Мнения Daiy - Според моркова и бухалката на КОЙ
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daiy - Според моркова и бухалката на КОЙ

Надпис на кашпа до столичен булевард. В модела на олигархичната диктатура едни и същи играчи се сменят в управлението според похвалите и атаките в медиите на семейството.

Мнения Daiy - Според моркова и бухалката на КОЙ

И още: По предизборните реклами ще ги познаете; Проблемът с горивата - не е ясно само какво не е ясно

2809 прочитания

Надпис на кашпа до столичен булевард. В модела на олигархичната диктатура едни и същи играчи се сменят в управлението според похвалите и атаките в медиите на семейството.


"Новият" Пеевски и властта

Морков или бухалка - изберете сами

От анализ на Полина Паунова за "Дойче веле"

Ние това много добре го знаем, се казваше с насмешка в една песен. Знаем, че Делян Пеевски има медии, защото майка му доскоро беше официалният им собственик. И самият Пеевски неведнъж ги наричаше свои. Знаехме го и от поведението на тези медии. Две години след като не му се удаде да оглави ДАНС, "успелият млад човек" (както сам се описа) официализира притежанията си и пожела да ги увеличи. Сделката за "Канал 3" трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, която от своя страна не вижда проблем, тъй като не се очаквало разширяването на медийната империя да окаже въздействие върху продуктово-географските пазари в страната.

Междувременно Пеевски вече официално притежава половината  империя (за всички останали издания, свързани с него,  можем официално да изказваме само предположения).  Публиката не е изненадана - в социалните мрежи се вълнуват най-вече кой и какво ще говори по телевизията му. Ще е същото, както сега -  през последната година "Канал 3" и печатните медии на Кръстева следваха една и съща редакционна политика и си "добавяха" стойност чрез взаимно цитиране.

Със сделката обаче става по-интересен фактът, че първите гости на ново публицистично предаване по същата телевизия бяха главният прокурор Сотир Цацаров, министри, водещи политически лидери и председателят на парламента. Подчертано позитивното отношение на "Канал 3" към управляващите (при ясната вече собственост) дори не поставя въпроса, а направо показва тежката обвързаност между новите управляващи, дошли на власт заради протестите срещу КОЙ, и самия КОЙ.

Дали Пеевски ще напусне парламента, за да направи ДПС приемливо за партньорство с ГЕРБ ( по думите на Борисов), няма никакво значение. Посланието е пределно ясно - те са навсякъде и завинаги. Защо му е на Пеевски да бяга от обществената ненавист (наричана нежно от Борисов "публично изхабяване"), след като може да ѝ се изсмее?

Сега, когато медиите му сипят похвали по адрес на повечето от  управляващите и на главния прокурор, а громят със страст съдебната реформа, Пеевски де факто ни казва, че КОЙ е властовата система на една олигархична диктатура, в която играчите са едни и същи и само си сменят местата - след като се смени пропорцията на похвалите и атаките в неговите медии.

Дончева призова партиите да не публикуват предизборни материали в медиите на Пеевски, ако искат да се борят с явлението КОЙ.
Фотограф: Анелия Николова

По предизборните реклами ще ги познаете

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", пред bТВ.

Ако искаме да се борим с явлението КОЙ, сега е моментът  - за местните избори политическите партии да не публикуват рекламни материали в медиите, които са притежание или са свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. И тогава той да си гори тиражите колкото иска. Всеки противник на модела КОЙ може да бъде заклеймяван в медиите му - това не е проблем.

Всички печатни издания - без вестник "Сега" и изданията на Иво Прокопиев (съсобственик на "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Капитал Daily - бел. ред.) - са обвързани с Делян Пеевски или като техен собственик, или чрез кредити през други фирми, или чрез други косвени зависимости. "Канал 3", а скоро може би и ТВ7 също са в медийната му империя. Има и някои особено агресивни сайтове, които може би са под негов контрол.

От това, което наблюдаваме между ГЕРБ и ДПС, става дума за очевидно сближаване на предстоящия местен вот. На ключови места те ще играят заедно - там, където ДПС са някакъв фактор за краен резултат. А АБВ иска да се присламчи, защото играят на всяка цена.

Съдебната реформа е пунт и пластика. Главният прокурор Сотир Цацаров е крайъгълен камък, той не подлежи на ревизия и на корекция.  Гледната точка на властимащите е следната: Цацаров е гарант, че нашите интереси ще бъдат неприкосновени, после ще си изберем друг като него, който да брани нашите интереси. Нали Цацаров беше избор на Борисов формално - те си го извадиха и наложиха.

Лобито Доган - Пеевски - Цацаров има достатъчно гласове в Конституционния съд, за да направят това безумно нещо - предварително произнасяне по бъдещ закон. Политиката е занятие, което изисква усет къде са невидимите граници. Ако лицата, за които говорих, нямат представа за тях, ще ги престъпят, както беше престъпена границата с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС.

Проблемът с горивата

Не е ясно само какво не е ясно

От коментар на Иван Бедров в "Клуб Z"

"Нахално беше от тяхна страна да плащат по-малко ДДС в най-силните месеци, когато никой не слиза от колата." Това са думи на Бойко Борисов от 19 август на заседание на Министерския съвет. Така държавата даде знак, че забелязва, че в нейния джоб – хазната, са започнали да влизат по-малко пари. Много преди това българите забелязаха, че от техния джоб продължават да излизат много пари, докато международните цени на петрола се сриват.

Това обаче са два различни проблема –  евентуарлният картел, който държи високи цени, и евентуалната контрабанда, която ощетява бюджета с акциз и ДДС. Вместо да се търси отговор на тези въпроси, тръгнаха масови проверки на колонки и маркучи.

Проверките приключиха с открити нарушения при по-малко от 1% от разходомерите. Номерът не мина, тъй като не обясни защо е скъпо горивото.  През август българите купуваха най-скъпия дизел в целия ЕС. Да, цените на бензиностанциите не бяха най-високите, но когато извадим акциза и ДДС, българският дизел е безспорен първенец.

Това означава, че сборът от разходите за внос, преработка, дистрибуция и печалба са най-високите в целия евросъюз. При тези борсови цени  и при сравнително малки географски разстояния вие преценете откъде идва увеличението.

Премиерът и министрите му очакват Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да излезе с доклад дали има картел на пазара на горива. Преди четири години КЗК излезе с такъв "анализ" -  не откри картел, но записа извода: "Пазарът за реализация на дребно както на бензин, така и на дизелово гориво е с олигополна структура."

Това означава, че се контролира от малко на брой играчи, а влизането на нови е почти невъзможно. Производителят на практика е един, вносителите са няколко, всички са и дистрибутори на едро, и собственици на бензиностанции. В доклада числата са заличени, но има достатъчно ясни изречения: "Реализираните от "Лукойл България" количества бензин А95-Н значително надвишават тези, които са били внесени от други държави... При дизеловото гориво за 2010 г. се наблюдава рязък скок в съотношението на внесените количества спрямо тези, които са реализирани от "Лукойл България".

Човек си казва "има внос, няма как да има монопол". Горивото обаче трябва да бъде съхранявано в данъчни складове. Според същия доклад два от играчите на пазара държат огромна част и от нях. Към 2010 г. данните ясно показват, че най-големи са "Лукойл" и "Петрол". ( Виж и "Кой се бори за "Петрол" и как съдът му помага" в "Капитал").

"Когато ДАНС и прокуратурата ги внесат в съда, ще стане ясно какви са ги вършили. Да не говорим, че има рафинерии, които не са внесли един кораб със суров петрол" - Бойко Борисов пак на 19 август.

Според онзи доклад на КЗК "Основният производител на петролни продукти е "Лукойл Нефтохим Бургас". Съществуват още три фирми -  "Българска петролна рафинерия" , "Инса ойл"  и "Полисан", но количествата, които те произвеждат, са пренебрежимо малък процент. Това е причината обект на настоящия анализ да е поведението единствено на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД."

Не е ясно само какво не е ясно.


1 коментар
  • 1
    chicago514 avatar :-|
    chicago514

    Дали Пеевски ще напусне парламента, за да направи ДПС приемливо за партньорство с ГЕРБ ( по думите на Борисов), няма никакво значение. Посланието е пределно ясно - те са навсякъде и завинаги. Защо му е на Пеевски да бяга от обществената ненавист (наричана нежно от Борисов "публично изхабяване"), след като може да ѝ се изсмее?- The Best.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK