Мнения Daily - Гърция даде урок по капитализъм на капиталистите

И още: "Не"-то на европейците би било още по-мощно; Гърците искат да изтъргуват бъдещото си страдание като фючърс; Говоренето на българските власти по темата е елементарно

Хора, които украсяват кабинетите си с портрети на на Ленин, Енгелс и Че Гевара, припомниха на МВФ и ЕЦБ, че ключовата дума в отпускането на заеми е "риск"
Хора, които украсяват кабинетите си с портрети на на Ленин, Енгелс и Че Гевара, припомниха на МВФ и ЕЦБ, че ключовата дума в отпускането на заеми е "риск"    ©  Jean-Paul Pelissier
Хора, които украсяват кабинетите си с портрети на на Ленин, Енгелс и Че Гевара, припомниха на МВФ и ЕЦБ, че ключовата дума в отпускането на заеми е "риск"
Хора, които украсяват кабинетите си с портрети на на Ленин, Енгелс и Че Гевара, припомниха на МВФ и ЕЦБ, че ключовата дума в отпускането на заеми е "риск"    ©  Jean-Paul Pelissier

Гореща тема


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Джим Едуардс нарича нещата с истинските им имена.
  За първи път в Капитал.

  Най-сетне някой да каже,че кредитът е риск!
  Я опитайте да вземете кредит от банката на ъгъла. Ще ви искат сноп документи и най-отгоре - че нямате задължения към държавата. Защото това означава, че преди вземането на банката при ваш дефолт, ще вземе държавата и за банката може да не остане.

  В резултат на изсипваните в Гърция за 30-35 г. 350 млрд Е, в момента лихвата е по 77 Е на секунда или 2,4 млрд Е за година. Няма световна икономика, която може да ги плаща. Разбира се, условието е да няма печатница за пари...

 • 2
  a.nice avatar :-|
  hope

  .....До коментар [#1] от "D-r D":
  ....... и никога в Дневник!!!

 • 3
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#2] от "hope":

  Дневник гони Телеграф....

 • 4
  xyha avatar :-P
  xyha

  Риск - да бе , имат си в ЕЦБ печатница ще си напечатат хартийки . Гърците знаят , че еврото е по-евтино и от хартията и не искат да работят за тоя дето ги печати .

 • 5
  vreme avatar :-|
  vreme

  Много добър коментар...Браво...

 • 6
  b.pavlov avatar :-|
  Боян Павлов

  Международната финансова система се крепи на спазването на поетите задължения и ако единични нарушители на този принцип понякога все пак успяват да се спасят от последствията, то световната икономика плаща заради тях – с благоденствието на всеки от участниците в нея.
  В този смисъл възторжените апотеози на СИРИЗА нямат убедителна обосновка. Замяната на морала на доверието (на кредита) с удобна за момента идеология прави Ципрас мимолетно значителен, но най-новата история на престарелия континент съвсем неотдавна доказа, че такава подмяна е недопустима за народите защото е разрушителен за отделния човек, а от там – за икономиката, която, като всяка човешка дейност, е вид "заедност" и в крайна сметка се крепи на доверието.

 • 7
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Кредитът е риск за двете страни? Защо смяташ, че трябва да бъде платен само от банката?

 • 8
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender

  "Има и друг ключов момент. Първоначално този дълг беше към частни инвестиционни банки като Goldman Sachs. Но МВФ и ЕЦБ под ръководството на Жан-Клод Трише взеха самоубийственото решение да бъде прехвърлен от тези банки на европейските институции и фонда, за да се "спасява" Гърция."

  "Странно защо", но този факт убягва от вниманието на хората.

 • 9
  fez_deffender avatar :-|
  Фес Deffender

  [quote#1:"D-r D"]Най-сетне някой да каже,че кредитът е риск!
  Я опитайте да вземете кредит от банката на ъгъла. Ще ви искат сноп документи и най-отгоре - че нямате задължения към държавата. Защото това означава, че преди вземането на банката при ваш дефолт, ще вземе държавата и за банката може да не остане. [/quote]

  Един човечец в едно предаване си го каза много добре - и гръцките управляващи в миналото (двете управляващи династии като ПАСОК и забравих другата ) в комбинация с ЕС са лъгали дружно Евростат. До 2008 г. Гърция има външен дълг 60 млрд. евро - в края на 2014 300 млрд. Как става това? Н е си спомням да е бушувала война в южната ни съседка.

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  "Гърция даде урок по капитализъм на капиталистите" .. ами така ще е когато капиталистите не дават урок по капитализъм...

  Те така.. време е ЕС да даде урок по капитализъм на Гърция. Ако не го направи.. ЕС ще получава все по-нови и по-болезнени уроци от нея.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал