Новият брой: Накъде след вота
Close

МВР: Днес без утре

Класификаторът за длъжностите в МВР продължава да е пълен със "специалисти", нямащи нищо общо с полицейските функции

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
*Милен Шопов е адвокат и съветник в МВР по време на последното служебно правителство

Измина достатъчно време, за да можем да кажем със сигурност, че реформата в МВР не се случва. Става въпрос за истинска, необходима и вече неотложна реформа за реинтегриране на ключовата система в сектора за обществен ред и сигурност, която се разпада пред очите ни. Досега са налице само заявки и няколко малки стъпки, по-тежките от които – в погрешна посока.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rzo42472966 avatar :-|
  Танас
  • - 14
  • + 42

  Чиновниците в МВР да им дадат по един анекс към основния договор и ако не е съгласен да си обира крушите от там както е практиката в частния сектор да не са свещени крави като в Индия.

  Нередност?
 • 2
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326
  • - 39
  • + 28

  Закривай безсмислената "институция".

  Аз си мисля, че без чегнета ще е същото.Те и сега не се борят с престъпността, а само ни **ават нас обикновените граждани, които на всичкото отгоре внасяме данъци за заплатите им.

  Нередност?
 • 3
  ivalina_shu avatar :-|
  ivalina_shu
  • - 11
  • + 34

  Няма лесно решение - представете си един кадърен служител, който започва като полицай и работи 15-20 години като такъв. Защото е квалифициран той участва в конкурси и израства на по-високи длъжности и така изведнъж попада в администрацията, губейки възможността да изпълни условията за ранно пенсиониране като полицейски орган по чл. 69 от КСО. Кой ще иска да става ръководен служител, ако това му носи такива изменения в статута - без 20 заплати и пенсия на 65 години?!?

  Нередност?
 • 4
  ivalina_shu avatar :-|
  ivalina_shu
  • - 5
  • + 24

  http://www.ex-lege.info/index.php?id=401581

  Преди повече от 10 години имаше реформа в АДВФК /сега АДФИ/ - трудовите договори на служителите бяха прекратени и същите бяха назначени като държавни служители на заеманите до момента от тях длъжности. Смени се само вида на правоотношението - от трудово в служебно. Тогава съдебната практика реши, че това са различни правоотношения. Сега ще се случи нещо подобно - за да се прекратят служебните правоотношения на държавните служители от администрацията в МВР, трябва да се спази сегашния закон т.е. да е съпроводено с изплащане на полагащите се обезщетения по чл. 234, ал.1 от ЗМВР според прослужените години. Това ще е скъпа реформа. Ако нещата се запазят в сегашния им вид, почти същите обезщетения ще се платят плавно и няма да натоварят извънредно бюджета.

  Нередност?
 • 5
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим
  • - 3
  • + 22

  До коментар [#1] от "Танас": За какъв договор говориш при държавни служители? Държавния служител се назначава на длъжност със заповед на някой висш чиновник те нямат трудови договори.
  За жалост инженерния метода на "проба - грешка" в МВР е заклинил само на "грешка". Създават се закони "Франкнщайн" без да се мисли за последиците. Без да претендирам, че съм експерт в областта се сещам за нещо, което автора на статията е пропуснал в анализа си. Например: "чантаджия" назначен по ЗДСл, не минава предвидените в ЗМВР психологични и физически изследвания. На теория ще е възможно склададжията, съхраняващ оръжието на полицаите да страда от психическо заболяване. Нека специалистите в сектор сигурност да преценят дали това е ОК или не.

  Нередност?
 • nxo44693674
  • - 13
  • + 23

  Прекалено щадяща статия. Очевидно министърът на МВР е ваше протеже, на медията. Как не коментирате например полицейския произвол, колко хора пострадаха при МВР, особено когато Борисов е на власт, било като премиер, било като кмет, било като глав. сек.? Какво сте се размекнали на тема "малко проблеми има, но ще се оправят нещата". Не, проблемите са огромни - първо, защото в системата работят мутри, които по казармено-пагонен рефлекс са опасни за плащащия им заплатите данъкоплатец, биейки го, джобейки го (какви са тези "рутинни проверки") и извършвайки геноцид над младите българи в държава с катастрофирала демография. Вашата медия доказва за пореден път, че е про-борисова и про-мутренска.

  Нередност?
 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 4
  • + 8

  До коментар [#3] от "ivalina_shu":

  Ръководните длъжности в МВР не трябва да се приравняват на чиновнически длъжности. Особено тия които са с ненормирано работно време.

  Нередност?
 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 9
  • + 16

  МВР струва на бюджета на най-бедната държава в ЕС над 1 милиард на година, а 100 милиона на година се дават само за подлслушвния и следене.
  Простият въпрос е, И КАКВА РАБОТА МОЖЕ ДА СЕ СВЪРШИ С 1 МИЛИАРД НА ГОДИНА И КАКВО СА ЧУЛИ И РАЗБРАЛИ ЗА 100 МИЛИОНА ВСЯКА ГОДИНА, И КАКВО ОТ ТОВА? Какви ползи са постигнати за данъкоплатеца, за българския народ от похарчването на тези му пари!
  Няма българин, (а и в ЕС) който да не вижда ежедневно, ден след ден, всеки ден навсякъде около себе си в България истинския отговор на този въпрос!
  Дали фактът, че и други критично важни институции и органи в държавата тотално провалят държавата и народът е наистина легитимно и приемливо оправдание и обяснение всеки сам може да прецени!
  За самопрокламираите са като големи и велики експерти в тази и другите системи в България и каква е тяхата оценка даже и няма да споменавам.

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 4
  • + 9

  Любен Гоцев и Ахмед Доган си имат държава, доят е като крава и я клатят както им падне. Сделката е следната: хероин от Турция срещу синтетична дрога в т.ч. амфетамини и екстази за турския пазар като платежно средство бартер. Дори и само един човек да глаува за ДПС, те ще имат поне 4% в ЦИК, фалшификацията се прави, защото без дрога няма политика, това е така понеже приходите на политиците са 60/40 дрога/корупция.
  Доган държи контактите със старите офицери за свръзка на ДС със „сивите вълци” , които са терористи и търговци на хероин. Сега можете да си обясните сами, взривяването на 3ти вагон майки с деца от терористичната мрежа на Доган, заради което лежи в пазарджишкия затвор.
  Мисля, че този проблем не можем да го решим сами, защото сме инфантилно и страхливо общество. Трябва ЕС да се намеси със своите служби, защото Доган ще се превърне в заплаха, трафикант и саботьор на усилията на ЕС в борбата с дрогата и борбата на ОЛАФ със злоупотребите на фондовете му.
  Разработка: Майор Драгунов и агент Виктор ШГУ на ДС

  Всичко казано по-долу от Велислава Дърева е абсолютната истина.
  Нито ще има ремонт на кабинета, нито предсрочни избори
  Мафията си напазарува полицаи и политици
  Зад аферата "Куйович" изплува кръгът на Любен Гоцев, казва Велислава Дърева

  агент Виктор: Искам само да допълня, че Румен Петков също е в играта неговата роля е да накаже служителите разкрили аферата, а комисията "Куйович" има за цел да потули случая, както и да унищожи всички читави документи уличаващи мафията и правителството.

  Велислава Дърева в. Стандарт

  фото георги николов

  - Г-жо Дърева, какви са настроенията в БСП, ще има ли ремонт на кабинета?
  - Трудно ми е да открия каквито и да е намерения за ремонт на правителството. Затова мисля, че няма да се случат смени на министри, поне в близко време. Властта е затънала в доста проблеми, някои от които се прави, че не забелязва, от други се дистанцира, а трети са изключително скандални. Върху тези неща е акцентирано вниманието на управляващите.
  - Тоест управляващите нямат време да се занимават с промени в правителството?
  - Да, нямат време от проблеми. Ремонтът на кабинета е изключително сложно действие за управляващата коалиция, няма как да се извърши еднолично.
  Каквото и да иска единият коалиционен партньор, трябва да се съгласят и другите двама лидери. Така че - по-скоро няма да има промени. Отделен въпрос е, че в обществото има недоволство към отделни министри - на бедствията, на здравеопазването, социалната политика, покрай снежната блокада, негативи натрупа и транспортното министерство.
  - Групирахте в три категории проблемите на властта - кои са тези, които тя се прави, че не забелязва?
  - Първото и най-драстично, което наблюдавахме веднага след Нова година, това бе блокираната от снега държава. За пореден път се оказа, че никой не носи отговорност, че живеем в страната на невинните управници Най-ужасяващото нещо бе случаят със затрупаната под козирката във Варна студентка. Няма виновни, в продължение на 48 часа никой дори не си направи труда да разчисти срутеното и да извади момичето. А кой е допуснал да се натрупа толкова сняг, че козирката да падне? И как е направена тя, с чие разрешение и под чий контрол е построена така калпаво? Ако това бе станало в работен ден, всичко щеше да бъде почистено светкавично, защото иначе банките ще загубят клиенти и пари. Не с презумпцията, че може да има загинал човек, а заради бизнеса.
  - В което по принцип няма нищо лошо, нали?
  - Няма, но показва, че в държавата ни всеки прави нещо само когато има интерес - личен, партиен, фирмен, без значение. Няма виновни за Варна, за "Алабин", за "Индиго", за Лим... Това е един и същи случай - навсякъде в страната има изтърбушени сгради, надграждани, слагат се безумни козирки, лъскави стъкла и алуминий... Ако стане едно земетресение, половин България ще се срути. Безскрупулна работа.
  - Това обаче пак е резултат на управлението, властта трябва да въведе правила и да упражнява контрол?
  - Да, естествено. Но очевидно и да има някъде правила на хартия, никой не ги спазва и няма кой да контролира. Това е огромният ни проблем, не дали един министър ще седне в стола на някой друг. Много по-вълнуващо от ремонта на кабинета е повсеместното чувство за безнаказаност.
  Липсва моралност в държавата Всяко чудо е за три дни, и ние, журналистите, сме виновни за това, защото скачаме на следващия скандал.
  - Много скандали ни сервират, затова. Кои са в групата на скандалните проблеми на властта?
  - Случаят "Куйович" най-вече. СКАНДАЛНО Е, ЧЕ ИМА НЯКАКВО ОПЕРАТИВНО ДЕЙСТВИЕ, КАКТО ГО НАРИЧАТ, и МВР ИЗДАВА ПАСПОРТ И ЩОФЬОРСКА КНИЖКА НА ЕДИН ПРЕСТЪПНИК. ЗАЩОТО ТОЙ ИМАЛ БЛАГОРОДНОТО НАМЕРЕНИЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА ЗАЛАВЯНЕТО НА 4 тона ХЕРОИН. СЛЕД ОКЕТО ТОЙ, РАЗБИРА СЕ, НЕ ПОМАГА, А ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СВОЯ БИЗНЕС, ТОЕСТ НАРКОТРАФИК И ПРОИЗВОДСТВО НА АМФЕТАМИНИ НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ. ТОВА Е СКАНДАЛ, ЗАЩОТО СЕ ВЪРШИ ОТ ВИСШИ ОФИЦЕРИ ОТ МВР, НАРУШАВА СЕ ЗАКОНЪТ. В КРАЙНА СМЕТКА СЕ ОКАЗА, ЧЕ ТОЗИ Куйович, КОЙТО ОТ ГОДИНИ НАРЕД ОТКРИВА ЦЕХЧЕТА ЗА ДРОГА ИЗ СТРАНАТА НИ, Е СВЪРЗАН С БИВШ ГЕНЕРАЛ ОТ МВР - Ангел Стойчев, ексшеф на 8-мо управление в София до 1989 г. Един от арестуваните при акцията за залавянето на сърбина е синът на ген. Стойчев, дъщеря му пък живяла с прословутия Фатик, след убийството му живеела с въпросния Куйович. Да не говорим, че всеки интелигентен читател на вестници веднага свързва Ангел Стойчев с кръга "Монтерей". Той е собственик на този ресторант, а негов шофьор, докато е началник на 8-мо РПУ, е бил Румен Гайтански - Вълка. Основно действащо лице в "Монтерей" е ген. Любен Гоцев, сред приближените са Софиянски, Маджо... За какво говорим изобщо? Това е мафиотска мрежа от най-чист вид. Парите нямат цвят, това трябва да разбере българинът. АКО НЯКЪДЕ ИМА КОАЛИЦИОННА ПОЛИТИКА У НАС, ТОВА Е ПРИ ТЕЗИ МАФИОТСКИ ИНТЕРЕСИ.
  Това, че бе поискано да се направи парламентарна комисия по случая "Куйович", е добро решение.
  - Никой не вярва, че като се направи парламентарна комисия, ще се разкрие нещо.
  - Така е. Но бе създадена и новата агенция по сигурност - ДАНС. Прав беше Бойко Борисов още като главен секретар на МВР, като казваше, че

  =============================

  ВСЯКА ПРЕСТЪПНА ГРУПИРОВКА СИ ИМА КЪРТИЦА ВЪВ ВСЯКО РПУ на МВР. ТАКА Е - ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СИ ИМАТ СВОИ ХОРА В ПОЛИЦИЯТА, ИМАТ СИ ЗАЮИТНИЦИТЕ, ИМАТ СИ СОБСТВЕНИ ПОЛИТИЦИ... ТОВА Е МАФИЯТА - ТАКА СЕ РОДИ ПЕТАТА ВЛАСТ У НАС. ТЯ Е ОТРОВНА КОМБИНАЦИЯ ОТ ПАРИ, ПОЛИТИКА, ПРЕСТЪПНОСТ И "ПРАВОСЪДИЕ".

  =============================


  - Не ни управлява тройна коалиция, а петата власт?
  - 18 години е така - управлява ни тази тайна власт, която става все по-явна. Първо тя купуваше политици, после партии, сега избиратели и избирателни комисии. Това е развитието на петата власт. 18 години никой не може да й отнеме властта. Защото парите искат власт за себе си, политиците искат пари, за да имат повече власт - кръговрат. Преливат си пари, власт и влияние 18 години.
  - Това не е ли основание за предсрочни избори - да се сменят хората от кръговрата пари-власт?
  - Петата власт е навсякъде, битката с нея ще бъде много трудна. Това не е като да издадеш паспорт на Куйович, а висши полицаи да ходят от телевизия на телевизия като цветарки. Излекуването на обществото не може да стане със смяната на едно правителство с друго. Битката с мафията е доста по-сложна, отколкото да щурмуваш парламента. Говорим за 10 януари - щурмът е проста работа, да свалиш едно правителство е дреболия. Хиляди кабинети да сменим, тайната пета власт си стои, това е моделът на управление.
  - Явната власт обаче се стреми да оцелее всякак, включително и чрез законопроекти, които да предотвратят стачките. Има ли опасност правителството да падне заради протести?
  - За съжаление у нас всеки граждански протест е употребяван за политически интереси. Стачките в 99% от случаите нямат и не постигат синдикални цели. Предложеният неотдавна проектозакон за стачките бе предизвикан, според мен, от желанието да се спре със злоупотребата им за политически интереси. Но пътят към ада е постлан с добри намерения, както е известно.
  Що се отнася до бъдещите стачки - няма да доведат до предсрочни избори, защото никой не иска да има такива. Нито от управляващите партии, нито от опозицията. Бойко Борисов може да иска предсрочен вот през пет минути, но и на него му трябва още време.
  - Управляващите нямат време да си ремонтират правителството, на опозицията й трябва още време да вземе властта...
  - Такава е истината. Никой не иска избори сега, не им е дошло времето. Управляващите ще изкарат мандата си докрай.
  - И ще ги избираме по нов избирателен закон, който СДС и БСП ще пишат заедно? Нормализация на политическите отношения ли е срещата на Пламен Юруков и Сергей Станишев, стъпка в общата битка срещу петата власт?
  - Малка стъпчица в тази битка. Трябваше да минат 11 години от подписването на документа за национално съгласие на 4 февруари 1997 г., за да проумеят най-после двете партии, че могат да разговарят помежду си. Много е важно да бъде предотвратена покупко-продажбата за следващите избори. Най-накрая политиците и партиите разбраха, че някой ги подменя, при това с тяхното съучастие. На част от политическия елит му омръзна да слуша фразата на Бай Ганьо "всички са маскари". Някои не искат да са маскари.
  Няма значение дали това е в името на страната или от чувство за самосъхранение, ефектът от промяната ще е за всички българи.

  Юлиана ОНЧЕВА

  ---------------------

  Интервю - в. СЕГА

  Любен Гоцев: МВР може да се "хигиенизира с бой"

  Срещу мен има 2 разработки в службите.. Ще съдя Иван Костов - да докаже в съда кой, кога и къде е създал мафията
  Наделина Анева...

  http://www.segabg.com/article.php?id=7480


  "..Медийният цирк който разигра Борисов с това , че каза на 21.02.2013г. че Доган е поръчал атентат срещу него беше добре замислен ход който целеше да накара хората да мислят, че те са врагове . Да ама не , защото ако бяха наистина такива веднага след като взе властта Борисов щеше да спре захранването със свежи капиталеи на обръчите от фирми на Доган от контрабанда. Освен това за целият предишен мандат нямаше арестуван нито един човек участвал във властта свързан с ДПС по какъвто и да е начин , замислете се само имаше от всички други партии – случайно нали от ДПС нямаше? Зрелищните акции на МВР показвани по телевизията бяха режисирани от Цветанов и целяха да отклоняват общественото мнение в посока различна от деиствителността, като хората които бяха снимани и унижавани бяха или политически опоненти на ГЕРБ или криминални структури които не желаят да работят заедно с управляващите т.е. да делят парите от престъпленията си с тях . Случаят с "Мишо Бирата" е показателен, но само малка част от схемите на Борисов за покровителство на " правилни" бизнесмени именно , за да не се изнесат в публичното пространство подобни на този и много по- скандални факти Бойко Борисов в настоящето действа директно в комбина с Ахмед Доган . За какво става дума на 08. 06.2013г. в Италия, в град Неапол в един известен хотел се е състояла тайна среща между най-верният съветник на Борисов ( не Ц. Ц. ) , а бившият шеф на 6-то главно управление на ДС Д.И.( гестапото),ген. Любен Гоцев и самият Доган, срещата е била там, за да не се привлича общественото внимание.

  Основната тема на разговорът е била уреждането на политическото и физизическо съхраняване на Борисов в българският обществен живот . Или по -ясно казано Бойко Борисов бидейки застрашен от заканите за ревизия на неговото правителство си е дал сметката , че без той да участва по някакъв начин в управлението рейтинът му прогресивно ще пада , защото непрекъснато ще излизат нови и нови факти за дейността му като министър – председател. Точно заради това тези три знакови фигури са избистрили поредният таен сценарии на който ние сме свидетели от 14. 06.2013г. Споразумението до, което са стигнали е Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС , за да има голям обществен натиск върху БСП поради публичният му образ , това от своя страна да доведе до политическа дестабилизация и отклоняване на общественото мнение от злоупотребите на бившия министър – председател и паралелно разцепление в БСП. Настоящата ситуация е плод именно на тази сложна схема , или Пеевски да бъде шеф на ДАНС и правителството да бъде сериозно разклатено от общественото недоволство или кабинета Орешарски да падне и да се стигне до предсрочни избори ( целта на Борисов ) и съответно всички негови злоупотреби да бъдат забравени и той да се върне на власт . И в двата случая той е най- печеливш, защото каквото и да се случи Б. Б. няма да бъде реално разследван. Това, което всъщност направи Ахмед Доган с натиска върху Орешарски да назначи Пеевски е, че по този начин се отблагодари на Б.Б. за това че през целият период на своето правителство той не възпря по-никакъв начин схемите на сокола..."

  Медиапул

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 4
  • + 9

  Чухте ли, разбрахте ли, прочетохте ли признанията и спомените на Тодор Славко за баща му и дядо му, и как след преврата на 10 ноември 1989 г. лично "почтените" Андрей Луканов, Петър Младенов и куп други комунистически велможи са ходили при Тодор Живков и директно са го заплашвали и предупраждавали да не говори и да си държи езика зад зъбите за външнотърговските дружества, а и изобщо занапред, с оглед на това, което има да става и са панирали тези в и за България?
  Кой и как, от какви позиции може дори и теоретично да заплашва един - дори и бивш - ръководител на държава по подобен безпрецедентно нагъл начин, освен откровени мафиоти, освен мафия и босовете й?

  (Впрочем има ли все още някой да си спомня, че при първото му управление и Бойко Борисов, и главният прокурор тогава Борис Велчев направиха отделни и съвместни официални изявления и обещания, че ЩЕ РАЗСЛЕДВАТ ОТНОВО ОГРОМНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ В ПРОСЛОВУТИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, чиито дела и огромни купища с документи и доказтелства събираха прахта от години и нищо реално не бе направено по тях, И КАКВО ОТ ТЕХНИТЕ ОБЕЩАНИЯ ВСЪЩНОСТ ТЕ СПАЗИХА?)


  И си спомнете, кои точно бяха тези лица - руски възпитници - президент и премиер, спомнете си кои бяха на Луканов министърът на външните работи, на МВР...
  После си припомнете онова знаменито разширено съвещание на личния състав на МВР след 10 ноември, когато Любен Гоцев, Атанас Семерджиев и други генерали директно представят директивите пред МВР занапред и колко възмутени и гневни ще са българските граждани, ако разберат истината а МВР, и дори и за БРОЯ НА ХОРАТА НА ВЕДОМОСТ В МВР!?!
  И след това направете паралела 25 години по-късно!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал