Мнения Daily - Защо продължват да се плащат 20 заплати при пенсиониране на полицаи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Защо продължват да се плащат 20 заплати при пенсиониране на полицаи

В България се вихрят опорни точки за вилнеещите "соросоиди", кемтрейлс и HAARP, плана за унищожението на българите "Ран - Ът" и т.н.

Мнения Daily - Защо продължват да се плащат 20 заплати при пенсиониране на полицаи

И още: Как масовото конспиративно мислене подпомага възхода на популизма

7907 прочитания

В България се вихрят опорни точки за вилнеещите "соросоиди", кемтрейлс и HAARP, плана за унищожението на българите "Ран - Ът" и т.н.

© KEVIN LAMARQUE


От текст на Зорница Славова в седмичния бюлетин на ИПИ

Преди няколко дни МВР реши да поиска още пари за бюджета си за 2015 година. Става въпрос за допълнителни 16 млн. лв., с които да бъдат изплатени 20-те заплати на пенсиониралите се през последните няколко месеца, за които очевидно не са предвидени пари в одобрения бюджет (няма такова перо в бюджета). Първо, трябва да се спомене, че от началото на годината МВР вече няколко пъти поиска увеличаване на бюджета си, включително през април, когато пак се искаха пари за въпросните 20 заплати, но искането не беше удовлетворено тогава. Второ, държавата няма как да избяга от този ангажимент, но това е още един повод да се обмисли даването на тази привилегия, защото:

Няма пари. МВР има огромен бюджет и по традиция е галеното дете на държавата, което може да получи повече от другите сфери. Всяка година министерството успява да се пребори за бюджет от около 1 млрд. лв. и впоследствие да похарчи още около 25 млн. лв. над него. На всичкото отгоре тези разходи са почти изцяло за персонал (над 90% от бюджета за 2015 г.) и не предвиждат никаква модернизация и повишаване на качеството. По данни на Евростат България е на второ място след Словакия по най-големи разходи за ред и сигурност и харчи почти двойно повече, отколкото останалите страни в ЕС. През 2013 г. 7% от бюджета в България отиват за МВР при 3.7% в ЕС. Предвид недостига на средства в други сфери тези данни наистина изглеждат повече от притеснителни, а 20-те заплати – неоправдани.

Няма причина. Щатът в министерството продължава да е раздут и да поглъща всички средства, а полицията отдавна е символ на неефективност, остарели техники и корупция. България е една от страните с най-ниско доверие в полицията, което подсказва, че реалните платци на заплати в администрацията, гражданите, може би не биха наградили извънредно полицаите и военните за техния труд.   

Няма нужда. Предвид раздутия щат и десетките привилегии, които получават заетите в отбраната и сигурността, даването на тази огромна сума пари при пенсиониране изглежда трудно оправдано (разбира се, ясно е, че никой не би я отказал). Още по-абсурдно беше доскорошното положение, при което абсолютно всички в тези министерства получават всичките привилегии (включително възможността за ранно пенсиониране и 20-те заплати), а не само работещите първа категория труд.

Огромните разходи, ниската ефективност и високата численост на заетите показват колко необходима е промяна в Закона за МВР и по-конкретно – в обезщетенията при пенсиониране, чийто размер е сериозен, но труден за планиране предвид честите промени в пенсионната система. Парите няма да се спестят веднага, защото ще трябва да минат години преди всички, които в момента са в системата, да се пенсионират, но поне предполагат някакъв край на тази практика.

Анализ

Как масовото конспиративно мислене подпомага възхода на популизма

От текст на д-р Кирил Аврамов, политолог, главен асистент в Нов български университет, за "Дневник"

Kомбинацията от отчайващо ниско доверие в политическата класа и институциите в България, скъсването на живата връзка между елити и не-елити и търсенето на алтернативни обяснения за случващото се от страна на обикновените граждани води след себе си реалната опасност от масово разпространение на теории на конспирацията сред не-елитите, с цел изграждане на собствена обяснителна координатна система за случващото се.

При наличието на уникална ерозия на общественото доверие, ниско качество на демокрацията и управление, както и липсата на ангажимент и систематични усилия от страна на политическите и икономическите елити да развенчават тези теории ставаме свидетели на т.нар. ефект на разлива (от англ. spillover effect) върху широките слоеве на обществото, а не само до ограничените маргинализирани групи, както се смяташе досега.

Подобен "разлив" дава отражение и върху политическата социализация и поведение на тези, на които наесен предстои да застанат пред урните за пръв път, както и на тези, които отново ще предпочетат да отидат за гъби. Това е влиянието на опростенческите и бомбастични пропагандни наративи тип "черно и бяло", "добри и лоши", "чистият и непокварен не-елит и корумпираната върхушка", пакетирани в едропанелни и лесносмилаеми послания.

Те неминуемо се превръщат в огромно изкушение за подкрепа на вилнеещия популизъм във всичките му разцветки или подтикват към усилено търсене на нови разновидности на Boletus edulis (обикновена манатарка) в изборния ден с цел вътрешна миграция или бягство от реалността, "за да не се легитимира статуквото".

По-ранни изследвания от 70-те и 80-те години на миналия век сред обществата в Западна Европа и САЩ подкрепят извода, че конспиративните теории са психологически проблем, който засяга една сравнително малка фракция от съответните общества, склонна да вярва, че малка и невидима група контролира не само националните, но и световните дела -  илюминатите, евреите, йезуитите, Билдербергите, съветските, израелските, английските и американските тайни служби, рептилите, масоните и т.н.

Масовата поп култура успява сериозно да капитализира върху тази митология, но не само издателствата и Холивуд напипват пулса. Същото се случва и с радикално настроени политически контраелити, които капитализират популистките си идеи върху все по-масовите "обществени истерии", за да се изкачат на политическата авансцена.

В България се вихрят опорни точки за вилнеещите "соросоиди", кемтрейлс и HAARP, плана за унищожението на българите "Ран - Ът" и т.н.
Фотограф: KEVIN LAMARQUE

При сходни изследвания за разпространението на теориите на конспирацията в Централна и Източна Европа преди две години резултатите демонстрират, че при нас преваленцията и обхватът са, меко казано, смущаващи. Бедата в случая не са самите резултати, а опасността от приемането с широко отворени обятия на "съпътстващи" идеи и идеологеми, свързани с радикалния популизъм, като ксенофобията, антисемитизма и ислямофобията в "пакет", елегантно поднесен на разочарованите електорални единици от политически опортюнисти украсени в различни партийни разцветки.

В българския случай добавете и прословутия нашенски фатализъм и ще получите масово разпространение на обяснителните "опорни точки",

предавани от уста на уста по пейките в парковете, обясняващи намеренията и действията на вилнеещите "соросоиди", съсипания климат заради кемтрейлс и HAARP, методично следвания план за унищожението на българите "Ран - Ът", детайлите на тайните операции на МОСАД/ЦРУ/КГБ в Лудогорието примерно, ГМО заверата за изтравянето на почвата, криптокомунистите, съсипващи всичко, дори и нередовното подаване на ток и вода с цел саботаж на местните жители.

Всичко това би изглеждало комично по смисъла на препредаването на информация по схемата ЕЖК ("една жена каза"), "монументалните" литературни творби, пълни с "прозрения" на Волен Сидеров от типа "Бумерангът на злото" и "Българофобия", и закритите събрания на партийните ядки по села и паланки, но как ви изглежда следното твърдение: "Кандидатирам се, защото се смятам за човек с ресурс. София е бастион на конформизма. Популисткият десен конформизъм, който ни залива от 90-а година насам. Идеологията на реститутките и антикомунистите, на новата уж демократична буржоазия. Армията от политически активисти на всички партии, които са срещу БСП. Армията на прозападните, проамерикански и просоросоидни фондации...", изречено от... софийския кандидат-кмет Михаил Мирчев, номиниран от... БСП, която в своя устав твърди, че е "...масова партия, която обединява единомишленици - социалисти от всички социални слоеве, независимо от социално, образователно и имуществено положение, пол, етнос и вяра". С други думи, масова партия, претендираща да бори популизма?!

Без коментар

"Законите са достатъчно ясни и трябва да се спазват. То и сега е забранено да се правят гонки. Кой закон го позволява? По-интересно ми е кой родител позволява детето му да отиде там. Кой родител? Искате ли да приложим репресия, да накараме полицията да бъде по-твърда с тези хора и да видите по сутрешните блокове, че ще бъде "държавата, децата, те отишли да се повозят, а някой ги тормозел". Това ли искате? Да си влязат родителите в ролята. Като родител питам, те знаят ли къде са им децата."

Премиерът Бойко Борисов за случая, в който 28-годишно "дете" - участник в гонка с автомобили в Лесидрен, връхлетя върху група тинейджъри с велосипеди и причини смъртта на 16-годишно момиче и 15-годишно момче

От текст на Зорница Славова в седмичния бюлетин на ИПИ

Преди няколко дни МВР реши да поиска още пари за бюджета си за 2015 година. Става въпрос за допълнителни 16 млн. лв., с които да бъдат изплатени 20-те заплати на пенсиониралите се през последните няколко месеца, за които очевидно не са предвидени пари в одобрения бюджет (няма такова перо в бюджета). Първо, трябва да се спомене, че от началото на годината МВР вече няколко пъти поиска увеличаване на бюджета си, включително през април, когато пак се искаха пари за въпросните 20 заплати, но искането не беше удовлетворено тогава. Второ, държавата няма как да избяга от този ангажимент, но това е още един повод да се обмисли даването на тази привилегия, защото:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  rajdqsko avatar :-|
  rajdqsko

  Стана ми мн забавно да прочета с какви илюзии се опитвате да изкривите истината за случващото се в реалността на човека и реших да се регистрирам да се позабавлявам с ниското ниво на осъзнатост и съзнание на повечето от вас :Д Не съм конспиративен теорист, а човек който вижда нещата такива, каквито са, ще захапя малко МВР и ще обърна повече внимание на израза "конспиративна теория". На всички ни е ясно каква структура представлява МВР в момента, самият факт, че тези хора са убедени, че една билка като канабиса е опасен наркотик, приравнен с метаамфетамин, хероин и кокаин, и се харчат толкова пари да бъдат преследвани отглеждащите я и да бъде унищожавана е мега абсурден, тя е била част от живота на хората с хиляди години, не е убила нито един човек в цялата история на човечеството, нито след краткосрочна употреба, нито след дългосрочна, сега тепърва се правят сериозни изследвания и проучвания, които показват, че тя наистина е билка и лекува, а последствията от рекреативната употреба са преувеличени, не е онази демонична дрога, която някой толкова упорито се опитва да ни убеди, че е, не това не е конспиративна теория, това си е реален случай, един от многото, в които някой излиза и обявява нещо пред обществото, то няма нужните знания и проучвания, и е готово да повярва на всичко, особено ако този някой, който споделя е титулуван с доктор, доцент, учен и т.н., важното е йерархичното мислене да работи, хората без титла да се смятат за по-нисши от хората имащи някаква титла, което реално не им дава мъдрост. Когато няма нужното количество информация за мн неща, човешкото съзнание може да бъде контролирано и манипулирано по изключително лесен начин удобен за някой, това се практикува от векове от религиите и кралствата, практикува се и сега от новата религия капитализъм и от проповедниците и в костюми, които имат глупави вярвания и убеждения, отдалечаващи ги от истинската реалност, в която се намират, точно като обикновените религиозни хора, независимо към коя религия се оприличават. Нека да премахнем израза конспиративна теория и да погледнем нещата през здрав разум, канабисът опасен ли е достатъчно, че да бъде третиран като наркотик наравно с кокаин, метамфетамин и хероин - не, няма нито един смъртен случай, само алкохола и тютюна убиват милиарди годишно, а са толкова разрешени, да не споменавам, че алкохола подбужда често агресия и неразумни действия, защото подсилва егото и ако имаш нещо, което потискаш в съзнанието си като неизразени емоции или комплекси, то те се проявяват най-често под формата на поведение противоположно на това, което потискаш, тревата не действа така, тя успокоява ума и емоциите, и най-често след употреба искате просто да релаксирате, да се занимавате с позитивни и радостни неща, не води до агресия, но според сегашните вярвания и убеждения е супер опасен наркотик и следователно действията на вярващите са такива, че пречат на свободния достъп до лекуваща субстанция, но пък така има хора, които се възползват от положението и реално полицията стимулира престъпността със забраната, вместо да я предотврати. Това беше само един пример, за това, че когато имаш погрешни вярвания и убеждения, то твоето поведение е такова, каквито са тези вярвания и убеждения, мислиш си че правиш нещо добро и полезно, но всъщност не е така, защото си манипулиран да мислиш по определен начин. Да продължим да разсъждаваме рационално и разумно без да споменаваме "конспиративна теория", д-р Кирил Аврамов сякаш иска да убеди обществото, че по високите етажи на властта няма корупция, че няма измами, че няма лъжи, че няма фалшиви обещания, че няма източване на милиарди левове от банки, програми и фондове, че всички проекти се изпълняват докрай с всичките налични средства, които са предоставени, и че нито една стотинка от тези пари не са отишли в "портмонето" на изпълняващият проекта, и че да отидеш да гласуваш за поредната мутренска структура, която да се облажва от положението си е препоръчително и най-вече смислено. Той иска да ни убеди, че контролиращите ресурсите икономики, не ни налагат определен модел на съществуване и поведение, който ако не спазваме имаме шанс да оцелеем, и че това не ни поставя в графата на роби, които си мислят, че са свободни, той иска да ни убеди, че да работим до 65 години е нещо напълно естествено и нормално, все още не сме роботи. Д-р Кирил Аврамов, който въобще не познавам, не ме и интересува, иска да убеди обществото, че при обработването на ГМО не се използват отровни химикали, и че самото ГМО сигурно е силно полезно за организма и то няма да доведе до неясни все още изменения в човешката ДНК, че обществото получава 100% от пълната и точна информация за работата на службите, агенциите и политиците като цяло, че няма "строго секретно", само военно-промишленият комплекс не ви е казал, колко хиляди атомни бомби са взривени на планетата в различни условия, е така да се види какво ще стане, защото не е ясно след Хирошима и Нагазаки до какви последствия води, само този акт от страна на военните допринася за промяна в климата, използвани са химични оръжия в отделни части по света, очевидно не сте запознати и с кемтрейлс, програма, в която едни мн мъдри учени вярват, че като разпръскват алуминиеви частици в атмосферата, така те ще отразяват слънчевите лъчи извън планетата и ще забавят глобалното затопляне, което си е реално и тепърва ще навлиза в активната си фаза, и така тези частици алуминии по никакъв начин няма да паднат на земята и да повлияят на почвата и въздуха като цяло, даже по Нешънъл Географик даваха за оборудваните самолети и следите, които оставят, за сегашната напълно глупава и безсмислена икономика, целяща просто печалба, независимо дали нещо е полезно, разумно или до какво ще доведе използването му, просто няма да коментирам, че тук ми е ясно, че все още не сте готови да посрещнете реалността, физическата реалност, от която сте част и за която тепърва ще ви се наложи да разбирате как работи и да се учите да живеете в синхрон и симбиоза с нея, да, ако не си промените начина на мислене и действане в тази реалност няма да оцелеете като вид. В момента "модерният" човек живее така, че изхвърля с тонове храна всеки ден, докато на другият край на света хората умират от глад, но иначе винаги се намира някой голям филантроп, който да начеше егото си, че е голям добряк с някоя друга програма за подпомагане на бедни семейства и райони, които реално са бедни заради сегашната изградена структура и система според която живее "модерният" човек от цивилизацията, където се развива прогреса :Д А най-смешното е, че колкото повече се развива този прогрес, тази сегашна икономика, толкова повече ускорявате приближаването на края си като цивилизация :)

 • 2
  rajdqsko avatar :-|
  rajdqsko

  А в момента същият този елит, който вие игнорирате и на който сляпо вярвате, и следвате програмата, се опитва да ви убеди, всъщност той е убедил огромна част от вас, че населението на земята е в повече, отколкото нейните ресурси могат да удовлетворят, без никой от вас егоистични, слепи деца да забележи, че не населението е в повече, а неразумните действия, безсмисленото потребление, алчността и егоизма са в повече, и това е само като резултат от живота на днешният модерен човечец, който държи да си купи всеки нов телефон, малко по-различен от предишния модел, и от който реално няма нужда, освен да залъгва егото си с мимолетната радост, която доставя купуването на безсмислени дрънкулки, които егото ви вярва, че трябва да има, колкото и минуси да давате на подобни коментари, няма как да избягате от истината и последствията от действията ви, или се променяте или ще бъдете "прочистени" като вируси от жив биологичен организъм :) Успех с пробуждането :)

 • 3
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  въпросът с ефективността на действията на сектор сигурност е обективно необходимо да бъде поставен на широка обществена дискусия. Но това за компенсацията от 20 заплати, това категорично не е никаква привилегия, не му изобщо там мястото. Получаването на тези средства еднократно в края на службата в сектор сигурност е за пропуснати конкретни ползи, каквито всеки друг зает извън сектора има по право.

 • 4
  mechodecho avatar :-|
  mechodecho

  Манипулативна статия.
  Крайно некомпетентно написано. Като говорите за полицаи, намесвате и военни защо? Коментирате ниско доверие в полицията, но слагате и армията в това число защо? Проблемите на МВР са много по-различни от тези на МО. Много ви мъчат тези 20 заплати. Какво значи десетки привилегии? Ранното пенсиониране не е привилегия. В Закона за отбраната и въоръжените сили има четири страници с рестрикции и забрани за военнослужещите. Вземете и ги прочетете най-накрая. Прочетете и официалните статистични данни на НОИ. Един военен живее средно 6 години след пенсиониране. Ако се пенсионира средно на 52 години, доживява до 58-60 години. И ако за малко спрете да мислите как да очерняте някого ще забележите, че военните не доживяват до заветните 63 години за пенсиониране при трета категория. И не ми излизайте с номера, че в строя било по един начин, а в щаба по друг. Когато влезете в строя и после в щаб можем да продължим разговара. Само че казарма беше мръсна дума за вас, доколкото се сещам. Тогава няма как да спорим обективно. Ако привилегиите са десетки, бихте ли ги изброили? Можем да ги обсъдим.

 • 5
  rehwaz avatar :-|
  rehwaz

  @mechodecho,
  Каква е причината за по-кратката продължителност на живот? Не съм ходил в армия, нямам досег до военни, затова не знам, наистина. Познавам един военен, който е на 76 или 77 г. и е в добро здраве. И един полицай на 30-31. Благодаря предварително за отговора!
  П.П. Няма лошо да се дават 20 заплати, но поне да бъде основано на някакъв смислен и справедлив принцип. Сега всеки, който се пенсионира, ги получава. А защо не се въведат някакви критерии – този, който е с добро работно досие, да получава 20, а този, който е бил немърлив в работата си – 5? Така ще имат стимул действително да вършат някаква работа, а не да дебелеят, наглеят, простеят, тарикатеят... и т.н.
  „ЗА“ съм да се стимулират полицаите, но съм твърдо „ПРОТИВ“ да е урболишката!

 • 6
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Ченгетата не вършат нищо полезно за обществото (в сегашния вид на системата) и най-често злоупотребяват с властта, която имат, докато са на работа, затова не трябва да получават никакви пари при пенсиониране. Системата трябва да се редуцира - най-много 1/5 от наличните ченгета ще са напълно достатъчни за работата, която трябва да вършат, а администрацията им трябва да се намали с 90% - едва тогава може да се съкратят значителна част от средствата на това министерство. И да не забравя - личният състав трябва да се подмени изцяло, това е задължително условие за прогрес във ведомството...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK