Когато спортът прегази човешките права

Покрай блясъка на Европейските игри в Баку не бива да забравяме да говорим и за тежките нарушения на закона

Азербайджан разполага с богати находища на нефт и газ, а с това и с възможността да финансира скъпо струващи идеи като Европейските игри.
Азербайджан разполага с богати находища на нефт и газ, а с това и с възможността да финансира скъпо струващи идеи като Европейските игри.    ©  Kai Pfaffenbach
Азербайджан разполага с богати находища на нефт и газ, а с това и с възможността да финансира скъпо струващи идеи като Европейските игри.
Азербайджан разполага с богати находища на нефт и газ, а с това и с възможността да финансира скъпо струващи идеи като Европейските игри.    ©  Kai Pfaffenbach
При откриването на Европейските игри в Баку на 12 юни имаше само двама лидери на държави от ЕС. И докато пътуването на румънския премиер Виктор Понта предизвика скандал, след като президентът Клаус Йоханис заяви, че не е бил информиран и го определи като "външнополитически гаф", в България нямаше официални притеснения, че министър-председателят Бойко Борисов е решил да посрещне рождения си ден в столицата на Азербайджан и да обсъди с президента Илхам Алиев плановете си за "газов хъб". В ложата на стадиона при откриването бяха още лидери като руският президент Владимир Путин, турският Реджеп Тайип Ердоган, Александър Лукашенко от Беларус, сръбският президент Томислав Николич, президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, президентът на Таджикистан Емомали Рахмон.
Рамуте Ремезайте е адвокат по правата на човека и един от представителите на азербайджанските активисти Расул Джафаров и Интигам Алиев в Европейския съд по правата на човека.

Първите в историята Европейски игри започнаха в Баку в края на миналата седмица и ще продължат до 28 юни. В тях ще участват общо над 6000 състезатели от 50 европейски държави, които ще се конкурират в 20 различни дисциплини.

Правителството на Азербайджан дълго време беше заето с подготовката за игрите. Причината е проста - спортът лесно може да бъде използван, за да създаде положителен имидж на страната навън. "Най-важното е да сложим Азербайджан на картата на света и на Европа," както сам каза дългогодишният министър на спорта Азад Рахимов пред британския в. Guardian. 

Авторитарният режим в Азербайджан е известен с усилията си да използва пари и международен авторитет, за да се докаже пред света. От организационния комитет на Европейските игри казват, че струващото според тяк около 1.1 млрд. долара спортно събитие ще "покаже Азербайджан като жизнена и модерна европейска нация с големи постижения". Всъщност двуседмичното състезание може да струва близо осем милиарда долара, твърдят от телевизия Meydan TV, защото държавата пое ангажимент да покрие разходите за път и престой на всички 6000 спортисти. 

Баку е готов да посрещне чуждестранните си гости. Десетки коли, досущ като световноизвестните лондонски таксита, но с логото на Европейските игри, ги чакат на чисто новото летище в града. Нова и специална автобусна линия също превозва гости до центъра на града докато траят игрите. Само че в живота на обикновения азербайджанец през това време се усещат ограничения и забрани, за да може състезанието да блесне с пълния си блясък. Някои от пътните платна се използват само за игрите, а останалите хора в града трябва да понесат по-тежък трафик. В Баку не влизат товарни автомобили. Сватбите и траурните церемонии са силно непрепоръчителни. Както между другото и простирането на пране по балконите из главните улици или пък шофирането на стари автомобили. 

Докато Азербайджан насочва огромна част от ресурсите си към хубавия си имидж за пред света, у дома правителството води най-бруталната кампания за репресиране на правата на човека след разпада на Съветския съюз. От 2014 г. властите систематично работят за изкореняването на всеки критичен глас. Затворени бяха правозащитни организации. Водещите активисти за правата на човека и критични журналисти бяха задържани и осъдени по изфабрикувани обвинения. Над адквокатите, които се осмеляват да защитават тези политически затворници, се упражнява натиск. 

Европейските игри вероятно са една от причините за тази жестока акция. Правителството научи своя урок през 2012 г., когато в Баку се проведе музикалният конкурс Евровизия. Правозащитните групи използват такива международни събития и насоченото внимание към страната, за да говорят за изключително тежката ситуация с човешките права.

Този път Азербайджан реши да затвори устата на критиците си отрано. А правителството има какво да крие. Разследващият журналист Хадиджа Исмаилова показа случаи на корупция в най-високите нива на администрацията, включително и в президенсткото семейство. Адвокатът по човешките права Интигам Алиев заведе десетки дела срещу държавата в Европейския съд по правата на човека заради тежки нарушения. Активистът Расул Джафаров привличаше вниманието на международната общност към десетки случаи на политически затворници в Азербайджан. 

На 16 април тази година Джафаров беше осъден на шест години и половина затвор по съмнителни обвинения в незаконно предприемачество, укриване на данъци и злоупотреба с власт. Няколко дни по-късно Интигам Алиев получи присъда от седем и половина години затвор при същите изфабрикувани обвинения. Хадиджа Исмаилова, която има много награди за работата си като разследващ журналист и работеше за радио "Свободна Европа", беше арестувана през декември миналата година. Обвинена е в подбуждане на бивш свой колега към самоубийство. По-късно същият човек опроверга това обвинение. Исмаилова получи обвинение в незаконно предприемачество, укриване на данъци и злоупотреба с власт, заради което я очакват до 12 години затвор. 

Това са само няколко примера за този Азербайджан, който властите искат да имат - без свобода на словото, критики към нарушаването на закона, отчетност или прозрачност. 

Европейските игри можеха да бъдат използвани от правителството, за да покаже на собствените си граждани и на целия свят, че е готово да зачита човешките права и свободи. Вместо това защитата на основните права на човека се превърна в престъпление. 

Преди седмица три ключови международни фигури призоваха Азербайджан да освободи арестуваните активисти преди началото на Европейските игри. Апелът беше на Комисаря по човешките права на човека в Съвета на Европа Нилс Муйжниекс, специалният докладчик на ООН Майкъл Грост и на представителят за свободата на медиите на ОССЕ Дуня Миятович. Тримата насърчиха и европейските спортисти да направят същото. 

Отговорът беше повече от ясен. Няколко дни преди откриването на игрите Азербайджан не допусна делегацията на Amnesty International, журналистите от британския в. Guardian и други представители на международните медии изобщо да влязат в страната. 

Правителството в Азербайджан ще продължи да бъде много заето - с организацията на състезание от Формула 1 през 2016 г., с подготовката за домакинство на четири футболни мача от Европейското първенство през 2020 г., с две кандидатури за домакин на Олимпийските игри. От толкова много събития за създаване на международен престиж не остава време за разсъждаване на тема толерантност у дома. За европейските лидери обаче не е така. За тях никога не е късно да изпратят ясно и принципно послание, че Европа не толерира репресиите.

Още от Капитал