Съдебното самоуправление не се равнява на независимо правоприлагане

Проф. Бруно Шьонфелдер за предложенията за разделяне на ВСС

   ©  Надежда Чипева

Пакетът от реформи (предложенията за промени в конституцията и закона за съдебната власт, които се обсъждат от няколко месеца) съдържа няколко добри идеи. Най-важната от тях е, че прави важни стъпки в посока разплитането на неблагоразумното и контрапродуктивно сливане на системата от съдилища и държавното обвинение, въплътено в сегашния формат на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Държавното обвинение е неизменно обременено от политиката и не може да бъде сведено до институция, която просто прилага закона. Дори и в най-подреденото и мирно общество на земята броят на случаите, които би следвало да се разследват от прокуратурата, надвишава неколкократно човешкия (и всякакъв друг) ресурс, с който прокурорите разполагат. Затова е нужно да бъде взето решение кой случай е по-важен от другия. Това решение по същество е политическо и често има съответните силни политически ефекти. Тъй като в България - както и в много други посткомунистически страни - държавното обвинение продължава да има широки и по мое мнение прекомерни правомощия,  това важи с още по-голяма сила и за нея.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  velian avatar :-|
  volarok
  • + 3

  В съда, в политическата сфера и икономиката всичко, що е свързано със социализма, е вредно. Дори само това, че някой участник в тези сфери е бил навършил пълнолетие преди 1989 г. Тези хора заемат съществени позиции във важни обществено-икономически процеси и няма да се предадат без бой, дори с цената на това мнозина да пострадат. Справянето с тях ще е труден и продължителен процес, но едно е ясно - времето, общественото настроение и отношението на партньорите ни не е на тяхна страна.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал