Жалко за морето

Летни записки от Гърция

В Гърция на път към плажа нямаш усещането, че си в бетонова пустиня
В Гърция на път към плажа нямаш усещането, че си в бетонова пустиня    ©  Капитал
В Гърция на път към плажа нямаш усещането, че си в бетонова пустиня
В Гърция на път към плажа нямаш усещането, че си в бетонова пустиня    ©  Капитал
Мария Пеева в сайта си за майките, децата и семейството "Мама нинджа"
Нищо чудно някой ден да се окаже, че за децата ми "нашето море" е гръцкото.

Спокойно мога да кажа, че сме редовни курортисти в Гърция. Сравнявайки морските ни почивки в България с тези в Гърция, съм убедена, че основният проблем се корени в отношението към туристите, независимо дали са българи или чужденци. Оставам с впечатлението, че в България бизнесът се отнася към тях сякаш идват веднъж и повече няма да се върнат. Гледа да спечели максималното с минимум инвестиции. Докато в Гърция имам чувството, че много държат да се върнем пак и действително се стараят да ни хареса.

Много съм далеч от мисълта, че в България няма страхотни хотелиери, хазяи, ресторантьори, които се стараят да са на ниво, инвестират, полагат усилия. Но сякаш са малка част от масовия туристически бизнес. Ще споделя впечатленията си от разликите като най-обикновен курортист.

Крайбрежието. В Гърция няма презастрояване. На път към плажа минаваме край зелени площи, маслинови горички и всякакви приятни за окото полянки. Нямаш усещането, че си в бетонова пустиня.

Разбирам от хазяйката ни, че тук правилата за застрояване край брега са изключително строги и дори да има корупция, крайбрежната ивица е останала незасегната от нея. Незаконните постройки се събарят. Права за строеж не се издават "с връзки". Сигурна съм, че и на местните им се иска да си построят кокетни вили на мястото на маслините и да печелят повече, но някак се примиряват, вместо да търсят начин да избегнат закона.

Искрено им завиждам на гърците, че са го постигнали. Това е изцяло въпрос на политическа воля.

Плажовете. Тъй като сме с малки деца, вместо многобройните диви и изключително приятни плажове търсим т.нар. плажни барове - големи пространства с чадъри, шезлонги, с чисти тоалетни и душове. Разполагат с големи паркинги с навеси. И са безплатни. Шезлонгите и чадърите - също, с някаква консумация, разбира се, но никой не ви виси на главата да поръчвате постоянно. Поръчваме кафе за 4 евро, носят ни безплатно и вода към него и ползваме цели четири шезлонга под огромен чадър от палмови листа (в България за сравнение последно плащахме 30 лв. за един чадър и два шезлонга). Може да си поръчате и само вода, която е 50 цента. И храната от бара не е безумно скъпа. Дотук гръцкият плаж ми излиза поне два пъти по-евтин от българския. На всичкото отгоре е и по-чист. И канализационните тръби очевидно не се изливат в морето. Това е и основната ми причина да се откажа от нашето Черноморие.

Докато хотелиерите не започнат да декларират реалната леглова база, за да може и пречиствателните станции да са адекватни, докато не се сложи край на презастрояването, този проблем няма да се реши. Дотогава нямам никакво намерение да се тровя с нашенските екскременти. Свободни сте да ме разбирате и преносно.

Ресторантите. В Гърция храната е вкусна. Просто защото подбират вкусни и качествени продукти, а не търсят най-евтиното. И поддържат хигиена. Не сте длъжни да оставяте бакшиш и никой не го очаква от вас.

Не ме разбирайте погрешно. Обичам българското море и имам страхотни спомени от него. Обичам да слушам българска реч около мен, да създавам морски приятелства. Но просто не мога да изтърпя проблемите, които съвсем сами си направихме -

дали от глупост, дали от недалновидност, дали от ламтеж за бърза печалба.

Нашето Черноморие сега посещаваме за някой уикенд, колкото да се видим с тамошните ни приятели. И така ще е, докато нещо не се промени изоснови. И нищо чудно някой ден да се окаже, че децата ми нямат никакви спомени от българското море. Ще излезе, че за тях "нашето море" е гръцкото. Жалко, нали?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


52 коментара
 • 1
  gusigusi avatar :-P
  Гуси Гуси

  Тези вицове сме ги слушали, чак малко вече "накъртват". Малко пресилено е да се правят генерални заключения, от факта че чадър струва 30 лв. някъде....

 • 2
  jazzi avatar :-|
  jazzi

  Добрутру, маманинжа! От 2007 насам, т.е. вече 11 години, Гърция привлича все повече и повече българи по плажовете си. Още от преди това черноморието се бетонира, чалгизира и 0ср@, а тенденцията за натам и тук изглежда необратимо еднопосочна и нарастваща. За пръв път ние отидохме 2012 и приключихме с почивките на Черно море, а живеехме във Варна и още имаме апартамент там, та знам какво е положението.
  От една страна няма защо да съжаляваш и да се извиняваш - това е бизнес и ти не си в него, а си от страната на потребителя - плащаш и очакваш качествени продукти и услуги, но от друга страна, като гражданин, е необходимо да се замислиш как се стигна дотук, защото от тази гледна точка, всички сме губещи за сметка на малцина тарикати, които, между другото, също не планират почивките си в България.
  Поздрави!

 • 3
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Поредните втръснали мантри. Крайбрежието не било застроени. Ами Гърция има 15 000 км крайбрежие, Китай да си инвестира целия резерв пак не може да го застрои. Плажовете били по-хубави. Пълна лъжа. Плажовете в Гърция са каменисти, без пясък, а ако някъде има пясък е смесен с камъни, които не е приятно да настъпваш с бос крак. Да не говорим че в Кавала местен човек ме предупреди да не влизам бос във водата, че можело да се набода на някой морски таралеж. И за да не съм напълно негативен ще кажа, че храната е хубава, но това не е заслуга на гърците ами Средиземно море им дава всякакви чудесни продукти. Водата е синя и прозрачна, но това също не е заслуга на гърците. За отношението на хотелиерите има известно право, но съм се сблъсквал с надменно отношение и в Гърция. Не прекалявайте с хвалбите, че пресолената манджа не е хубава.

 • 4
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  " И нищо чудно някой ден да се окаже, че децата ми нямат никакви спомени от българското море. Ще излезе, че за тях "нашето море" е гръцкото. Жалко, нали?"

  От Солун до Марица е наше, 1922 г. Франция го харизва на Гърция.

 • 5
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#1] от "Гуси Гуси":

  И все пак имай уважение към чуждото мнение. Това е което възпитаните хора правят. Имат си мнение, но и уважата чуждото.

 • 6
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#4] от "Jumbo Jet":

  Поредния националпопулист.

 • 8
  znayko84 avatar :-P
  znayko84

  Все едно чета моите мисли по въпроса :)

 • 9
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Крайбрежната ивица в България трябва да бъде само къмпинги подържани от общините.
  Всички бетонни изродщини на мутри, мутрички, братя на Милен Велчев, приятели на сина на Сакскобурготски, Вальо Златев и т.н трябва да се разрушат.

 • 10
  koliok5 avatar :-|
  koliok5

  [quote#1:"Гуси Гуси"]
  13 юли 2018 12:28 1
  Отговор

  -
  +
  Оценка
  -2

  Тези вицове сме ги слушали, чак малко вече "накъртват". Малко пресилено е да се правят генерални заключения, от факта че чадър струва 30 лв. някъде....

  Докладване на модератор
  [/quote]

  30 лв. не, но 27 плащах на Албена като пич... Т'ва е 'щото децата сами малки и исках на първа линия до водата. Назад бяха... 24 лв. Ако не искаш шалтета - значи още 4 лв. по-малко т.е. 20 лв. може да ти излязат чадър с два шезлонга - това е...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал