След Катуница, преди Орландовци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

След Катуница, преди Орландовци

Силните анти-ромски нагласи и предразсъдъци, задълбочаващи се от кризата и умело подклаждани от някои политици, изкривяват социалното недоволство и го превръщат в етническо.

След Катуница, преди Орландовци

Кои са причините за конфликтите с етническа окраска, които се повтарят в навечението на всички местни избори

8576 прочитания

Силните анти-ромски нагласи и предразсъдъци, задълбочаващи се от кризата и умело подклаждани от някои политици, изкривяват социалното недоволство и го превръщат в етническо.

© Георги Кожухаров


Деян Колев е председател на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". 

"Ние сме на всеки километър – от тук до края на света!". Тази култова реплика от популярния в недалечното минало едноименен филм днес активно се повтаря от футболни фенове и "познати лица, които са от криминалния контингент" (по думите на шефа на "Национална полиция" Христо Терзийски). Само че с леко осъвременяване в стил "Ние сме до всяка ромска махала - от тук до местните избори!". Сериите от този филм се излъчват всяка седмица и се радват на все по-нарастващ зрителски интерес, а поредицата се повтаря на всеки четири години.

Пиша това "филмово комюнике" без да съм фен на конспиративните теории. Но и с невъоръжено око се вижда, че в навечерието на местни избори се повтарят едни и същи сцени - при предходните беше Катуница и последвалата я плеяда от градове, сега е Гърмен, Орландовци... Не искам да гадая кои са сценаристите и режисьорите - читателите сами ще се досетят. По-важният въпрос е защо зрителите не се уморяват да аплодират ставащото. И кога ще спрат да се вкарват в подобни филми.

Абдикацията на държавата

Според мен дълбоките причини за конфликтите с етническа окраска в България днес са свързани с три важи обстоятелства, като те действат заедно и това затруднява сериозно разрешаването им. Първото обстоятелство е болезненото чувство за несправедливост и за оттегляне на държавата от цели региони, селата и дори от определени квартали в големите градове, които се превръщат в истински гета. Те се оказаха най-големите губещи от прехода - селското стопанство, даващо поминък на стотици хиляди, беше ликвидирано по мафиотски и дори неграмотен начин; занемарена бе инфраструктурата; повечето институции, включително полицията, се оттеглиха от селата и крайните градски квартали. Всичко това, комбинирано с тежка бедност, лоши услуги и липса на перспективи за развитие, кара хората в посочените региони, райони и зони да се чувстват несправедливо забравени и дори умишлено ограбени.

Какви са възможностите за развитие на родените в село Долно нанагорнище например, което се намира в Северозападна България? Училището там е закрито, селското стопанство е в ръцете на зърнената мафия, лекар идва веднъж в седмицата. И ако някой иска децата му да получат качествено образование, а той да работи, трябва да се засели в голям град. Но и там шансът му да намери жилище, което може да плаща, е в квартал Горно нанадолнище, в който условията, макар да са по-добри от тези в селата, са далеч по-лоши от тези в централните части на града. Така с усещането за несправедливост живеят милиони и те искат да се върнат във филма, да променят живота си.

"Ама те не си плащат сметките"

Подобни изоставени региони и групи има във всяко общество и навсякъде те търсят справедливост и промяна в живота. Но в България това обстоятелство е съпроводено от две други. Силните анти-ромски нагласи и предразсъдъци, задълбочаващи се от кризата и умело подклаждани от някои политици, изкривяват социалното недоволство и го превръщат в етническо.

Средностатистическият българин не иска да живее в един квартал с роми, възразява дори на идеята децата му да учат заедно със свои връстници от ромски произход. Най-вече, защото свързва ромите с прослойката маргинали, които медиите му показват и дори "набиват в очите" всеки ден, а образованите и интегрираните роми той не разпознава като такива или великодушно хвали с "Ти не си като другите".

Така справедливият протест срещу тежките регионални и социални неравенства се насочва към тези, които най-много страдат от тях. Ромите не са причина за абдикацията на държавата от селата и крайните градски квартали - най-малкото, защото никога до сега не е имало и един министър от ромски произход, няма ром, чията банка да е завлякла 4 милиарда лева, няма роми, които да са посещавали системно съмнителни банкери и т.н. Нещо повече - ромите пострадаха най-много от разрухата в селското стопанство и промишлеността (загубиха работата си, а земя нямат) и от оттеглянето на държавата от крайните квартали.

Стратегии само на хартия

Другото съпътстващо обстоятелство е провалът на националните политики за интеграция на ромите. Този провал не е новина, той е предизвестен поне по две причини. Първата е липсата или неефективността на институциите, отговарящи за ромската интеграция на национално ниво. На много места в страната се случват добри неща – инициирани от училища, организации, общини. Но те не се пренасят в национален мащаб поради пасивността на съответните национални институции. Знае ли някой с какво се занимва т.нар. Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси? Едва ли е случайно, че той не реагира под никаква форма на случващото се в Гърмен и Орландовци. Втората причина е липсата на политическа воля за реално изпълнение на интеграционните политики. Нито едно правителство до сега не се нагърби с ромската интеграция. Настоящото правителство не е изключение. Може би причина за това е и липсата на обществен натиск в тази насока. Да работиш за интеграция на ромите е непопулярно, а всеки политик иска да бъде популярен.

Така бермудският триъгълник на чувството за несправедливост, анти-ромските нагласи и провалът на интеграционната политика правят невъзможно разрешаването на който и да е от тези проблеми. И тъй като тях ги има навсякъде, без преувеличение можем да очакваме подобни конфликти в цялата страна.

Кой може да ни спаси от този триъгълник? Моят отговор е - единствено ние самите. Посочих три важни обстоятелства, които в своята взаимна обвързаност водят до етнически обагрени конфликти. Само ако има видими успехи в политиките за интеграция и те бъдат нормално представени пред обществеността, е възможно да бъдат намалени антиромските нагласи. Това ще спре пагубното предрешаване на сериозните регионални и социални неравенства като етнически и ще даде шанс гражданската енергия да се насочи към реалните причини за тези дисбаланси.

Съмнявам се, че политическият елит и институциите ще предприемат реални стъпки за ромска интеграция, ако не са подложени на граждански натиск. Единствено активни граждани (сред ромската общност и сред мнозинството), които са разбрали, че повтарящият се преди всички местни избори филм е долнопробна сапунена опера и тя трябва да бъде прекратена, могат да окажат ефективен натиск на институциите. Колкото по-скоро го направим, толкова по-бързо ще излезем от ролята на пияни зрители, които винаги изпускат най-важното във филма и са вечно недоволни от неговото качество.

Деян Колев е председател на Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". 

"Ние сме на всеки километър – от тук до края на света!". Тази култова реплика от популярния в недалечното минало едноименен филм днес активно се повтаря от футболни фенове и "познати лица, които са от криминалния контингент" (по думите на шефа на "Национална полиция" Христо Терзийски). Само че с леко осъвременяване в стил "Ние сме до всяка ромска махала - от тук до местните избори!". Сериите от този филм се излъчват всяка седмица и се радват на все по-нарастващ зрителски интерес, а поредицата се повтаря на всеки четири години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Христо Комарницки онзи ден публикува в Сега карикатура по темата: в циганско гето къщите бяха нарисувани като изборни урни...

  Това е истината. "Демокрацията" се изроди в контролиран вот от етническите малцинства, който да осигурява достатъчен рахат на 2-3 партии да векуват във властта.

  И излиза много евтино - не инвестираш в образование, в работни места и доходи, в елементарно подобряване условията на живот на маргиналите, а напротив - само им пращаш тук-там агресори да ги сплотяват като стадо. Медиите вършат останалото: разпространяват новината мълниеносно . И циганите в Берковица разбират, че ако не се държат за ДПС/ГЕРБ/ББЦ ще го сполети същото, като ония от Гърмен, Орландовци, Катуница...

  В същото време тия, дето смятаме, че това не ни засяга, защото било проблем на циганите и ултрасите, постепенно започваме да обитаваме една територия, която политическата борба за власт превръща в гето...

 • 2
  contxt avatar :-|
  conTXT

  "окраска", случва се :)

 • 3
  bilbo avatar :-|
  Сашо

  [quote#1:"D-r D"]И излиза много евтино - не инвестираш в образование, в работни места и доходи, в елементарно подобряване условията на живот на маргиналите, а напротив - само им пращаш тук-там агресори да ги сплотяват като стадо.[/quote]

  Как се разбива този затворен кръг? Очевидно политиците,на които миналата година дадохме власт, нямат нито компетентността, нито желанието да решават проблемите ни.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "Сашо":


  [quote#3:"Сашо"]Как се разбива този затворен кръг?[/quote]

  С реална държавна политика. С принуда, ако трябва (а трябва) за образование, с ангажираност с труд, с осигуряване на доход, различен от социалните помощи. И на първо място - с премахването на гетата и разселването на семействата. Гетото е племето, стадото, в което управлява и осигурява прехраната водачът (барото).

  Още не е невъзможно, но трябва държава и подкрепа на обществото. Трябва да приучим циганите на елементарни неща и да ги понасяме наоколо си, защото иначе след 10 години ще се наложи да ходим с пушки, за да се пазим от озверели от глад цигански тълпи.

 • 5
  bilbo avatar :-|
  Сашо

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Тоест - уличен натиск, с който държавата да бъде принудена да върши работата, за която й се плаща. За съжаление виждам малък шанс нещо такова да успее.

 • 6
  vox.populi avatar :-|
  FlyingDutch

  Цялата тази история с етническите сблъсаци е диверсия на Москва за дестабилизация на южното крило на НАТО. Подпалвачите са клиентите на путиновата пералня КТБ! А това са жалките фашизоидни партиики ДСБ, ПФ и Атака!

 • 7
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  "възразява дори на идеята децата му да учат заедно със свои връстници от ромски произход"

  А автора запита ли се защо възразяваме или само плеви ? Възразяваме, защото циганчетата са невъзпитани, бурни, плюят, викат и развалят дисциплината. Какви ще станат нашите деца после ? Благодаря, но нямам намерение да пускам детето ми в среда, в която ще върви назад, с илюзията, че изпуснатите години във възпитанието на циганчетата могат да бъдат наваксани като са заедно с нашите деца.

  И също така не разбирам защо автора слага Катуница в кюпа. Кирил Рашков нито е бил дискриминиран, нито е бил маргинал. Той беше и продължава да е престъпник.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "Сашо":

  Не, уличният натиск много лесно се манипулира и изражда в подобни битки с полицията.
  Гражданското общество има достатъчно лостове: имате кметове, общински съвети, депутати, държавни комисии и агенции, пред които могат да се поставят въпросите.
  Когато се научим да си поставяме проблемите пред органите, които са създадени да ги решават, тогава ще стане.
  Не а въпросът само аз да пиша писма на кмета, че фъшкиите на циганските каруци са пред вратата ми. Ако и поне 2/3 от съседите ми се дразнят от това и ревнем на кмета, смятате ли, че каруци ще продължават да обикалят столицата?
  Това е общественият натиск.
  Имам приятели с голяма фирма за хидроизолации. 90% от работниците там са цигани. И ако знаете как работят!

 • 9
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  До коментар [#7] от "Симо": [quote#7:"Симо"]А автора запита ли се защо възразяваме или само плеви ? Възразяваме, защото циганчетата са невъзпитани, бурни, плюят, викат и развалят дисциплината. Какви ще станат нашите деца после ? Благодаря, но нямам намерение да пускам детето ми в среда, в която ще върви назад, с илюзията, че изпуснатите години във възпитанието на циганчетата могат да бъдат наваксани като са заедно с нашите деца. И също така не разбирам защо автора слага Катуница в кюпа. Кирил Рашков нито е бил дискриминиран, нито е бил маргинал. Той беше и продължава да е престъпник. [/quote] Добре бе симо, добре бе! Може и да съм съгласен с теб! Но теб никой не те пита! Господарите ти така искат, и така ще бъде! Това ти се казва "за сведение" :D

 • 10
  milko_stoyanov avatar :-(
  Milko Stoyanov

  Редактори на "Капитал",

  очевидно въпросният Деян Колев е абонираният пи писач по "циганската тема". Човекът пише и анализира относително интелигентно, в крак с избраната от вас линия на омекотяване и замазване на проблемите. Няма лошо. Но защо не разнообразите подбора от автори?
  Ако ми дадете подобна територия, ще ви напиша един също така балансиран и аргументиран анализ, който оборва повечето му твърдения и съвпада с мнението на огромния процент българи, за което можем да се обзаложим. Не бих си дал труда да изливам толкова думи само във форума. Ако решите - пишете ми на [email protected]


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK