Мнения Daily - Ако чергата на съседите се запали
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Ако чергата на съседите се запали

Проблемите на Гърция не са от вчера -ако бизнеси щяха да бягат оттам и да идват тук, това вече щеше да се е случило.

Мнения Daily - Ако чергата на съседите се запали

Рецесия в Гърция би засегнала най-силно българската икономика; Сегашната криза ще намали интереса за инвестиции в района; ЕС e като човек по средата на въжен мост

3425 прочитания

Проблемите на Гърция не са от вчера -ако бизнеси щяха да бягат оттам и да идват тук, това вече щеше да се е случило.

© CATHAL MCNAUGHTON


Гръцката криза

Рецесия ще се отрази най-вече на българската икономика

Мнения на анализатори, обобщени от "Дойче веле"

Финансови анализатори от Royal Bank of Scotland (RBS) смятат, че България и Румъния са най-застрашени от "гръцка зараза". "Въпреки уверенията на централните им банки, че гръцките дъщерни дружества са добре капитализирани и дори изолирани, смятаме, че тези две страни са най-силно застрашени от негативни икономически последици заради кризата в Гърция", се посочва в оценката на RBS, цитирана от германската n-tv. Българската икономика, която от избухването на финансовата криза до днес е нараснала с около 1 процент, е тясно обвързана с гръцката.

Седем на сто от общия български износ е към Гърция - най-големият дял спрямо другите балкански страни. България продава на южната си съседка най-вече облекло, метали и електроенергия. И обратното - Гърция е един от най-големите чуждестранни инвеститори в България.

"Ако Гърция е в рецесия, това се отразява на българската икономика в много по-голяма степен, отколкото на другите страни в региона", казва Коста Вайенас от UBS Wealth Management. А Лора Чакърова, анализатор за Източна Европа в лондонската IHS, посочва, че ако гръцките банкови филиали в България останат без пари, българските власти едва ли ще започнат да ги спасяват. България още страда от банковата криза през миналата година, припомня Чакърова.

В същото време анализатори посочват, че фискалната стабилност на България и ниските й задължения могат и да неутрализират негативните отражения на гръцката криза. И нещо повече - че България би могла да извлече дори полза от нея предвид факта, че по данни на Министерството на финансите от 2009 г. насам в страната са се регистрирали около 11 хиляди гръцки фирми.

Според експортния индекс, поддържан от Министерството на икономиката, през последните години сме високо конкурентни при зърнените култури. Една от държавите, за които те се изнасят, е Гърция. Сегашната ситуация там неминуемо ще засегне сектора със семената.

Продукцията на заводите"София Мед" и "Стомана Перник", собственост на гръцката "Виохалко", също е в групата на силно конкурентния български износ и за съжаление отново попада в търговската ни листа с Атина. Отражение може да се очаква и при износа на минерални и химически торове, който минава през гръцки търговци и се товари на гръцките пристанища.

Това посредничество ще е затормозено и ще има негативен ефект за България от нарушените разплащания поне през следващите месеци - примерно преводите от Гърция за България, които заради банковата ваканция се трупат и чакат на опашка.

Много от клиентите на гръцките банки у нас са гърци, които развиват бизнес и у нас, и в родината си. Ако банковата ваканция се удължи и не могат да теглят парите си оттам, ще ги теглят от България. Обемът не е чак толкова голям, че да заплаши стабилността, но ще се усети.

Дори в понеделник да отворят банките в Гърция, дълго ще се чистят опашките от наредени, но неминали преводи. И това е в най-най-благоприятния вариант, при който на референдума гърците са казали "да" и са се съгласили да им бъдат въведени ограничения, да бъдат орязани пенсии и т.н.

След 2009 г. гръцките инвестиции у нас намаляват - най-вече заради кризата в страната. Не вярвам гръцки фирми да дойдат сега да инвестират в България. Проблемите на Гърция не са от вчера. Ако бизнеси щяха да бягат оттам и да идват тук, това вече щеше да се е случило.

Но сегашната гръцка криза ще намали въобще интереса за инвестиции в целия регион. 

Цитат на деня

Фотограф: Alexandros Avramidis

Ципрас обещаваше на избирателите, че страната ще бъде неузнаваема след шест месеца... Е, успя да го постигне.

Андонис Самарас, бивш премиер на Гърция

Коментар+

ЕС е в състоянието на човек по средата на въжен мост

От коментар на Цветозар Томов, социолог, във "Фейсбук"

Гръцката криза показва, че ЕС не е достатъчно интегриран, за да разполага с инструменти за решаване на кризи в националните държави, които го изграждат, а пък те вече не са достатъчно автономни, за да решават сами кризите си, без съдействието на ЕС.

Това е двоен капан, в който могат да влязат и други страни от съюза, при това той може да щракне не само при финансови и икономически кризи. СИРИЗА взе властта с обещания за нов път за излизане от кризата - стимулиране на растеж, а не затягане на коланите. Но необходимото минимално условие, за да има някакъв шанс такава политика, е да имаш национална валута. В сегашната ситуация тези обещания са празни.

От друга страна, за да може политиката на рестрикции да има шанс, решенията и отговорностите за изпълнението им следва да се вземат и поемат не от гръцкия, а от Европейския парламент. Тогава проблемът наистина би станал общоевропейски и ресурсите за справянето с него биха били неизмеримо по-големи в сравнение със сегашните.

Метафората, която бих използвал, е следната: в сегашното си състояние ЕС е в ролята на човек, застанал по средата на въжен мост, който се клати. Това е най-несигурното място. На брега отпред е федеративно изградена свръхдържава с централизирани властови структури, чрез които може да бъде решен всеки регионален проблем. Отзад, там, откъдето сме тръгнали, сме микс от достатъчно суверенни национални държави, т.е - там не е ЕС, а Европа, която познаваме от миналите столетия, с неустойчивите съюзи, митниците, войните и границите.

Гръцката криза оголва сегашната ни неспособност да се преместим от мястото, на което сме. А трябва да го направим, защото то е най-несигурното място. Само че засега се вижда само засилващата се свада между тези, които искат да се дръпнем назад, и разпалват национализми във всичките им идеологически окраски, и тези, които искаме да продължим по пътя, по който сме тръгнали.

Струва ми се обаче, че нито едните, нито другите знаят как да постигнат целите си.

А под моста е пропаст, чиято дълбочина ще узнаем, когато тупнем долу. А как е там - вероятно гърците първи ще могат да разкажат...

Мнение

Смокинов лист на коалицията

От коментар на Полина Паунова за "Дойче веле"

Патриотичният фронт (ПФ) обяви, че в петък ще съобщи  дали ще продължи да подкрепя правителството - във връзка с ултиматумите му за вземане на решения като: премахване на незаконните постройки на ромите в Гърмен (с масово въоръжаване на населението и регламентиране на самоотбраната); задължително гласуване, както и обезсмисляне на преференцията (стара теза на ДПС); недопускане на по-скъп ток и др.

Същественият въпрос обаче е какво ще се случи, ако т.нар. патриоти оттеглят подкрепата си за правителството. Отговорът е: нищо. Точно каквото ще се случи и ако продължи да го подкрепя. Извън поставените условия ПФ до момента няма кой знае колко запомнящо се участие в управлението. Спорадичните им патриотарско-националистически искания отшумяха, без да предизвикат трусове във властта.

Патриотичният фронт влезе във второто правителство на Бойко Борисов, за да играе ролята на смокиновия лист, който трябва да прикрива срамната зависимост от ДПС на новото мнозинство, дошло на власт след протести именно срещу ДПС. И падането на този лист би бил единственият ефект от евентуалното напускане на коалицията.

Гръцката криза

Рецесия ще се отрази най-вече на българската икономика


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Бе то не може да не ни засегне,ама чак толкова тежко да ни се отрази,едва ли.

 • 2
  rsx10579546 avatar :-?
  Дилян Пеев

  Съгласявам се с вашето мнение Румен, имате широк възглед към нещата. Високо образование и опит.

 • 3
  xim01579546 avatar :-|
  vladimira.velekova_85

  Такива хора като г-н Гълъбинов трябва да бъдат подкрепяни и насърчавани да вървят само напред.

 • 4
  ghc54592076 avatar :-|
  paskal_p_1

  Браво на Румен Гълъбинов за пореден път защитава своите добри качества! Образован човек за пример!

 • 5
  gnt57579546 avatar :-|
  petrova.katq

  Харесвам Румен Гълъбинов! Той е икономист и финансист, бил е и председател на Агенцията за застрахователен надзор.

 • 6
  scp29579546 avatar :-|
  cvetomir_borisov_11_22

  Имах честа да се запозная с Румен Гълъбинов, да разгледам неговите възгледи от близо! Бях впечатлен, дано повече хора го разберат!

 • 7
  bsn45579546 avatar :-|
  samuil.kostov.129

  Съгласявам се с вас! Мисля г-н Гълъбинов , че напълно заслужава респект!

 • 8
  iap16579546 avatar :-|
  valeriya_bogdanska_121

  Румен е една крачка напред не го ли разбрахте?!

 • 9
  xlr28588192 avatar :-|
  Maria Damianova

  И пак Гълъбинов е прав! Нека бъде чут!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK