Трябва ли да се страхуваме от финансовия регулатор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трябва ли да се страхуваме от финансовия регулатор

Служителите на КФН са се затворили в лъскавата си сграда, в която посещенията на поднадзорни лица са свързани единствено със съставянето на актове.

Трябва ли да се страхуваме от финансовия регулатор

Тромавите процедури и регулации отказват компаниите да излизат на борсата, а вече публичните са подложени на натиск

5140 прочитания

Служителите на КФН са се затворили в лъскавата си сграда, в която посещенията на поднадзорни лица са свързани единствено със съставянето на актове.

© Надежда Чипева


Даниела Пеева е експерт с над 15 години професионален стаж в областта на капиталовите пазари.

Комисията за финансов надзор е институцията, която трябва да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на небанковата финансова система в България, както и да защитава интересите на инвеститорите.

За съжаление обаче през последните години Комисията за финансов надзор – управление "Надзор на инвестиционната дейност", се превърна от регулатор в Monster за поднадзорните си субекти – цялата палитра от публични дружества и други емитенти на ценни книжа, договорни фондове, инвестиционни посредници. Страхът от надзора се разпростира вече не само върху поднадзорните лица, но и върху компаниите, които въпреки "колабиралия" български фондов пазар се осмеляват да потърсят финансиране чрез него.

Страхът на компаниите

Многобройните ми срещи с компании, които имат потенциала и желанието да бъдат листнати на БФБ – София, и да намерят своите инвеститори, показват само едно: мениджмънтът на тези компании отдавна е информиран за това, че листването и набирането на капитал е тромав и бюрократичен процес, отнема много време и не се знае дали регулаторът "ще даде своята благословия". Те знаят и че след евентуалното публично предлагане и вписване на дружеството като емитент започват истинските мъки.

В моята практика съм свидетел и на следното често срещано явление от страна на емитентите - поднадзорни лица: от страх да не бъдат санкционирани или възпрепятствани по административен ред, както и общите събрания на акционерите да не бъдат осуетени от регулатора някои компании са склонни да не сключват определени сделки с контрагенти, които подлежат на предварително одобрение от страна на акционерите или КФН, въпреки че ще доведат до икономическа изгода за акционерите.

Е, трябва ли да се страхуваме от регулатора? Мисля, че въпросът ми е реторичен.

Диалогът с КФН е преустановен

През последните години диалогът с Комисията за финансов надзор е преустановен едностранно от институцията и става все по-трудно той да бъде възстановен. Комисията за финансов надзор отдавна не се интересува доколко упражняваната надзорна дейност съответства на целите на закона и на потребностите на пазарните участници, доколко нормативната уредба, която се приема или привежда в съответствие с европейската регулация по нейна инициатива, съответства на степента на зрялост на обществените отношения, които регулира, на капиталовия пазар като цяло и на участниците в него.

В развитите европейски държави регулаторите работят в синхрон с останалите пазарни участници. Те са партньор на бизнеса. Организират срещи и обсъждания на предстоящи промени в законодателството и новите европейски инициативи в областта на капиталовите пазари и активно сътрудничат на поднадзорните лица с цел подобряване на пазарните практики и повишаване на имиджа на пазара и съответно на икономиката като цяло. В последно време КФН не само че не обсъжда предстоящи промени в законодателството със заинтересуваните лица, но и нерядко тихомълком прокарва подзаконови нормативни актове, за които пазарните участници научават post factum.

Ето например в момента в Европа усилено се коментира въвеждането на промени в Директивата за правата на акционерите. На дневен ред е и създаването Европейски съюз на капиталовите пазари. И докато пазарните участници в другите страни дебатират с надзорния орган предстоящите промени, тук - в нашата страна, регулаторът мълчи. Единствено асоциациите, опериращи на капиталовия пазар, се опитват да подготвят своите членове и инвестиционната общност като цяло за новите промени.

Мъртъв орган

Консултативният съвет към председателя на КФН е един мъртъв орган. Редно е да се запитаме колко пъти през последните три години съветът беше свикан, какви въпроси реши той през периода на своето съществуване. За съжаление съветът беше свикан за последен път преди три години при обсъждане на измененията в Тарифата за таксите на КФН, които следваше да обезпечат част от бюджета на регулатора.

Вече повече от година управление "Надзор на инвестиционната дейност" се управлява не от зам.-председател, а от временно изпълняващ длъжността. Това е нещо нормално за нашата страна, защото няма нищо по-постоянно от временното.

Тези и много други факти са достатъчно показателни, за да се прецени степента на заинтересованост и ангажираност на КФН към проблемите на българския капиталов пазар.

И тук идва отново моят въпрос: Трябва ли да се страхуваме от регулатора? И поредица от други въпроси, като: защо Комисията за финансов надзор и работещите в нея държавни служители не се опитат да стигнат до бизнеса; защо не отворят "тежките врати" на тази институция за малкото на брой компании, които въпреки сложната икономическа ситуация на нашия пазар дръзват да търсят финансиране по този ред.

Отдавна отмина времето, когато комисията заедно с браншовите асоциации се опитваше да популяризира предимствата на капиталовия пазар, обикаляше със своите служители по всички краища на страната и провеждаше активна политика по ограмотяване на населението, обсъждаше промените в нормативната уредба и се вслушваше в гласа на бизнеса.

Сега служителите на КФН са се затворили в лъскавата си сграда, в която единственото посещение на поднадзорни субекти е свързано със съставянето на актове за установяване на административни нарушения. Изказвам това становище с ясното съзнание, че вероятно ще си навлека гнева на регулатора и това може да окаже изключително негативно влияние върху дейността, която извършвам. Но и ясно съзнавам, че всичко това трябва да бъде заявено категорично, за да има промяна.

Регулациите и натискът гонят компаниите

Защото малкото качествени компании, които останаха на българския капиталов пазар, съвсем скоро ще потърсят начин да напуснат родната борса, защото новите емитенти ще намерят по-лесно и бързо банково финансиране, отколкото чрез БФБ, защото много от професионалистите, работещи на капиталовия пазар, ще започнат да гледат в посока "запад", защото инвестиционните посредници все по-рядко ще посрещат нови клиенти, защото чуждестранните инвеститори (въпреки силно защитените си интереси) си отидоха и вероятността да се върнат в България е минимална.

И тогава, господа комисионери, КФН няма да има какво да регулира и кого да надзирава, няма да има чии интереси да защитава.

Изказаното мнение не ангажира организациите и компаниите, в които съм в граждански и трудови правоотношения. То не представлява предизборна агитация, тъй като не симпатизирам и не съм привърженик на нито една политическа сила. Моето мнение е моята гражданска позиция за проблемите в областта на българския капиталов пазар, където извършвам своята дейност и където бих желала да продължа да работя – тук, в България.

Даниела Пеева е експерт с над 15 години професионален стаж в областта на капиталовите пазари.

Комисията за финансов надзор е институцията, която трябва да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на небанковата финансова система в България, както и да защитава интересите на инвеститорите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  unbiased avatar :-|
  unbiased

  Радвам се че има хора, които изразяват гражданската си позиция въпреки че има голяма вероятност да си навлекат гнева на силния на деня. Мисля че основният проблем на регулатора е че рибата се вмирисва откъм главата

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  msc avatar :-(
  msc

  Помислих си дали думата "комисионери" не е ползвана погрешно, но тънката нишка преплетена в публикувания материал може би подсказва истинската същност на въпросната комисия.

 • 3
  p3n3ff avatar :-|
  p3n3ff

  Даже е пропуснат факта, че определени компании получават много либерално четене на регламентите за търгови предложения, факта, че за едни има коментари на методите на оценка, а за други няма, че позволихме да се допускат проспекти на дружества с отрицателен собствен капитал или на изкуствено дишане, а се спират или излишно много се бавят такива на печеливши и растящи, които може и да влязат в новините и в чужбина и да докарат някой чужд лев инвестиции. Но и без тези неща, добре описана ситуация, поздравления на авторката.

 • 4
  firstcmt avatar :-|
  firstcmt

  Поздравления на авторката за смелото мнение и позиция!

 • 5
  lil_alex avatar :-|
  lil_alex

  Кристалната ми топка казва, че все още никой не се е сетил какъв Див Запад може да настане, ако се сдобием с някакъв еквивалент на лесно набиране на капитали, в стил OTC Markets и Pink Sheet Stocks.

  Когато се сетят, наистина ще стане интересно.

 • 6
  teodeo avatar :-|
  teodeo

  Да, думата "комисионери" казва почти всичко... Аз бих добавил "неграмотни" и "вредни"... но пък комисионерите са обикновено такива. Браво за силната статия!

 • 7
  daliznam avatar :-|
  daliznam

  Браво на Даниела Пеева, казало е много точно нещата за т.нар. "регулатор"...само че голата истина е още далеч по-лоша. Още по-лошото е, че оня хасковски мавър, какъвто е гаден нарцис ще вземе да и спретне едно съдебно дело, може и няколко. Всички които се осмеляват да кажат истината за подлогата Стоенчо и тъпата подкупна комисия, веднага биват атакувани по всички начини - политически, административно, съдебно и всякак...

 • 8
  parishilton avatar :-(
  Paris Hilton

  КФН от всякъде смърди, както цялото ни държавно управление!!!

 • 9
  expostoyanen avatar :-|
  expostoyanen

  Мога да добавя, че мнението е доста меко за това, което се случва спрямо участниците на пазара. Вредното влияние е във всяка от сферите и това се вижда вече дори от хора извън сферите под регулация - клиентите на поднадзорните. Уви, написаното в медии като Капитал и Сега се чете от управляващите, като вземат съответните мерки за да замитат следите и да размиват излагациите си. Какво да говорим, това е органът (м.род , ед.число), който позволи листване на ЦСКА и Енергони (защо ли? -)- дружеството, без дейност и капитализация по-голяма от БТК, но какво пък минаха 250 млн. през борсата в няколко сделки и нито органът, нито дансуващите се ангажираха, защо ли?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.