Мнения Daily - Неработещата държава непрекъснато променя закони
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Неработещата държава непрекъснато променя закони

Понеже нищо не работи така или иначе, да променим около шест пъти всеки закон, след това да създадем нов орган, който да контролира контролния орган.

Мнения Daily - Неработещата държава непрекъснато променя закони

И още: Как се пази статуквото - с реформаторска брошка и плаващи мнозинства; Шефовете на ЕС и Ердоган - жалка гротеска

2530 прочитания

Понеже нищо не работи така или иначе, да променим около шест пъти всеки закон, след това да създадем нов орган, който да контролира контролния орган.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Позиция

Ескалацията на санкциите води и до скок на "И к'во прайм ся?"

От коментар на Стефан Миланов в "Клуб Z"

Абсолютно безсмислено, безумно и идиотско е толкова години държавата да повтаря как НЕ може да се справи с това или онова. Поради ексклузивното й право да променя закони. Дискусията за пътните джигити избухна от професионалния "избухвач на дискусии" – Бойко Борисов. Някои от неговите идеи звучат трогателно чистосърдечно - като тази да се обявява за предумишлено убийство смърт, причинена при ПТП след употреба на алкохол. Просто няма да стане, освен ако не дойде военна хунта.

Не вярвам и някой да влезе в затвора "от 2 до 8 години" за това, че е организирал пътна гонка и се е снимал. Има и такива екзотики "на ръба" като идеите на КАТ всичко да се набутва още и още в Наказателния кодекс, докато някой ден неработещ заден ляв мигач стане престъпление от общ характер. Главният прокурор в един сравнително тактичен тон обясни що е то семпъл поглед върху законотворчеството.

Преди време един приятел от САЩ ми каза: имам една глоба от 500 долара, ама вече е 2000 - като не съм отишъл да я издължа в срок, тя вече става собственост на частници. И те се оправят как да ми вземат не 500, а 2000. Простичко, нали? Франция ограничи пътния си травматизъм с драконовски глоби по 2000 - 10 000 евро.

Да, но тук идваме и до "И кво прайм ся?". Защото скокът по вертикала на законните санкции мигновено води до скок на разценките на подземните. КАТ се бори като лъв години наред да му дадат процент от това, което си "изработва сам", което пък на свой ред щеше да донесе още глоби и по-малко човекочаса престой в храстите.  После се бори поне да има право да отказва услуги на тия с "вересиите". Нали се сещате, че тези неща ги знае и патрулният, който не вижда как да се мотивира, а и вас да мотивира да наливате заедно пари в централния бюджет. От "неговите пари", както гласеше един виц за митничар...

Коментар +

И нови органи, които да контролират старите

Статус на Магдалина Генова, блогър, във фейсбук

Понеже не можем да си свършим работата не само като хората, ами никак, дай да измислим радикални и крути мерки и да създадем още 100 нови органа за контрол, барем избирателите ни повярват, че правим "реформа".

1. Понеже КАТ не може да си свърши работата по пътищата според съществуващото законодателство, ще криминализираме автогонките, за да може с това да се занимава криминална полиция например и още 2-3 нови звена. И защото без ново законодателство никой не може да спре каращи с превишена скорост, ама никак.

2. Понеже никой не може да мине сега по болниците и да провери дали има заведени, но нележащи болни и да прави това регулярно - дай да вкараме система от пръстови отпечатъци. Скоро и ДНК анализ, защото е по-лесно да въведем технология тип "Гатака", отколкото да накараме някакви инспектори да си свършат работата.

3. Понеже не можем или не желаем да се справим с корупцията, дай да декриминализираме даването на подкуп, барем някой, като си даде парите и не остане доволен от  "услугата", отиде и се оплаче в МВР, КЗП, КЗД и КЗК.

Освен това, понеже нищо не работи така или иначе, най-добрият начин то да заработи е да променим около шест пъти всеки закон, след това да създадем нов орган, който контролира контролния орган, да назначим когото вече не сме назначили от дребния партиен актив и като се види, че номерът не става, да повторим стъпките. За да имаме все нови и нови органи, които да контролират старите.

Иначе реформите вървят де, може скоро и отиването навреме на работа да мине за такава.

Как се пази статуквото

С реформаторска брошка и плаващи мнозинства

От интервю с Евгений Дайнов, политолог, в "Медиапул"

Големите губещи на тези избори ще са най-вероятно БСП. Има въпросителни в тази посока и около Реформаторския блок. Важно е да отбележим, че когато ГЕРБ пуснаха валяка преди повече от месец, доста кандидати за кметове и общински съветници от РБ се отказаха изобщо от битка. Това изтъняване, образно казано, може да крие и неприятни изненади за тях.

Очаквам БСП да са крайно изненадани, като си видят слабия резултат. А може би някои ще се изненадат от доста по-добрия резултат на ДПС. Това ще са предимно хора, които все още не са наясно БСП до каква степен е опразнила политическата арена.

Ако ще е за изненада - каква изненада да чакаме в Царево например, като гербаджиите си издигнаха сегашния измамник, а БСП - предишния. Борбата в курортните общини е да останат в ръцете на някой измамник. Чий е точно няма особено значение.

Ще ми се някъде, в някоя община хората да изберат напреки на партийните машини някого, който да застане срещу феодализацията на България. Иска ми се да видя, че гражданите по места не са онези крепостни селяни, както изглеждат, а имат силата да пречупят местната олигархия, без значение от коя партия е припозната в конкретния момент. Няма да имаме особени надежди за България, ако хората по места продължат да избират феодали, защото им дават трохи от масата си. Стратегическият интерес на ГЕРБ е ясен - да управлява както БКП едно време. Точно както БКП преди 1989 г., ГЕРБ сега се съюзява с тези, които ѝ вършат работа, и разпаря откъм гърба онзи, който не й върши работа. Ако не могат да го разпорят, внимателно си партнират с него.

Бойко Борисов най-много би харесал плаващи мнозинства според случая, което вече гледахме в предния му мандат. В този си е закичил една брошка на ревера в лицето на Реформаторския блок, за пред Запада. И пак си прави плаващи мнозинства в парламента.

ДПС де юре едва ли, но де факто очаквам да поискат повече власт. Ако си спомняте, миналата година Лютви Местан обяви, че у нас има две партии - ГЕРБ и ДПС. Това си беше абсолютна заявка, че ще следват искания. Тоест ще казва на Борисов: "Ами сега, като има две партии, трябва да намерим начин да се разберем в името на Отечеството." И ако ДПС изкара по-добър резултат от БСП, исканията ще бъдат всекидневие.

Кабинетът и след изборите ще продължи в стил "Правим всичко възможно да има реформи, ама някои неща, видите ли - не могат да станат. Затова с помощта на ДПС и на АБВ ще правим това, което е възможно. По тая причина, ако обичате, намалете си претенциите".

Промените в АПК

Как може да изникне строеж в двора ви

От интервю с адвокат Георги Атанасов в сайта "Съдебни репортажи"

Проектът за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) изненадва на първо място с вносителите си. Защото РБ по определение се брои за политическата формация, която най-яростно защитава правата на гражданите, а проектът е съставен целенасочено в посока ограничаване на правата на гражданите и на техните организации.

Изненадата е и в радикалниге мерки  за изчистване на процедурни въпроси, с които държавата не се е справила поради неумение, а не защото те не са разрешени правилно в закона. Продължаваме да страдаме от една типично българска болест -  когато администрацията и държавните органи не се справят със законните си задължения, да прехвърляме тежестта върху гражданите. Преобърнат е смисълът на административното правораздаване, което е създадено, за да защитава гражданите от всевластието и своеволията на държавата и администрацията.

Аз не си представям, че така енергично отстояваното статукво в управлението на ВАС може да продължи. И какъвто и кодекс да се приеме, ВАС се нуждае от драстични промени и усъвършенстване на начина, по който се управлява съдът.  И просто не вярвам, че някой ще приеме сериозно касационното производство да се провежда в състав от един съдия, както и обжалването на актовете, които подлежат на триинстанционно разглеждане, да се разглеждат от един съдия от ВАС.

Извън това с мълчаливото съгласие има възможност да получите по средата на двора си нечий строеж - по причина, че няколко лица са извършили опущение по служба по въпроса с нечие искане за разрешително и никой от тях не е виновен за това.

Шефовете на ЕС и Ердоган

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер (вдясно) не жалеше сили да се кълне в приятелството си с автократичния Ердоган, представяйки го за велик реформатор.
Фотограф: Francois Lenoir

Жалка гротеска

От коментар на Барбара Везел, "Дойче веле"

Европейците сами са си виновни за тежкото политическо положение, в което изпаднаха заради бежанската криза. Това бе едно от посланията, които отправи турският президент към ЕС. С право Ердоган укорява Европа, че дълго е игнорирала драмата на бягащите от войната сирийци, смятайки, че тя самата няма да бъде засегната. При това отдавна вече 4 милиона бежанци намериха убежище в съседни на Сирия страни. Половината от тях са в Турция. Ердоган е прав и когато казва, че паниката в Брюксел е избухнала едва след като огромни маси хора се отправиха към Европа. И сега е в изгодна позиция и се опитва да изнудва ЕС по всички правила на играта.

Срещата между шефовете на ЕС и турския лидер се превърна в жалка гротеска. Европейците се надпреварваха да го ухажват и превъзнасят до небесата. Особено това важи за председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който просто не жалеше сили да се кълне в приятелството си с Ердоган, представяйки го за велик реформатор. Вярно е, че учтивостта и лицемерието са част от дипломацията, но на толкова хлъзгав терен човек може лесно да падне.

Как е възможно автократичният турски президент, който от години бива критикуван за нарушенията на човешките права и антидемократичната си политика, за една нощ да се превърне в най-важния партньор на европейците? Причината за това са нашите собствени провали и страхът от вътрешнополитическа нестабилност. При това войната в Сирия бушува вече от четири години и последиците от нея отдавна трябваше да са ясни за всички.

Във всеки случай Ердоган не остави в Брюксел никакво съмнение, че ще иска възможно най-високата цена за своето сътрудничество по въпроса за бежанците. ЕС трябва да търпи новата му офанзива срещу кюрдите в Ирак и Сирия. Той стигна дори дотам да третира наравно кюрдите и джихадистите от "Ислямска държава" (ИД) и да призовава за обща борба срещу всички, които той нарича терористи.

При това тъкмо Ердоган подкрепяше първоначално ИД, разчитайки на двоен успех - Асад да падне и да се разправи с кюрдите. Сега, когато палачинката се обърна, турският президент вече е готов да се бори срещу ислямистите, но настоява ЕС да го подкрепи в неговата битка срещу кюрдите в региона. Това са същите кюрди, които си спечелиха симпатиите на света в защитата на Кобане.

В реалната политика е допустимо понякога да се правят компромиси с някои ценности. Но европейците трябва много да внимават. Повечето мерки, които се обсъждат, са само за замазване на очите. Борбата с каналджийските банди например никога няма да има успех, защото в играта има много пари. Как да бъдат убедени сирийците да останат в лагери в Турция, където да чакат края на войната? И защо му е на Ердоган да се съгласява, след като самият той иска да прехвърли на Европа още 500 хиляди бежанци?

Турция не може да ни разреши бежанския проблем. Затова е абсолютно безсмислено да правим отстъпки на Ердоган, които не можем да оправдаем. Европа не бива да го подкрепя в желанието му да се преврърне в могъщ диктатор. По никакъв начин не бива и да ставаме негови съучастници в предизвикването на гражданска война в кюрдските региони.

Ние няма да загинем, дори ако още един милион хора от Сирия и Ирак се отправят към Европа. Въпрос на политическа воля е да покажем човещина и смелост да направим всичко по силите си. Съмнителни сделки с правителството в Анкара обаче не трябва да допускаме.

Позиция

Ескалацията на санкциите води и до скок на "И к'во прайм ся?"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Проблемат не е в "неработещата държава", а в разкапващите се останки от обществото. Защото, ако имаше общество, нямаше да се случи нищо от това, което ни занимава в момента:

  - най-авторитарно командорената парламентарна група,тази на ГЕРБ, когато не й е натъртено какво трябва да прави, прави каквото си иска без да мисли. Гласува се "грешния" закон, след два дена спешно президента-чистач слага вето и депутатите с набити канчета гласуват правилното...

  - един магистър по огнегасене, измисли да се вкарват в затвора гонкаджиите. Че на правистите им настръхнаха косите, няма да коментирам, ама за да стане това, първо някой трябва да арестува "престъпниците". Е, как да стане това, след като няма сила да извади милиционерите от полегналите седалки в патрулките и да ги накара да въдворяват ред в движението. Вие спомняте ли си кога за последно видяхте КАТ-аджия не в храстите - на пътя, на натоварено кръстовище в пиков час, да спира пре-претоваретине маршрутки?
  Закони и сега си има - няма кой да ги прилага!

  - явно прекаляващият с вредни субстанции министър на здравеопазването, който смята, че непрекъснатото говорене е здравна реформа, онзи ден хвърли от балкона и доктори, и пациенти с пръстовите отпечатъци...
  Аз смятам, че наложително трябва да го освидетелстват, докато не е решил да раздели страната на лазарети: кардиото - в Добрич, ендото - в Ямбол, АГ-то - в Пазарджик... Е, пак си е реформа...

  Пациенти ни управляват. А мислех, че сме ги пообхванали...

 • 2
  b.manchev avatar :-?
  b.manchev

  До коментар [#1] от "D-r D":

  "Вашият коментер е поредно потвьрждение, че вьв форума има повече мисьл, отколкото в текста на редакцията."!?

 • 3
  antipa avatar :-?
  D-r D

  До коментар [#2] от "b.manchev":

  Не схващам защо ми цитирате моя реплика, написана до друг под коментар за ВВС?

 • 4
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Ами може би, защото и аз не схващам как при положение, че мненията ни съвпадат в повечето случай с този на редакцията и при това сте толкова активен, в същото време ги намирате за лишени от мисъл в полза на коментарите.

  Не разбирам, защо, когато не харесвате конкретна публикация, редакцията да Ви е виновна.
  Признавам си, че и аз не съм най-умния тук, но явно сте ме провокирали достатъчно! Предлагам Ви да продължим спора, ако смятате че е нужно, но не тук и не сега.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "b.manchev":

  Не възнамерявам да водя спор с вас затова, че не сте ме харесвали.
  Не се смятам и отговорен за мненията си пред вас.
  Ще продължа да коментирам теми, които ме интересуват.
  Ако са ви в повече - маркирайте червения бутон.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK