Мнения Daily - Гърция и ЕС: колко могат да са последните шансове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Гърция и ЕС: колко могат да са последните шансове

Дебат за Гърция в Европейския парламент в сряда

Мнения Daily - Гърция и ЕС: колко могат да са последните шансове

И още: Българската позиция за европейския прокурор: Не ни се бъркайте в ДДС измамите; Борисов: Моля се на Бога санкциите срещу Русия да отпаднат

3534 прочитания

Дебат за Гърция в Европейския парламент в сряда

© VINCENT KESSLER


Гърция и ЕС

Колко могат да са последните шансове

От коментар на Бернд Ригерт, "Дойче веле"

Помните ли американския филм "Омагьосан ден", в който главният герой попада в изкривения свят на един непрекъснато повтарящ се ден? Точно така се чувстват политиците в Брюксел. Представителите на еврозоната с много охкане и пъшкане успяха да се споразумеят за последен опит да вкарат в пътя бунтовна Гърция.

Никой не знае дали този опит ще излезе успешен. В караницата с крайнолевия премиер Ципрас досега бяха поставяни какви ли не срокове, крайни срокове, дори най-най-крайни срокове. Как при това положение да повярваме, че новият краен срок до неделя наистина ще сработи и ще даде някакъв ефект?

Резултатите от референдума, на който гърците взеха фаталното решение да отхвърлят втората спасителна програма, ще бъдат игнорирани. Спасение се очаква от нова, трета и много по-мащабна спасителна програма, която обаче ще стартира само при определени условия. Ако се вгледаме внимателно в критериите на тази програма, които са законово скрепени, ще установим, че всъщност те са дори още по-строги.

Ципрас в момента триумфира у дома си като победител на референдума, но как ли ще успее да убеди хората в страната си, ако приеме точно тази програма? Дали парламентите на държавите от еврозоната ще се съгласят през следващите две години да отпускат още милиарди? И може ли изобщо да се има доверие на безотговорния гръцки премиер, който наскоро обруга кредиторите си като "изнудвачи"?

Всичко това ще стане ясно до неделя. Дотогава трескаво ще се работи, а Гърция трябва да представи различни молби и документи. Дали изобщо ще успее? Дори ако приемем, че ще се справи, документите трябва да бъдат обработени светкавично. После еврокомисията съвсем между другото е длъжна да оповести, че стабилността на еврозоната е в опасност. Защото само при това условие може да се използва помощният фонд, известен като ESM.

Досега еврокомисията неуморно повтаря, че гръцката криза не е заплаха за еврото - и изведнъж до неделя ще трябва да се извърти на 180 градуса. Дори само този пример показва, че цялата акция по спасяването на Гърция не е стъпила върху солидна основа. Едва в последния момент стратезите от Берлин и Париж извадиха от цилиндъра на фокусника този последен шанс за Атина.

Алексис Ципрас се пребори за един най-най-последен шанс за преговори, като непочтено използва за заложници гръцките пенсионери, които не могат да си получат пенсиите. Ако и сега не се възползва от този шанс, излизането на Гърция от еврозоната е просто неизбежно.

Досега в еврозоната дори не са обсъждали временни помощи за банкрутирала Гърция. А те ще са необходими - иначе страната няма от какво да живее през седмиците преговори по новия помощен пакет. В момента не съществува нищо друго освен надеждата, че за времетраенето им ЕЦБ ще продължи да снабдява със свежи пари разорените гръцки банки. Този план също си е чиста авантюра.

Държавите от еврозоната за пореден път стиснаха зъби, преодоляха гнева си и стартираха пореден опит да задържат гърците в еврото. И вече стават смешни с непрестанните си срещи на високо равнище и денонощни заседания на финансовите министри.

Правителството за европейския прокурор:

Не ни се бъркайте в ДДС измамите

От одобрена в сряда позиция на Министерския съвет за предстоящо заседание на Съвета на ЕС

Министрите на правосъдието ще обсъдят отново предложението за регламент за създаване на Служба на Европейския прокурор. По време на заседанието (за "Правосъдие и вътрешни работи" на 10 юли - бел. ред.) ще бъде разгледано и предложение за директива относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на съюза, по наказателноправен ред.

Страната ни многократно се е изказвала против включването на ДДС измамите в обхвата на директивата главно поради липсата на пряка връзка на този вид престъпления с финансовите интереси на ЕС и намираме за неоправдано изземването на компетентност за наказателно разследване на този вид престъпления от държавите членки и предоставянето й на бъдещата европейска прокуратура. Считаме, че ДДС е основно национален проблем на държавите членки и че поради тази причина не е целесъобразно европейската прокуратура да разследва всички дела за измами с ДДС.

Стараната ни счита, че съдебните разрешения за прилагане на мерки за разследване при трансгранични случаи трябва да бъдат получени в една-единствена държава членка, а именно – в държавата, където се прилага съответната мярка за разследване.

Борисов към Москва:

Моля се на Бога  за отмяна на санкциите

От интервю с български премиер за руската агенция ТАСС

Съвсем не е случайно, че президентът Путин се изказа доста остро по отношение на България. Уверен съм, че той имаше основания за това. Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени.

България е "без вина виновна" за влошените отношения между двете страни. Ние сме православни християни, нашите религии и църкви имат много добри връзки. А политическите отношения се променят във връзка с глобалните промени. За няколко десетилетия станаха съществени промени и сега ние сме членове на евросъюза и НАТО.

Опитваме се да правим максимално възможното за възстановяване на нормалните отношения между България и Русия, които имат отдавнашни традиции и от разрушаването на които понасяме загуби.

Адвокат на дявола

От прегръдките с Меркел ще ни цъфнат ли налъмите

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", пред БНТ

Бойко, като се прегръща с Меркел и Юнкер, да не мислите, че тук ще цъфнат налъмите. Гърция е получавала финансиране от ЕС по много по-лесен начин от нас. Ясно е, че равнището на заплатите, пенсиите и бонусите в южната ни съседка е било известно на всички ръководни органи в Европа...

Вие мислите, че България не може да се набълбука със 100 милиарда за една година? Че ние само като си купим въоръжението, което ни се се предлага, и сме готови.

FACEBOOK

[Благодарим ти, кмете

@Асен Генов: Първата снимка е от самото начало на бул. "Ломско шосе", при културния дом. На това място имаше цветарско студио, правеха много хубави букети. Втората е от спирка "Хали Надежда" на "Ломско шосе", където поредната "Лафка" е на мястото на будка за вестници, а до нея е цветарско магазинче, което сега се руши. В него работеха семейство чисти и спретнати цигани,  работливи и услужливи. 

Тоест убити са общо три семейни бизнеса.

Виц на деня

Ципрас щял да предложи на тройката администрациите на МВФ, ЕЦБ и ЕС да почиват това лято на гръцките острови срещу опрощаване на гръцките дългове.  

Гърция и ЕС

Колко могат да са последните шансове


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Каквито и шансове да имат гърците,до неделя 24:00 са.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Е, явно шансовете им са по-големи...Пък и дълг може да се опрощава.

  Ето един линк за опрощаването на 60% от германските дългове след ВСВойна на Лондонската конференция през 1953 г

  http://print.actualno.com/news_417267.html

 • 3
  jonson avatar :-|
  jonson

  Всички пишат, че 4-те гръцки банки щели да бъдат "престуктурирани", но никой не споменава чия собственост ще бъдат новите две банки. Защото 89 милиарда евро бяха излети там за три месеца без това въобще да бъде включвано към общия дълг на Гърция.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "jonson":

  Не е драма. ЕЦБ душа дава някой да купи и да си върне парите.
  Ако финансови акули преценят, че има далавера в гръцките банки - ще налеят пари,ако не - мъката ще продължи, та ако ще четирите да станат една.

 • 5
  jonson avatar :-|
  jonson

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Ще си ги върне - друг път. Първо финансовите акули, ако изобщо се навият да се наврат под властта на Ципрас, биха го направили само срещу сериозен дискаунт. Второ, дори и 4-те банки да са действали нормално, тоест давали са само обезпечени кредити (което никак не е сигурно), но дори и при тези обстоятелства, обезпеченията са силно обезценени и ще продължат да се обезценяват. Тоест, една съществена част от т.нар. ликвидна помощ (89 милиарда евро) може да се разглежда като изсипана в кацата без дъно.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "jonson":

  Кредитите са най-малкитя проблем на гръцките банки. От 2009 г. те са под такава лупа, че счетоводно всичко им свети.
  Драмата е, че единствените пари в тях са тия на ЕЦБ. А в момента, когато ги отворят, половин Гърция, дето още има пари в тях, ще се втурне да си ги изтегли и половин час по-късно банките трябва да затворят.

  Да му мислят акционерите - не може само да се печели...

 • 7
  jonson avatar :-|
  jonson

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Една банка е това - събира вложения, раздава ги на кредит и печели от разликата в лихвите. Като основен бизнес имам предвид, иначе докарват и от всевъзможни услуги. Така, че ако вложителите изтеглят кредитите, банката просто се изпарява - престава да я има, но ако кредитите са добре покрити, биват продавани на някой, който има вложители и продължава бизнеса.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.