Борисов опита да разпределя парите на Пловдив, но не сполучи

Кметът Здравко Димитров и групата на ГЕРБ приеха единодушно прищявката на Бойко Борисов да прехвърлят пари към стадиона на "Ботев", а после се сетиха, че е невъзможно

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и Пламен Райчев - заместник-кмет по "Строителство и инвестиции" в Община Пловдив
Кметът на Пловдив Здравко Димитров и Пламен Райчев - заместник-кмет по "Строителство и инвестиции" в Община Пловдив
Кметът на Пловдив Здравко Димитров и Пламен Райчев - заместник-кмет по "Строителство и инвестиции" в Община Пловдив
Кметът на Пловдив Здравко Димитров и Пламен Райчев - заместник-кмет по "Строителство и инвестиции" в Община Пловдив

Смешно, сатирично или просто тъжно. И трите прилягат на разигралата се миналия уикенд сцена, при която бившият премиер Бойко Борисов привика пловдивския кмет и общинари и нареди вече проведена поръчка да бъде спряна, а парите от нея - пренасочени другаде.

На среща с пловдивските младежи на ГЕРБ в Хисаря на 26 февруари Борисов разпореди на кмета Здравко Димитров да спре проекта за пробив под Водната палата и да насочи парите за довършване на стадиона на "Ботев". "Пловдив си е футболен град", заяви Борисов.

На стадиона не му достигат около 10 млн. лв. за пълна козирка, с което да отговаря на изискванията на УЕФА. Поръчката за пробива при палатата е малко над 9 млн. лв. с ДДС.

"Претрансформирайте го през Фонда на фондовете или както си прецените и действайте, защото съм обещал в Пловдив да се играе финал на някоя от големите купи", твърдо нареди Борисов, очевидно забравил, че вече не е премиер и не може да нарушава правилата на куп институции, защото така е решил.

"За радост имаме мнозинство в Пловдив", заключи Борисов. Присъствалите на срещата общински съветници от ГЕРБ приеха без възражения това предложение начело с кмета, който като на изпит в лайвстрийм заедно със строителя на стадиона Илиян Филипов от ПИМК обясни как това е нужно. Самият Филипов потвърди, че ако му дадат парите, ще сложи козирката.

Всъщност, не може

След като свърши срещата в Хисаря, нещата изведнъж се промениха.

Кметът Димитров, оказа се, е преосмислил. В отговор на въпрос на "Капитал" по темата той отговори, че всичко това е било неприятна изненада за него и няма законово основание да бъде извършено подобно пренасочване на средства от проект през Фонда на фондовете. "Това е проект, важен за града, проект, за който се игра търг, има обществено обсъждане и няма как да бъде заменен с нещо друго. Все едно на Вас да ви отпусне банката кредит за апартамент, а Вие да си купите лека кола", направи сравнение кметът.

Парите за пробива са част от 30-милионния заем за "Подобряване и модернизация на градската среда в Пловдив", за които има решение на Общински съвет и избран изпълнител - "Иса 2000". Няма законов начин тези средства да бъдат прехвърлени от тази поръчка към друга просто защото някой - бил той и бивш премиер - така е решил. Или поне няма начин, без той да е свързан с тежки финансови и правни последици.

Очевидно това е осъзнал и кметът. "Строеж под Водната палата ще има, ще се сключи и договор с избрания изпълнител", заяви Димитров.

Друг присъствал на срещата, който подкрепи решението, но вече е променил мнението си, е председателят на общинския съвет Александър Държиков. За "Капитал" той коментира, че тези дни е разбрал от кмета, че "май няма да е възможно да се прехвърлят средствата". Очевидно на самата среща общинарят или не е преценил, че предложението не е реалистично, или не е посмял да го каже.

Търсят се пари за стадион

Борисов, каза кметът Здравко Димитров, вероятно е бил подведен от някого. Не стана ясно кой е този някой, но малко след срещата в Хисаря бившият кмет Иван Тотев, чиято амбиция да се върне на поста не е тайна, заяви категорично, че пробив под Водната палата не може да има, защото там не може да се копае заради близостта с коритото на река Марица. Тази теза подкрепи и неговият съмишленик и колега Радомир Чолаков. Интересното е, че именно по времето на Тотев общината е заложила пробива като част от големия проект, по който беше направено кръгово кръстовище.

ГЕРБ - Пловдив, обаче започва да търси пари за стадионите - на "Ботев" и на "Локомотив". Държиков е категоричен: "Становището на цялата група е, че трябва да се осигурят средства за завършването на стадионите." От думите на Здравко Димитро става ясно, че решение се търси направо в София вече, в лични разговори между него и Борисов.

Проблемът, естествено, е, че Борисов вече не разполага с държавните ресурси, които да разпределя както му скимне. Тази новина, изглежда, още не е напълно стигнала до Пловдив.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-P
  evpetra
  • - 2
  • + 6

  Ха-ха, герберасти нещастни!

  Нередност?
Нов коментар