Има или няма пенсионна реформа?

Право на отговор на заместник-министъра на труда и социалната политика Николай Николов

Николай Николов е заместник-министър на труда и социалната политика

В броя на в."Капитал" от 25-31 юли 2015 г. е публикувана статия на Десислава Николова, озаглавена "Това ли ви беше пенсионната реформа?". В статията се констатира, че пенсионната реформа е пример за катастрофирали планове за кардинални промени в ключов сектор. Към това разсъждение на авторката ще се върнем накрая, след като се спрем на изкривените или напълно подменени факти, които служат за негова основа.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Това беше златната възможност да се каже, че от догодина всички излизащи на пазара на труда не разчитат на солидарна система. Ей това за мен е реформа. Всеки младеж сам си намира частен осигурителен фонд и почва да си внася по партидата. Така за 50 години щеше да има пълно заместване на разходопокривната система и всички щяха да са минали в частна, без никакви трусове, при размери на пенсионните осигуровки колкото в Чили - 10% за пенсия (натрупване), 2% за другите рискове (застрахователна полица).

  Българинът ще се отрепе да си изучи децата, да им направи по 1 апартамент и остави по една спестовна книжка - това с едната ръка, а в същото време ще ги кара да му плащат пенсията от заплатата си - с другата ръка. Това изобщо не пасва на националния ни манталитет. Можеше да бъде разяснено на хората и те щяха да го приемат. Само че някой си направи тънката сметка, че ако така стане, за какво ни е политик-посредник по средата, който да "прави политики", "регулира" и "решава проблемите на хората"

 • 2
  gost22 avatar :-|
  gost22

  [quote#1:"cinik"]Това изобщо не пасва на националния ни манталитет. Можеше да бъде разяснено на хората и те щяха да го приемат. Само че някой си направи тънката сметка, че ако така стане, за какво ни е политик-посредник по средата, който да "прави политики", "регулира" и "решава проблемите на хората"[/quote]
  В Япония, точно така бяха направили (нямаха социални пенсии, докато не станаха втора световна икономика) и на тамошните политици им се получи да управляват богата държава (втора световна икономика), със съответния пазар, износ, данъци и бюджет за преразпределяне. Едно е да нагребеш 10 кофи вода от едно варелче и съвсем друго е да нагребеш два варела вода от един плуван басейн... Ама нали наш Ганьо не мисли на едро, а само до баницата и така ще си вървим.

 • 3
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Трябва да мине време.Има различни мнения,времето ще покаже кои са верните.

 • 4
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Пак успяха да скрият, че парите на възрастните ни роднини са изядени от инфлацията или откраднати. Иначе за родените след 2000г може и да има някакъв шанс поне няколко години да взимат нещо. 40г стаж по 20% осигуровки (в момента служител и работодател плащат общо 17,8%, а следващите 2г ще се вдигат с по 1%) правят 8 средни годишни заплати натрупани за пенсия. Добрата новина е, че ако се пенсионираме на 65 и добавим 8 години част от нас току виж доживели до 73. Лошата е, че ако в момента трябват средно по 600лева на човек месечно, за да се опазим от инфлацията трябва да се осигуряваме на поне 1200лв следващите 40г.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Неолибералния тинктанк пак продължава да си бае за задължителното ПО в частен фонд, което си е изземване на данък от частна фирма..
  Държавата и институциите и, /както виждаме в Гърция/ дори при фалит продължава да изплаща пенсии. И то по 1000 евро - пак в Гърция.
  Което не е сигурно при една частна структура, както българските ПФ. Една банка с име КТБ изчезна за месеци, като главните и регулатори и даваха ААА рейтинг два дни преди да хлопне врати... и Държавата и всички данъкоплатци платиха за гяволъка на ДП и ЦП.
  Каква е разликата с един ПФ? Всеки от тях може да се изпари като пролетна роса до обяд и всички засегнати пак ще виснат на държавното..
  Не може да се вменяват задължения, от които зависи социалния мир на частни структури. ПФ от сегашния си вид е нужно да се трансфомират във ВЗАИМНИ фондове - с отворен вход и изход, такси за управление 0,5 до 1,5% и никакви такси на входа.. Вложенията в тях да са освободени от данък до 20% от личния доход, и да се облага резултатът при ликвидиране на инвестицията..
  Но.. такива мисли направо ужасяват меринджеите на сегашните ПФ. Те са си свикнали 10 г. вече само да вземат, да си прибират таксите и печалбите от управление, но не и да ПЛАЩАТ! Също така няма какво да ги задължи да управляват средствата в интерес на вложителите си, освен собствената им морална самооценка. ПФ може да фалира, но НОИ, докато съществува България, че и по-сетне, ще продължи да плаща пенсии. И айде да не си даваме за пример Чили и Хосе Пинера.. а? Говори за лошо познаване на фактите и оттам за некомпетентност..

  .."Това е абсолютно вярно, от което веднага възниква въпроса дали министерството е уведомило Европейската комисия, пред която държавата е оповестила, че пенсионният модел на България включва задължителност на осигуряване в капиталовите схеми от 2-ри стълб. "...
  И откога трябва сме длъжни да казваме на Мама в Брюксел,че ще ходим да пишкаме? Да не би Полша, Чехия, Словакия, Унгария да са питали мама дали да си вдигнат гащичките?

  Закриване на сегашната фараонска измамна схема!
  Държавата - единствена, която плаща пенсии.
  Допълнително свободноизбираемо осигуряване - имоти, застраховки, депозити, взаимни фондове, метали, земя.. със собствен ум, риск и средства!

 • 6
  parishilton avatar :-?
  Paris Hilton

  Нагърбили пенсионер да прави пенсионна реформа - това е Николай Николов, на който капиталовите схеми винаги са били трън в окото! Е, изакаха едно голямо...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал