увеличи непосредствено до учебните бази на Аграрния университет, където студентите имат занаятия.

Още от Капитал