Мнения Daily - Държавата и "Булгартабак" в циничен рецидив
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Държавата и "Булгартабак" в циничен рецидив

Автор на колажа е блогърът Боян Юруков.

Мнения Daily - Държавата и "Булгартабак" в циничен рецидив

И още: Пет фактора за икономическия упадък на Русия; Обитателите на Кремъл - между лавина и пропаст

3807 прочитания

Автор на колажа е блогърът Боян Юруков.

© Капитал


Позиция

Това е дежа вю

От коментар на Иван Бедров в "Клуб Z"

Заедно с "Биг брадър" започна един още по-голям брадър. България навлезе в епохата на "втората вълна на националната информационна кампания, насочена срещу контрабандата на тютюневи изделия". Това е дежа вю.

Държавата в лицето на Министерството на финансите и Агенция "Митници" плюс най-големият производител на цигари  "Булгартабак холдинг" отново ще ни убеждават колко важно е да си купуваме неговите цигари, а не насипен тютюн или, недай си Боже, контрабандни. В началото на годината същите ни убеждаваха от екрана и на билбордове, че колкото повече техни цигари си купим, толкова повече детски градини ще се строят и толкова по-високи пенсии ще получават възрастните българи.

Тогава в Националния съвет по саморегулация постъпиха пет жалби срещу тези реклами, защото освен че внушаваха неистини, бяха и достатъчно цинични. Решението на комисията бе излъчването на тези клипове да спре, защото стимулират пушенето и правят лъжлива връзка между купуването на цигари и социални придобивки.

Осем месеца по-късно същите организатори започват да облъчват обществото с втората вълна на същата кампания. Този път вместо с всяка купена кутия цигари да отваряме по едно място в детските градини, ще строим по метър магистрала например.

Ето какво ни казва "Булгартабак холдинг" на сайта си: Целта на кампанията е да "информира обществото за възможностите, които стоят пред него и реално какво се случва в момента. А това са всички хубави неща, свързани с по-добрата инфраструктура в страната". Сега разбрахте ли? Повече изпушени цигари - повече пътища!

Единият проблем отново е цинизмът. Колкото нахално е да лъжеш за връзката между купените цигари и пенсиите, също толкова нахално е да убеждаваш, че колкото повече цигари се изпушат, толкова по-дълги ще станат магистралите.

Другият проблем е известен: #Кой? Кой все пак е собственик на тютюневия холдинг, с който държавата прави кампании. Познатата история звучи така: преди няколко години (при първото правителство на Борисов - бел. ред) той бе приватизиран от руската банка VTB през австрийското дружество BT Invest. Наскоро руснаците се оттеглиха и австрийската фирма беше придобита от Livero Establishment от Лихтенщайн. Тя пък е собственост на фирма от Дубай, която пък се притежава от друга фирма от Дубай, която е собственост на неизвестно физическо лице.

Преди дни "Биволъ" публикува документи от австрийския търговски регистър, според които още в началото на годината лихтенщайнската офшорка Livero Establishment е продала своя дял от 50% от BT Invest на друга лихтенщайска фирма – Stiga Ansalt. А пък който е чел задочните интервюта на Цветан Василев, е чувал и други версии за собствеността. Казва ли ти някой... Българското правителство (второто на Борисов) се ангажира в кампания с цинично послание заедно с някого, който твърди, че не знае кой е.

Блог

Коригирана версия

Колаж и коментар на Боян Юруков в yurukov.net

Не мисля, че е нужно да обсъждам дори наглостта на поредната реклама на "Булгартабак". Както и при предишната кампания обаче, искам да ви покажа коригираната версия на плаката им. Отразява много по-точно реалността и това, върху което трябва да се концентрираме.

Ако не разпознавате сградата вляво, тя е един от имотите, в които живее Пеевски. Над нея се вижда пък една от сградите на "Булгартабак". Нямаше място да вместя всички компании, държавни институции и известни сараи на замесените лица. Виждаме ги всеки ден навсякъде.

Индулгенция на мандата

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

"Ако някой се притеснява, че прави контрабанда, съм готов да дам логото на Министерството на финансите на всяка компания, търгуваща с акцизни стоки, и да направим рекламни послания срещу контрабандата. Ако някой от операторите иска да не се съмняваме и да го упрекваме, че участва в контрабандни схеми, да бъде добър да си направи или да участва в кампания срещу контрабандата."

Владислав Горанов, финансов министър, в парламента на 20 февруари т.г.

Руски синдром

Пет фактора за икономическия упадък

От статия на Ян Бремър в списание "Тайм"

Докато президентът Владимир Путин продължава опитите си за налагане на международната сцена, става все по-ясно, че под неговото управление Русия е в бавен и стабилен икономически упадък. Заради пет основни фактора.

1. Еднообразие и държавни заплати

Това, което осигурява устойчивостта на една икономика, е нейното разнообразие. Години наред Кремъл поддържаше големите държавни компании за сметка на малкия и средния бизнес. Но тези малки фирми са фундаментът на всяка силна икономика. Те стимулират иновациите и реагират ефективно на промените в технологиите и потребителските вкусове. В ЕС създават средно 40% от БВП в съответната страна, а в Русия - 15 процента. Това е плашещ показател.

Москва засилва своя държавно централизиран подход към икономическото развитие. Между 2008 и 2012 г. частният сектор в Русия е загубил 300 000 работни места, а държавният е добавил 1.1 милиона души на заплата. 

2. Ниска производителност, висока корупция

С всеки свой изработен час руският работник допринася 25.90 долара към БВП. Дори средният гръцки работник добавя 36.20 долара на час, а в САЩ този показател е 67.40 долара. Паралелно ендемичната корупция коства на руската икономика между 300 и 500 млрд. долара на година, или, грубо сметнато, три гръцки спасителни програми накуп. Тази година "Фрийдъм хаус" оцени Русия със 6.75 по скалата за корупция, където 7 е "най-корумпирана".

Затова не е изненадващо, че добре образованите руснаци масово напускат страната си. През 2012-2013 г. са над 300 000 души и експертите прогнозират това число да се увеличава.

3. Никакви стимули за промяна

Обикновено буксуващата икономика води до промяна на политическото ръководство. Но руснаците вървят по другия път – докато икономиката върви надолу, одобрението на Путин е 86%. И докато 73% от руснаците са недоволни от икономиката, близо също толкова одобряват начина, по който Путин се справя с нея.

Как е възможно ли? Около 90% от руснаците се информират от руските телевизионни канали, директно контролирани от Кремъл. В резултат днес 63% от тях имат много благоприятна представа за страната си, винейки външните сили за лошата икономическа ситуация. Путин знае какво иска да чуе народът. Не е ясно дали знае как да оправи затъващата икономика.

4. Зависимост от петролните пазари

Цената на петрола падна под 45 долара за барел – добре дошли в новата нормалност. За Москва това е много тревожно развитие, тъй като износът на нефт и газ формира близо 50% от бюджетните приходи. Русия стана толкова зависима от енергийните продажби, че всяко поевтиняване на петрола с един долар води до потенциални загуби от 2 млрд. долара.

5. Уязвимост от санкции

Предвид възрастта на много от съществуващите петролни и газови местонахождения Русия ще е все по-зависима от най-новите технологии на западни фирми, за да добива нефт в труднодостъпни шелфови зони и в дълбоки води. Според някои тя може да се обърне за помощ към Китай, но докато Китай иска повече руски нефт и газ, той не разполага с технологията, от която Русия се нуждае, за да добива тези ресурси. МВФ смята, че санкциите може да костват на Русия 9% от нейния БВП.

Коментар +

До последен патрон

Герман Обухов, координатор на Международната коалиция "Да спрем фашизма в Русия", цитиран от factor.bg

 Представете си, че сте на ръба на пропаст и в същото време виждате връхлитаща към вас лавина. Именно това изпитват сега мнозина от обитателите на Кремъл, парламента, министерствата... Да спрете лавината е невъзможно, но и да скочите в пропастта…

Лавината – това са западните санкции, които никой няма да отмени, а пропастта - приближаващият колапс на руската икономика след санкциите.

Да, те имат пари, и то големи, но къде да бягат след смяната на властта - ще бъдат намерени във всяка цивилизована страна. На Сейшелские острови? Но какво да правят там - това е дори по-зле отколкото заточението на Наполеон на остров Света Елена. Затова ще се вкопчват във властта до последната минута, до последния патрон.

Те има какво да губят. Сегашните санкции на Запада са само предупреждение, амоняк, поднесен под носовете им, който не подейства. В САЩ вече се говори за необходимостта от въвеждане на ембарго върху руския нефт и изключването от банковата система SWIFT.

Намаляването на цените на нефта подкопава руската икономика, но не толкова, колкото ембарго за купуването му от Русия - та това е над половината от бюджета на държавата. Ако добавим към това и парализирането на банковите преводи, то не е нужно да си екстрасенс, за да предвидиш, че икономиката на Русия ще рухне.

Не знаем кой е научил сегашните руски ръководители така талантливо да унищожават свята държава. Това, което не са успели нито Наполеон, нито Хитлер, го прави Путин. Русия няма да оцелее в изолация. Да се преобразува нейната суровинна икономика в натурално стопанство няма да е възможно и за сто години. Всички ние ще станем свидетели как този колос на глинени крака ще започне да се пропуква и разпада.

Позиция

Това е дежа вю


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK