На зигзаг: нови два тунела по "Хемус" ще се ремонтират догодина

Тапите на трафика ще продължат поне до 2025 г., когато се очаква да приключи реконструкцията за 75.4 млн. лв. на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове"

Ремонтите по тунелите на "Хемус" продължават десетилетия и затрудняват движението по магистралата
Ремонтите по тунелите на "Хемус" продължават десетилетия и затрудняват движението по магистралата
Ремонтите по тунелите на "Хемус" продължават десетилетия и затрудняват движението по магистралата    ©  Надежда Чипева
Ремонтите по тунелите на "Хемус" продължават десетилетия и затрудняват движението по магистралата    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
 • Този път АПИ обяви обществената поръчка за ремонтите на двата тунела, след като досега такива се правеха по договор с "Автомагистрали" за текущ ремонт и поддръжка
 • Ремонтът ще започне няколко месеца след приключването на дейностите по предходните два тунела
 • Строителството ще продължи година и половина, като се очаква да започне идното лято

Още два от тунелите на магистрала "Хемус" ще влязат в ремонт през следващата година. Което означава, че блокажът с трафика ще продължи, тъй като новите ремонти ще започнат почти веднага след приключването на дейностите по тунелите "Ечемишка" и "Витиня", които се проточиха с години и струваха милиони на данъкоплатците.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Темата накратко
 • Този път АПИ обяви обществената поръчка за ремонтите на двата тунела, след като досега такива се правеха по договор с "Автомагистрали" за текущ ремонт и поддръжка
 • Ремонтът ще започне няколко месеца след приключването на дейностите по предходните два тунела
 • Строителството ще продължи година и половина, като се очаква да започне идното лято

Още два от тунелите на магистрала "Хемус" ще влязат в ремонт през следващата година. Което означава, че блокажът с трафика ще продължи, тъй като новите ремонти ще започнат почти веднага след приключването на дейностите по тунелите "Ечемишка" и "Витиня", които се проточиха с години и струваха милиони на данъкоплатците.

Този път реконструкции ще се правят на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове", които са строени в края на 80-те години на миналия век и не са ремонтирани до сега. За тях Агенция "Пътна инфраструктура" е обявила обществена поръчка на стойност малко над 75.4 млн. лв.

За сравнение само за "Витиня", чийто ремонт трябваше да приключи до края на 2020 година, но продължава и сега, ще отидат около 72 млн. лв. В същото време изграждането на новия тунел под Шипка е на стойност 358 млн. лв., а строителството на двойно по-дългия от "Витиня" тунел "Железница" на автомагистрала "Струма" струва 185 млн. лв.

От АПИ посочиха за "Капитал", че стойността на изпълнените до момента ремонтни работи в тръбата за София и напречните галерии между двете тунелни тръби на "Витиня" е 51.9 млн. лв. А ремонтните дейности в тръбата за София на тунел "Ечемишка" са за около 10.6 млн. лв.

"Страшно е. Ръководствата на "Автомагистрали" и на пътната агенция ми казват, че въпреки забавянето до края на септември двата тунела ще са ремонтирани ("Ечемишка" трябваше да е готов до края на месец август). За "Витиня" съм притеснен, за "Ечемишка" смятам, че може да го направят. Обещали са, ще видим какво ще се случи", заяви пред медиите в края на август служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. А това, което се случва, е че и до днес през лявата тръба на тунел "Витиня" в посока от Варна към София не може да се минава и тя е затворена. Тунелът "Ечемишка" беше отворен в средата на септември и за сега е проходим и двете посоки.

"Срокът за завършване на дейностите по тунел "Витиня" в тръбата за Варна е до началото на декември 2022 година", посочиха в отговор за "Капитал" от АПИ.

Очевиден факт е, че по недовършената магистрала от десетилетия постоянно текат ремонти за стотици милиони, които предизвикват километрични задръствания и водят до пътнотранспортни произшествия дори с фатален край, какъвто беше случаят на загинала жена от паднала лампа в тунел "Ечемишка" през 2017 година. Всичко това се случва на фона на незаконно строителство на два от лотовете на магистралата и десетки проблеми по завършването на другите участъци от нея.

Новият ремонт

Обществената поръчка за ремонта на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" е публикувана на 4 ноември, а до 5 декември е срокът за подаване на оферти.

Двата тунела са разделени в две обособени позиции. Първата е за "Топли дол" и е на стойност 35.6 млн. лв. без ДДС. "При огледа на двете тръби на тунела, (които са дължини съответно от 883 м в посока Варна и 878 м в посока София), са констатирани дефекти и повреди", е записано в документацията към поръчката. А за да отговаря тунелът на нормативната експлоатационна пригодност на тунелите от TENT-T мрежата е необходимо да се извършат ремонтно - възстановителни работи.

За тази стойност е предвидено да се изгради нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове в тръбата за София. Трябва да бъде извършена реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността на съоръжението трябва да бъдат изградени две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите в тунела. Според предвидените дейности ще бъдат обновени и асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация.

Обособената позиция за тунел "Правешки ханове", който е с дължина на тръбата към Варна 834 м и на тази към София 830 м е на стойност 39.8 млн. лв. без ДДС. Там АПИ е констатирала дефекти и повреди и в двете тръби, които са описани в техническата документация към процедурата. Дейностите по ремонта на този тунел ще обхванат подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Освен това тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони и пожарогасители.

Срокът за приключване на дейностите и по двата тунела е 18 месеца, а гаранционния срок за всяка обособена позиция 6 години. Това е важно защото при предишните ремонти на тунелите, които се възлагаха от "Автомагистрали" на други частни фирми като подизпълнители, гаранцията или беше минимална (една година) или напълно липсваше, защото ремонтирането на съоръженията беше извършвано като текущ ремонт към договорите за ТРП.

Поставени са изисквания за икономическо и финансово състояние на кандидатите по процедурата. Съгласно обявената документация за ремонта на тунел "Топли дол" ще могат да играят само фирми или обединения от фирми, които имат за последните три приключили финансови години реализиран минимален общ оборот в размер не по - малък от 70 млн. лв. без ДДС. За обособена позиция "Правешки ханове" изискването е за 79 млн. лв. оборот за последните три приключени финансови години.

Има поставено изискване и за 18 млн. лв. за първия тунел и 20 млн. лв. за втория като минимален оборот в сферата на строителството на пътища на автомагистрали, изчислен на база годишните обороти на участника".

Каква е действителността

Тунелите на магистрала "Хемус" са четири - "Витиня", "Ечемишка", "Топли дол" и "Правешки ханове". Последните два не са били ремонтирани цялостно досега и не отговарят на съвременните изисквания за безопасност на движението. В същото време движението по магистралата почти винаги е било на зигзаг от едното платно в другото, като ремонтите обикновено продължават прекомерно дълго, за да предизвикат сериозни задръствания и куп пътнотранспортни произшествия.

В момента на участъка около тунел "Витиня" текат ремонтни дейности по укрепване на един от виадуктите и платната за движение на магистралата, което е свързано отново с преминаване от лявото в дясното платно за движение и обратното.

"Доизграждат се трите напречни връзки между двете тръби на тунел "Витиня" в тръбата за Варна", посочиха в отговор за "Капитал" от пътната агенция. Така до края на годината в този участък по магистралата движението ще е все така.

А по отношение на бъдещите ремонти от АПИ посочиха, че "след подписването на договорите с определените изпълнители и при стартиране на строително-монтажните работи, което се предвижда да бъде през 2023 г., ще бъде въведена временна организация за безопасност на движението по време на ремонтните дейности. Планира се строителните работи да се изпълняват поетапно в една тръба, като трафикът ще преминава двупосочно в свободната от ремонтни дейности тунелна тръба, както беше при ремонта на другите два тунела на АМ "Хемус" - "Витиня" и "Ечемишка".

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател
  • + 1

  Като нямате магистрали, ходете на спа, бе!
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161090078561189

  Обвиняем за аферата #Хемусгейт финансирал покупката на луксозен спа-хотел във Велинград.
  Христо Савев, собственик на голямата строителна фирма "Грома Холд" и обвиняем по делото “Хемусгейт” е финансирал с 23,4 млн. лв. придобиването на луксозния „Макси парк хотел и спа“ във Велинград.
  Това става след като негови фирми получават по времето на ГЕРБ десетки милиони за строеж на лот от АМ "Хемус", който още не е проектиран. 60 милиона са изтеглени кеш в сакове и чували, а 23,4 милиона стават на... спа-хотел.

  Нередност?
Нов коментар