Мнения Daily : Актуализация 2015 - нови разходи и съзнателно покачен дефицит
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily : Актуализация 2015 - нови разходи и съзнателно покачен дефицит

Мнения Daily : Актуализация 2015 - нови разходи и съзнателно покачен дефицит

И още: Откъде Германия ще вземе толкова пари

3496 прочитания

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


От коментар на Петър Ганев, ИПИ

Едва няколко часа след приключването на изборите финансовото министерство предложи нови разходи и актуализация на бюджета за тази година - в преходните и заключителни разпореди на проектозакона за бюджета през 2016 г. По-доброто изпълнение на приходите с 830 млн. лв. е предимно в косвените данъци, но това по-никакъв начин не подобрява бюджетното салдо, а напротив - дори го влошава с 50 млн. лв. Причината е, че финансовото министерство залага нови разходи за над 880 млн. лв.

Разбивката на тези 880 млн. лв. разкрива интересни неща. Над 490 млн. лв. са за фондовете, обвързани с европейските средства (Националният фонд и ДФ "Земеделие"), тоест това са пари, с които ще се префинансират европейски проекти. Другите близо 390 млн. лв. обаче са класически допълнителни харчове. Голямата част от тях са за силовите министерства и то конкретно за персонал - 57 млн. лв. за Министерството на отбраната (в т.ч. 48 млн. в. за персонал) и 180 млн. лв. за Министерството на вътрешните работи (в т.ч. 120 млн. лв. за персонал). Към тях можем да прибавим и 19 млн. лв. за персонал в Министерството на правосъдието.

За трета поредна година данъкоплатците са принудени да посрещнат изненадващи допълнителни разходи на администрацията в края на бюджетната година. Въпреки доброто изпълнение на приходната част правителството не само не намалява заложения дефицит, но дори го увеличава напълно съзнателно с нови разходи. Тихото внасяне на тази сериозна актуализация като притурка към бюджета за следващата година е изключително притеснително. Не е изненада, че при подобни нагласи към нови и нови разходи официалната средносрочна бюджетна прогноза предвижда бюджетен дефицит поне до 2018 г. Подобно развитие, дори без нови изненадващи разходи, би означавало период от 10 години на бюджетен дефицит след настъпването на кризата.

Вече става традиция текущата фискална година да носи неприятна изненада, а средносрочната рамка винаги предвижда ясна консолидация в следващите 2-3 години. В проекта на бюджета за 2013 г. например се предвиди изчезване на бюджетния дефицит до 2015 г. Година по-късно обаче се заложи дефицит от 1.5% за 2015 г. С предложената сега актуализация дефицитът ще стане над 3%, което нарушава българските правила и рискува да наруши европейските.

Бюджети по калъп - изготвят се и се харчат непрозрачно

От коментар на Калоян Стайков, ИПИ

Министерството на финансите публикува проект на държавния бюджет за 2016 г. и средносрочна бюджетна прогноза за 2016-2018 г. Последната включва и консолидирана фискална рамка, т.е. колко приходи ще бъдат събрани в държавния бюджет, бюджетите на НОИ, НЗОК и общините, както и колко ще се изхарчи.

Само че, като не са приети данъчните закони и като липсват бюджетите на НОИ и НЗОК, как се изготвя обща прогноза за консолидирания бюджет?

Бюджетът на здравната каса претърпя няколко трансформации. Сега е при министъра и чак след неговото становище ще има яснота. Единствената информация за бюджета на НОИ е, че го няма, но и той участва в средносрочната програма. Реално в момента се правят анализи за котката на Шрьодингер, която може да е жива, но може и да не е. Ако бюджетът на НЗОК е 3.3 млрд. лв. вместо 3.2 млрд. лв., какъвто е последният вариант, това може да доведе до компенсиране за сметка на други разходи, както стана с първата актуализация на бюджета през 2014 г., или до по-висок дефицит, както стана с втората актуализация. И докато не бъдат публикувани всички бюджети, които са част от консолидирания бюджет, ще хвърляме боб.

За бюджетната процедура през миналата година може да се прояви разбиране, тъй като новото правителство точно беше дошло на власт, но през тази отново сякаш се обсъжда духът на бюджета, а не неговите параметри. Управляващи и опозиция създават шумотевица и напрежение по принцип, а не във връзка с конкретни политики, чийто успех или неуспех да оценим в края на 2016 г.

Вместо това всяка година обсъждаме колко ще е дефицитът и колко точно ще е новият дълг (не се прави разлика между нов и новоемитиран). А бюджетът си остава непроменен от години – изготвя се и се харчи непрозрачно, в него не намират място приоритетите на правителствата, управлява се ръчно (т.е. има голяма разлика между гласувания бюджет и неговото изпълнение), а в края на годината винаги се се оказва, чe са необходими допълнителни разходи.

Кризата с бежанците

Откъде Германия ще вземе толкова пари

От коментар на Сабине Кинкарц, "Дойче веле"

Хиляди нови бежанци пристигат всеки ден в Германия. Градовете и общините в страната изнемогват.

Германските кметове и общински съветници знаят как се борави с пари и да съставят и управляват бюджети. През последните години обаче тази задача става все по-непосилна, тъй като по правило общините не са в блестящо финансово състояние. Затова издръжката и интеграцията на бежанците е не само организационно, но и финансово предизвикателство за повечето германски общини.

Сега германските общини са изправени пред спешната задача да подсигурят топъл подслон за бежанците през зимата. В същото време разходите неспирно растат. Сдружението на германските градове и общини прави все по-драматични прогнози: докато през тази година разходите за издръжката на бежанците се изчисляват на 10 до 12 милиарда евро, догодина ще са необходими до 16 милиарда евро. Тази сума отсега изпотява финансистите на отделните общини. Защото Берлин обещава не повече от 670 евро за бежанец на месец. А и с тези пари се покриват единствено разходите за подслон и прехрана до приключване на процедурата за предоставяне на убежище.

Към това се прибавя и фактът, че издръжката на бежанците става все по-скъпа. "Ние живеем в пазарна икономика", казва председателят на Сдружението на германските градове и общини Герд Ландсберг. Контейнерите например струват днес до 50 процента повече, отколкото преди шест месеца. Стремглаво са се увеличили и наемите за спортни зали, жилища и парцели. Съветът на саксонските градове и общини е изчислил, че поради покачването на цените издръжката на един бежанец през тази година ще струва почти двойно повече, отколкото през миналата година.

През тази година Берлин задели 5 милиарда евро в помощ на общините, които ще бъдат преведени идната година в бюджетите на отделните федерални провинции. Но ако тези пари не стигнат, Германия ще трябва да вземе допълнителни заеми, а това означава, че ще трябва да се раздели с амбицията си за балансиран бюджет. Финансовият министър Волфганг Шойбле засега категорично изключва подобна опция и залага на съкращения в държавния бюджет.  

 

От коментар на Петър Ганев, ИПИ

Едва няколко часа след приключването на изборите финансовото министерство предложи нови разходи и актуализация на бюджета за тази година - в преходните и заключителни разпореди на проектозакона за бюджета през 2016 г. По-доброто изпълнение на приходите с 830 млн. лв. е предимно в косвените данъци, но това по-никакъв начин не подобрява бюджетното салдо, а напротив - дори го влошава с 50 млн. лв. Причината е, че финансовото министерство залага нови разходи за над 880 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    gorbachov82 avatar :-|
    Горбачов

    Петър Ганев и Калоян Стайков, това наричам плурализъм на мнения :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK