Мнения Daily - Промените за електроенергията: Нов данък за производителите и илюзорна равнопоставеност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Промените за електроенергията: Нов данък за производителите и илюзорна равнопоставеност

Мнения Daily - Промените за електроенергията: Нов данък за производителите и илюзорна равнопоставеност

И още: Пирамидата на съдебната власт ще рухне като КТБ; Евролидерите в капана на малодушието си

2440 прочитания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Промените за електроенергията

Нов данък за производителите и илюзорна равнопоставеност

От коментар на Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

Последните предложения за промени в Закона за енергетиката (ЗЕ) включват създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система", който ще се пълни от три източника. Първият е налице и в момента – приходите от търговия с въглеродни емисии, както и от статистически прехвърляния на енергия от ВЕИ (виртуално прехвърляне на електроенергия от ВЕИ от една страна в ЕС към друга).

Нов и екзотичен подход е възможността фондът да приема дарения. Но по-голямо внимание привлича третият приходоизточник на фонда – вноски в размер на 5% от ежемесечните приходи от продадената електроенергия от производителите без включен ДДС. Средствата на фонда ще се използват за покриване на текущия дефицит в НЕК от изкупуването на електроенергия по преференциални цени, което ще позволи намаляването на сега предложената цена за задължения към обществото от 40.21 лв./мВтч.

На пръв поглед решението изглежда като опит за разпределянето на разходите за преференциалното изкупуване на електроенергия върху всички – потребители и производители. Това обаче е илюзорно. Подобна идея създава възможности за злоупотреби и неравнопоставено отношение към производителите, чиято електроенергия се изкупува от НЕК за регулирания пазар. В законопроекта за промените е записано, че тези вноски се признават за целите на данъчното облагане, но не е ясно дали Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще ги признае за регулаторни цели и ако да, дали ще е за всички компании.

На практика законът налага нов данък за всички производители, но КЕВР решава дали това ще се отрази върху крайните им цени или не и дали ще е за всички. Ако не е за всички, това би било дискриминация и решението на комисията, но не и данъкът, може да бъде обжалвано - опитът от предходни години показва, че ще падне в съда.

На свободния пазар обаче няма регулирани цени и всеки допълнителен разход може да се очаква да бъде прехвърлен към крайните потребители. С други думи, може да се очаква цените на свободния пазар да се повишат. С колко точно е трудно да се каже на този етап заради ... регулирания пазар. Две от компаниите, които доминират на свободния пазар – НЕК и АЕЦ, имат квоти и за регулирания пазар. Ако регулаторът не отрази новия данък в цените на тези дружества за регулирания пазар, те ще работят на загуба (още по-голяма, отколкото досега), което означава, че ще потърсят компенсация от свободния пазар (както досега). Това може да се отнася както за новите договори за закупуване на електроенергия, така и за вече действащите, какъвто прецедент има от началото на 2014 г.

Въпреки че изглежда като тежестта да се понася от всички – потребители и производители, това не е така. Сметката ще платят крайните потребители, т.е. тези, които са на свободен пазар в момента, а в бъдеще – домакинствата и небитовите потребители.

Нещо повече – това, че държавата има право да въведе нов данък, не означава, че може да го прави както си поиска. Решението по конституционното дело, което отмени 20% "такса" върху приходите на фотоволтаични и вятърни централи, потвърждава това. В решението пише: "Формалното спазване на конституционните изисквания е недостатъчно, когато със закон се въвеждат допълнителни финансови задължения за гражданите при нарушаване същността на тези задължения". Измислянето на фонд и приемането на разпоредбите за създаването му за по-малко от две седмици изглежда да клони по-скоро към случайния фактор, отколкото към реда и правилата.

Друга притеснителна поправка е възможността НЕК да изкупува електроенергия по свободно договорени цени с цел осигуряване потреблението на крайните снабдители. Ако НЕК се възползва от новата си възможност, крайните снабдители ще отчетат загуби, тъй като регулаторът е предвидил по-ниски разходи. Най-вероятно това ще се отрази като загуба за ЕРП-тата, а те да се надяват да бъде компенсирана в следващи ценови периоди, което все не се случва.

Последните два месеца законодателната власт и изпълнителната власт се упражняват върху провеждането на политика в сектора и пречат на работата на уж независимия регулатор. Политиците в България не могат да се откажат от този лесен електорален трик – евтин ток сега, а като дойде сметката, тогава ще му мислим.

Случаят с Гърция

Евролидерите в капана на малодушието си

От коментар на сп. "Шпигел"

След всичко, което се случи с Гърция в последните седмици, най-важният въпрос е как останалата част от Европа, най-вече Германия, е допуснала ситуацията да се развие така, че хаотичните лидери на икономически незначителна държава да доведат съюза на крачка от колапса.

През последните пет години политиците в еврозоната избягваха тежките решения, които можеха да помогнат за решаване на дълговата криза в Гърция. Всъщност проблемите бяха протакани, а не решавани. Тази тенденция започна с първата спасителна програма през 2010 г. За да се избегне фалит, страните предоставиха първите кредитни гаранции за Атина, като използваха трикове, за да заобиколят клаузи в европейското законодателство, които забраняват точно този вид поделяне на дълга в рамките на валутния съюз.

Малодушието на лидерите на еврозоната продължи и през 2012 г. с преструктурирането на гръцкия дълг. Те нямаха куража да оставят цялата загуба на частните кредитори и поеха половината й. Още тогава беше ясно, че дългът ще остане неустойчив въпреки отписването на 50%. Политиците обаче игнорираха неудобните данни и предписаха нереалистични съкращения и реформи. Освен това те поддържаха удобната илюзия, че няколко експерти от тройката някак си могат да се справят с неефективността в Гърция.

С политиката на строгите ограничения, които изискваха от Атина, държавите кредитори значително допринесоха за това гърците да си изберат ляво правителство в началото на 2015 г. Отношението към новите власти беше показателно за третия случай на малодушие. Европейските политици отказаха дори да обсъдят подстрижка на дълга, за каквато Атина настояваше. Причината е ясна: те вече се страхуват от своите собствени избиратели, пред които трябва да признаят, че милиардите евро, изсипани в Гърция, ги няма.

По всяка вероятност точно това се е случило. И повечето гласоподаватели със сигурност го подозират от известно време.

Мнение

Реформаторският блок задлъжня към избирателите си като Гърция към ЕС

От коментар на Даниел Смилов в "Клуб Z"

Влизането на Реформаторския блок в управлението на страната даде на мнозина надежди, че те ще изпълняват ролята на катализатор на полезни реформи и политики. Дошъл е обаче преломен момент, при който съпротивата срещу реформите – и особено срещу съдебната – е крайно мобилизирана. Тази реформа е и първият сериозен тест за РБ като организация и ако просто върви по инерция, блокът е на път да се провали в основната си задача, заради която получи доверие от хората.

Не може представители на РБ да отсъстват от ключово гласуване на съдебната реформа в комисия. Това е институционален въпрос за РБ, става дума и за цялостното му отношение като политически субект към съдебната реформа и усилията на министър Христо Иванов по специално. Подкрепата е слаба, неорганизирана и неефективна – с някои индивидуални изключения като Радан Кънев, да кажем. А съдебната реформа е централен приоритет на РБ: провалът й няма как да се припише просто на министъра, а ще изисква преосмисляне на участието на РБ във властта.

Но вместо да се занимават с жизненоважните си въпроси, партийките в РБ вече почнаха да се готвят за местните избори така, както си знаят – по перца и крилца. За симпатизантите на блока се готви усилна есен, в която те ще се чудят за коя кметска надпревара да се ядосват повече. Това е път към безусловна катастрофа на подкрепата за РБ. Ако преди парламентарните избори боричканията предизвикваха някакъв медиен интерес, същият номер няма да се получи наесен: просто ще генерира отвращение и демобилизация на електората.

Без да драматизираме излишно, е редно да се каже, че нещата са доста драматични. Времето за реформа на реформаторите е до края на юли – т.е. време няма. Евентуалното пропадане на конституционната реформа е не просто спънка, а ще е с дългосрочни последици. РБ не може просто да изчаква развитието на нещата в насипно състояние. Той е задлъжнял на симпатизантите си Гърция към ЕС: с отговорност, ефективност и здравомислие.

Коментар +
Пирамидата на съдебната власт ще рухне като КТБ

От коментар на Мирослав Спасов в webcafe.bg

Докато (натъпкани в кошарата си) съдебните журналисти чакаха за обяснения Сотир Цацаров, главният прокурор предпочете да побеседва с агитка контрапротестиращи, наричащи министъра на правосъдието "Ицо Вица" сред флагове на Северна Корея. Не особено остроумен опит за заигравка с репликата на министъра за страха и чинопоклонничеството в съдебната власт, напомнящи партийна сбирка в Пхенян.

Позиции

Открийте статуквото

Статуквото е против подготвяната съдебна реформа.

Лозан Панов, ръководител на Върховния касационен съд, пред БНТ

Не можем да питаме статуквото в съдебната система дали иска да бъде реформирано, защото то няма как да иска това. Правилата ги създават политиците. Това, което казват премиерът и главният прокурор за процесуалните закони и нуждата от ускоряване на съдебния процес, е напълно вярно и много важно. Но изчистването на системата, връщането на доверието на хората е още по-важно. Това може да стане само през конституцията и Закона за съдебната власт. Не бива да се бавим повече.

Константин Пенчев, национален омбудсман, в интервю за "Медиапул"

Наслушах се на хора от статуквото, които обясняват, че реформата трябва да доведе до по-бърз съдебен процес. Целта на съдебната реформа е да пребори големия проблем на българското правосъдие, а той се нарича мафия и корупция, не бавен съдебен процес.

Радан Кънев, лидер на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок, пред "Нова тв"

Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство. Реформите в областта на правосъдието по наше виждане са от съществено значение за ефективно противодействие на системите на организираната престъпност и корупцията. 

От писмо на Ахим Бархман, германски депутат и зам.-председател на Комисията по въпросите на ЕС в Бундестага

Заставаме до всички български граждани и международните партньори, които наблюдават с голям интерес развитието на върховенството на закона и съдебната реформа в България. Призоваваме за възползване от натрупания импулс за осъществяване на напредък в тази важна област.

Позиция на посолството на САЩ в България във фейсбук страницата му

Съдебната реформа забуксува. Тя не може да се осъществи по модела на Реформаторския блок. Премиерът Бойко Борисов от подкрепящ реформата на реформаторите трябва да приеме ролята на основен двигател на съдебната реформа. Борисов е далеч по-диалогичен от своите реформаторски партньори.

Лютви Местан, лидер на ДПС, пред медии в Пловдив

В шеги и закачки реформата пропадна в коловоза на активните мероприятия. А проблемите на прокуратурата и съда се сведоха до улични спектакли.

Съдебната власт отдавна е фалирала, зависимостите й са изписани на челото. Рано или късно и тази пирамида ще рухне под собствената си несъстоятелност - така, както рухна черната й каса КТБ. Така отминава световната слава, питайте Владимира Янева. Апетитът за корупция може да е нескончаем, само че ресурсите са изчерпаеми. В някои случаи - невъзобновяеми. Като доверието например.

Срещу полицейското насилие

Не колегиалност, а нетърпимост

Зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов във "Фейсбук"

През последните дни прочетох доста реакции във "Фейсбук" от мои приятели полицаи (с които сме работили немалко години) на добилия широка известност клип - ама защо сега, ама защо не се показвала предисторията, ама как било в Щатите, ама какви били трудностите при работа в родната полиция и т.н.

С риск да ми се обидите (и, разбира се, с уговорката, че въпросът е принципен и се изхожда от презумпцията за достоверност на конкретния запис, а хипотетично би могъл и да е подправен) - всичко, което сте казали, е вярно, но, меко казано, проваляте тезата си, когато пропускате простичкия факт: не съществува нещо, което може да оправдае подобно поведение като показаното ни, а вашите позиции са именно това, дори и да не са замислени така.

Няма и не може да има каквото и да е оправдание (освен ако близък човек не е пред смъртна заплаха или нещо подобно) за полицая за побоя над задържани или за манипулирането на доказателства; за прокурора - за прекратяването на дела или за обвиняването противно на оценката му на доказателствата; за съдията - за оправдаването или осъждането противно на оценката му на доказателствата...

Създаването на не просто търпимост към подобни явления, ами на явната им подкрепа чрез търсене на извинения на неизвинимото, проваля цели гилдии в очите на страничните наблюдатели, които, виждайки или усещайки преобладаващата реакция отвътре, са готови да сложат всички под един знаменател.

Можем ли да ги упрекнем? Според мен да се превръщаме в апологети на особено вредно престъпно поведение от някакво измамно чувство на колегиалност (защото външните не ни разбират, само ние си се разбираме какво ни е) е точно обратното на това, което всъщност би трябвало да направим, а именно - отхвърляне, създаване на вътрешна нетърпимост към онези, които със сигурност са малцинство, но успяват да виреят именно в създадената им от мнозинството удобна среда. Тогава и хората отвън ще започнат повече да ни разбират противно на твърдото ни моментно убеждение в обратното.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.