100 години самота
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

100 години самота

100 години самота

Защо фалитът на Гърция, заплахата от конфликт с Русия и младежката безработица не са най-големият проблем на Европа

13374 прочитания

© Цветелина Белутова


Радослав Драгов работи като бизнес консултант в Ротердам, Холандия. Автор е на есета, предимно на социална тематика, някои от които са наградени на международни конкурси. Авторът е магистър по Организационна промяна от Rotterdam School of Management, Erasmus University. 

Има един призрак, който витае над Европа. И това не е страхът от държавен фалит, заплахата от конфликт с Русия или младежката безработица. Това е един призрак, който почти никой не забелязва - покрусата от самотата и изолацията сред възрастните хора. Нашето упорито пренебрегване на проблема може да има дълготрайни негативни последици. 

Нека да разгледаме фактите: Населението на Европа прогресивно застарява: средната възраст в Европа е 41.9 години, докато в страни като Германия тя е 46 години.  Хората над 65 годишна възраст ще стават все по-голяма част от европейското население. Средоточаването на икономическите и образователни възможности в големите градове води до разделянето на много семейства. Това е особен проблем в Източна Европа, където родителите очакват от техните пораснали деца да се грижат за тях. Организираната религия, която е била свързващото звено между членовете на обществата в миналото, сега е изгубила своето значение в големи части от континента.       

Изглежда, че Европа е на прага на век на самота. Това е обезпокояващо, защото качеството на социалните контакти е по-важно от диетата или упражненията за здравето на човек. Накратко – самотата убива. Тук терминът самота обозначава хроничната липса на смислено социално общуване и е дори по-субективно от една друга концепция, която също е трудно да се измери: щастието. Поне знаем, че средностатистически населението в по-богатите страни е по-щастливо от това в по-бедните. Следователно дефицитът на щастие може частично да се компенсира с пари. Вероятно в богатите страни има равни или по-големи нива на "брутна национална самота", отколкото в по-бедните. Самотата е нещо, което никой не иска, но трябва ли да направим нещо за това? 

Болест на цивилизацията 

Миналата година в САЩ затлъстяването започна да изпреварва пушенето като главна причина на предотвратима смърт. Ново проучване, което изследва 2000 души над 50 годишна възраст, заключи, че самотата може да е два пъти по-опасна от затлъстяването. То най-общо казва, че пълната чиния е сравнително по-малко опасна за човек, отколкото празният стол срещу него.

Друго изследване показва, че жени с много социални контакти имат много по-големи шансове да се преборят с рак на гърдата. Множество скорошни проучвания потвърждават позитивния ефект на социалните контакти върху психическата устойчивост и възстановяване. Хроничната самота подтиска имунната система и увеличава риска от Алцхаймер и сърдечни болести. Е, отне ни повече от 60 години, но Жан-Пол Сартр е опроверган: Адът – това не са другите.

Ние винаги сме го знаели. Най-разпространените и емоционални ритуали – раждането, сватбaтa и погребението - отбелязват началото или края на социални връзки. Най-жестоката форма на наказание в древните общества, когато не са прилагали изтезания или смърт, е била заточението. Ако някой е бил номиниран за изгонване в Древна Атина, решението се е вземало посредством слагане на бели и черни фрагменти в кутия. Тези фрагменти са били наричани "остракони", откъдето идва и остракиране.  Дори и днес в затворите най-голямото наказание за лошо поведение е строг тъмничен затвор. Ние имаме нужда другите да оцеляват и болезненото чувство за самота се е развило, за да ни предупреди, че социалните ни връзки в момента са недостатъчни. Подобно на физическата болка, която ни предупреждава да не продължаваме да се допираме до гореща печка, социалната болка (самотата) ни кара да си променим поведението. Ние сме социални същества и липсата на смислено социално общуване нарушава нашето физическо и умствено здраве.   

Препятствия

На пръв поглед те могат да изглеждат тривиални, но здравословните проблеми, свързани със самотата, могат да бъдат още една част от купчината разходи за здраве. Изглежда, че всекидневните болежки могат да бъдат усилени, ако самотата се прибави към тях. Третирането на този проблем е наистина много трудно. 

Самотата е силно субективно чувство. Някои хора могат да се чувстват хронично самотни, дори когато са оградени от семейство и приятели.v Освен това хората имат склонност да пренебрегват психологическите проблеми, защото няма ясни външни показатели на този вид болести. Мисленето е следното : "всичко е в ума. Затова болестта не е реална и можеш просто да се съвземеш от нея". Понякога се чувстваме отделени от социалния свят и си мислим, че хроничната самота е симптом на общество, в което всеки проблем се смята за болест. Важно за отчитане е и обстоятелството, че в култура, в която фокусът са младите, възрастните лесно биват пренебрегвани.      

За съжаление Силициевата долина не може да реши този проблем директно. Нашият биологичен хардуер е бил оформен още преди създаването на Инстаграм, дори и Скайп, и никакво количество онлайн общуване не може да замени истинския контакт. Всъщност има и доказателства, че социалните мрежи могат да влошат ситуацията, като представят разкрасена версия на живота на другите. 

В днешно време много хора използват хапчета да си решат проблемите, но доколкото съм наясно, няма лекарство, което може да пребори болката от самотата. Разбира се има медикаменти (много от тях пристрастяващи), които могат да дадат временно облекчение от някои от придружаващите негативни емоции (например отпадналост, депресия). Но дали това, от което се нуждаем, е още едно лекарство на пазара?  

Възможни решения 

Хроничната самота сред възрастните хора е проблем, чието действие може да бъде смекчено, но не и решено от медицината, технологията или правителството. Това от своя страна създава среда, в която социалните предприятия могат да се намесят. 

The Silver Line ("Сребърната линия") в Обединеното кралство е типичен пример за скорошни усилия за борба с изолацията сред възрастните. Обучени доброволци общуват с пенсионери по телефона поне по един час в седмицата, обикновено в предварително уговорено време. Обществена мрежа Community Network е подобно социално предприятие, което се занимава със създаването на телефонни общества от хора, най-много страдащи от самотата – възрастни хора, грижещи се и инвалиди с ограничена способност за движение. Всяка група има фасилитатор – обучен доброволец, който инициира дискусията и насърчава членовете на групата да вземат участие.  

Екипът на възрастните хора от квартала Гарфорт на Лийдс, Обединеното кралство се помещава в преустроен дневен център и се управлява за и от хора над 60 годишна възраст. Гарфорт има повече от 2000 клиенти и 157 доброволци, които дават практически съвети и подкрепа, и организират над 50 събития на седмица (като йога на диван, плетене и свободни разговори).   

Може би най-изобретателното решение идва от Холандия. Един дом за пенсионери предлага безплатна квартира на студенти в замяна на това да "бъдат добри съседи" и да прекарват поне по 30 часа на месец с възрастните обитатели.vi Студентите се насърчават да ангажират възрастните в поредица от занимания, включително и празненства за рождени дни, разговори или просто гледане на телевизия. Мисля, че повечето проекти трябва да ангажират възрастните хора в някакъв вид социална работа, като например да подпомагат деца и млади хора в образованието им. В резултат, и двете страни печелят, особено възрастните, които не само получават компания, но и повишено самочувстие.     

Накрая, но не на последно място, имаме и наш, български пример. "Резиденция Баба" е социална инициатива, която свързва възрастни хора с младежи. Избират се двадесет младежи без работни ангажименти и се изпращат в 5 села в Родопите за период от един месец. Крайната цел е да се генерират идеи (проекти, социални предприятия), които могат да съживят малки, изчезващи села.      

Всички от гореспоменатите инициативи заслужават адмирации, но остават с ограничен обхват. Добрите новини са, че всеки може да помогне за смекчаването на този социален проблем. Присъединявам се към съвета на актьора Дж.К. Симънс. В своята реч при получаването на Оскар той каза: "Обадете се на майка си, обадете се на баща си... Кажете им, че ги обичате и им благодарете, и ги изслушайте, колкото и дълго искат да си говорят с вас." Само мога да добавя да включите и други възрастни роднини и членове на семейството ви. Не е нужно много, за да внесете лъч надежда в сърцето на някого.     

Радослав Драгов работи като бизнес консултант в Ротердам, Холандия. Автор е на есета, предимно на социална тематика, някои от които са наградени на международни конкурси. Авторът е магистър по Организационна промяна от Rotterdam School of Management, Erasmus University. 

Има един призрак, който витае над Европа. И това не е страхът от държавен фалит, заплахата от конфликт с Русия или младежката безработица. Това е един призрак, който почти никой не забелязва - покрусата от самотата и изолацията сред възрастните хора. Нашето упорито пренебрегване на проблема може да има дълготрайни негативни последици. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Всичко е нож с 2 остриета.
  Като разните роднини започнат да се оплакват, да товарят със своите проблеми, и да искаш да им помагаш да си решат проблемите....не знам кое е по-нездравословно :)

 • 2
  svetliod avatar :-|
  svetliod

  СТрахотна статия!

 • 3
  tzm41313897 avatar :-?
  Mark Twain

  Интересно е, но защо се правят усилия за общуване на хора от различни поколения, не следва ли да се правят усилия и за общуване на хора в рамките на едно поколение?

 • 4
  nikolayd avatar :-|
  Цинцинат Ц.

  Статията е много силна и дава много поводи за размисъл, защото каквото и да правиш, го правиш с хора. Ако не се погрижиш за тях навреме и по адекватен начин, те се превръщат в тежест на обществото. Въпросът е как могат възрастните хора да помагат, без да бъдат в тежест, защото демографските реалности са такива и не виждам тенденции те да се подобрят. Браво на автора за смелостта да подеме този толкова труден разговор!

 • 5
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Тези възрастни хора, които не са имали приказка с децата си, трудно могат да преодолеят самотата. Младите нямат никакво желание да говорят с тях. Една баба от нашия квартал ми се жалваше, че дала на телефонни измамници 2000 лева. Класическа схема: дъщерята била пострадала в производствен инцидент. 23 пъти звъняла на дъщерята, но тя не вдигала. Накрая дала парите. Моята мисъл беше: Колко ли неприятно и е на дъщерята да говори с нея, та цял ден я е игнорирала. Ама като се има в предвид колко е наивна тая баба, че да даде пари на непознат - явно има и други проблеми в главата и с мисленето.

 • 6
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Самотата е все по-голям бич за всички възрасти, просто при най-възрастните е най-остър проблема, те имат най-малко възможности.

  Много причини има за това, разпада на църквата е основен, тя е ценен източник на приобщяване на много хора, музиката също допринася, по-висока мобилност и движение на хора - все резултати от модернизацията и големите промени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.