Мнения Daily: Много шум, а реформите - в нищото

Полицейските протести прикриват липсата на адекватни реформи в сектор "Сигурност" и липсата на вече забавените реформи в съдебната система

Мнения Daily: Много шум, а реформите - в нищото

И още: За разпасаните полицаи и опитите за риболов в мътна вода; Семейно положение: It's complicated;

2189 прочитания

Полицейските протести прикриват липсата на адекватни реформи в сектор "Сигурност" и липсата на вече забавените реформи в съдебната система

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Елена Траянова за "Дневник"

Когато нашите избраници търсят нашето съгласие, за да вземат нашите пари и доверие за още няколко години, те често (може би с гузна съвест) по навик ни предлагат обилна упойка. Затова е важно да се опитаме да разберем каква упойка поемаме спрямо какъв проблем с оглед да не мислим много за болката и нейния причинител.

Прилагам кратък списък на абсурдни събития (без претенция за изчерпателност) и от кои истински значими теми и решения отвличат вниманието.

Шум:  Волен Сидеров – изстъпления на ул. "Раковска" и в НАТФИЗ. 

Проблем:  Купуване на гласове на местните избори и неглижиране на резултата от референдума. И евентуално отпадане на пълния депутатски имунитет.

Шум: Драмата в изборната нощ в "Арена Армеец" и поредицата грешки в отчитането на гласове.

Проблем: Изхарчването на бюджетния излишък през септември и октомври и увеличаването на бюджетния дефицит за 2015 г.

Шум: Полицейските и военни протести заради предложения за орязване на привилегии. 

Проблем: Липсата на адекватни реформи в сектор "Сигурност" и липсата на вече забавените реформи в съдебната система (въпреки препоръките на Венецианската комисия), което създава основен проблем за демокрацията.

Шум: Старият "нов" списък с вложители в КТБ, пикантни имена на физически лица и партии. 

Проблем: Продължаваща липса на адекватен банков надзор в БНБ и замитане на проблемите в банките, заделяне на нови бюджетни средства за спасяване на български банки, финансиращи олигарси, близки до задкулисието. Както и острият доклад на Сметната палата.

Шум: Неуспешен атентат срещу Алексей Петров с гранатомет, произведен във ВМЗ - Сопот.

Проблем: Отклоняване на вниманието от изборните нарушения. И от предложената структурна реформа в МВР от екипа на Румяна Бъчварова. 

Шум Сръднята на премиера Борисов заради статуса на министър Москов (Реформаторски блок) за победата на кметските избори в Плевен. 

Проблем: Планове за нова власт - предизборната заявка на ДПС за нова формула на управлението около ГЕРБ и провалът на ДПС на местните избори, съчетан с удържането на позиции от Реформаторския блок.

Шум: Хакерската атака на сайтовете на ЦИК, президенството и т.н.

Проблем: Силното противопоставяне на някои партии и дори чужди правителства срещу електронното гласуване, референдума и институциите.

Шум: Мъмренето на Цветан Цветанов от ГЕРБ срещу Реформаторския блок и възхвалата му за коректността на "партньорите" от АБВ и Патриотичния фронт.

Проблем: Мутацията на АБВ в едно ново, приемливо за ГЕРБ, ДПС с оглед намаляване на реформаторските тенденции и размиване на съдебната реформа, естествено и пълно оневиняване на Цветанов.

Шум: Контролирано изтичане на записи на подслушани разговори между компрометираните съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Проблем: Отвличане на вниманието от нужната съдебна реформа и деградирането на висши функционери от ГЕРБ, които биха евентуално защитили реформата.

И в цялата тази мъгла продължава нежното оттегляне на корпулентния депутат Пеевски към бизнеса му чрез изсветляване на участието му в "Булгартабак", медиите и БТК. Това се случва с помощта на осакатената КРИБ и пред широко затворените очи на правителството на ГЕРБ и регулаторите КФН и КЗК.

Вдигането на голям шум през последните две седмици разсейва от реформите във важните за нас сфери и постила удобна мъгла върху схемите на статуквото. Ръководните му кадри мразят светлите развития и се опитват всячески да ни връщат към блатото, където те управляват чрез компромати, страх и омраза.

За разпасаните полицаи и опитите за риболов в мътна вода

 От текст на Тони Николов в портала "Култура"

Когато едни избори не носят особена изненада, обикновено празнината се запълва с интриги. Поне такава е перспективата на политическата игра.

Въпросът е: какво виждаме пред очите си, какво бихме искали да видим или какво на някои им се привижда.

1. Лично аз виждам позната родна картина: хаос, който с известни усилия се вписва в измеренията на държавност. Но по дебата за това дали сме с единия, с другия крак или с цяло тяло в авторитаризма вижте лекотата, с която полицията намери спонтанността си. От това, на което се нагледах тези дни по кръстовищата, определено разбирам защо в България много трудно ще се възцарят ред и законност.

Разпасаното шествие от полицаи, част от които с огромна телесна мъка се придвижиха от Орлов мост до парламента, е най-добрият аргумент за неотложните реформи в МВР. И за необходимостта от задължителни тестове за физическа подготовка, които със сигурност ще редуцират органите на реда. А когато същите тези полицаи скандират "Ние сме държавата", изводите, че са необходими реформи, още повече се подсилват.

Че някой се опитва в момента да лови риба в мътна вода, е също повече от очевидно. И съвсем скоро нещата ще се прояснят.

2. Едва ли някой ще отрече, че местните избори 2015 г. бяха може би най-предизвестените избори за последните двадесет и пет години. И то отвъд всички утежнили ги обстоятелства: безобразната организация от ЦИК; целия кошмар в "Арена Армеец"; 400 000 невалидни бюлетини; многото сбъркани протоколи и традиционната покупка на гласове. Независимо от всичко това тези местни избори изцяло потвърдиха социологическите прогнози, че резултатът може да е само един. А именно:
- възможно най-много ГЕРБ и възможно най-малко БСП; - сблъсък на реформаторите с ДПС, в който първите трябваше да надделеят, иначе нямаше да оцелее правителството в сегашния си формат;

- очаквана смяна на повечето кметове с по три и повече мандата с някои очаквани изключения

Случи ли се нещо по-различно от това? Не.

- ГЕРБ  грижливо подготвяше "историческата си победа". Тя трябваше да стъпи върху познатия триъгълник на властта (добре смазаната "машина за избори", правителство, еврофондове).
- БСП стигна там, за където отдавна се беше запътила. Последните червени крепости са сдадени. БСП отдавна не е лява партия – нито по посланията си, нито на практика, а и едва ли някой може вече да определи каква е тази партия, освен че я има.

- Тези избори бяха най-голям залог за реформаторите. От една страна, като мишена на "приятелския огън" на ГЕРБ, а от друга – на медийните бухалки на Пеевски и атаките на ДПС. Преминали през това политико-медийно менгеме, резултатите им са повече от удовлетворителни.

Семейно положение: It's complicated

Не може да имаш 7 кмета, с които да си спечелил с общ механичен сбор от подкрепата, която си получил от около 20 000 избиратели и да казваш, че си постигнал голям успех. Призивът, които беше направен и от премиера и от мен, просто помолихме реформаторите да бъдат малко по-смирени. Трябва да ви кажа, че ако трябваше изборите да бъдат парламентарни, надали щяхме да имаме възможност да разчитаме на тяхната подкрепа, защото надали щяха да влязат в парламента. Няколко пъти опозицията проявява по-отговорно национално поведение.

Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов за представянето на РБ на изборите пред Нова ТВ

ГЕРБ е първата политическа сила, а ДПС е втората политическа сила за кметове на кметства. Тезата за успеха на Реформаторския блок на местните избори звучи карикатурно и жалко, дори гротескно. И на ГЕРБ вече им е писнало от това хиперболизиране на повече от скромния резултат на РБ. Затова председателят на ПГ на ГЕРБ г-н Цветанов оцени резултата на РБ не като слаб, а в градация - много слаб.  Местните избори прелегитимираха Бойко Борисов като основен носител на властта, но що се отнася до представянето на коалиционните партньори, то техният резултат не потвърждава властовите им амбиции, позиции и усещането за преяждане с власт е още по-тягостно.

Лютви Местан, лидер на ДПС, на извънредна пресконференция в парламента

Ако Цветан Цветанов остава на тона от изборната нощ, очевидно е в тежък дисонанс с останалите решаващи фактори в управлението. Не съм следил пресконференцията на ДПС, тъй като имахме среща с премиера. Говорихме за сериозния успех на двете формации и преди всичко за стабилизацията на управлението, която следва от успеха. Няма никакво съмнение в успеха на управляващата коалиции.

Радан Кънев, съпредеседател на Реформаторския блок пред журналисти

Управленската коалиционна формула е успешна. Резултатите от изборите красноречиво и категорично показват, че управляващото мнозинство е стабилно и правителството ще продължи да изпълнява програмата си и заложените в нея реформи. "Очаква ни още много работа. Трябва да запазим стабилността в държавата. Само когато сме заедно сме силни и можем да не допуснем сценарии за дестабилизация. Нека да работим с повече разум и смирение", заяви Бойко Борисов.

От прессъобщение на ПП ГЕРБ след срещата на премиера с представители на РБ

Елена Траянова за "Дневник"

Когато нашите избраници търсят нашето съгласие, за да вземат нашите пари и доверие за още няколко години, те често (може би с гузна съвест) по навик ни предлагат обилна упойка. Затова е важно да се опитаме да разберем каква упойка поемаме спрямо какъв проблем с оглед да не мислим много за болката и нейния причинител.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  objective avatar :-?
  objective

  Повече от ясно е, чрез ДПС Задкулисието се стреми да вбие клин между ГЕРБ и РБ, измисляйки поводи за скандал и вклинявайки недоверие между тях. Защо ? За да не се реформира мафиотското статукво !!! По-интересното е, че има емблематични фигури от ГЕРБ, които отвътре фактически работят най-активно за целите на ДПС. Не е ли странно например, защо Цветан Цветанов показва антикоалиционно, да не кажем направо агресивно поведение към РБ и защо министър Горанов отново с несъгласуван и вероломен ход успя да раздразни този път полицаите, давайки повод на Задкулисето да яхне техния гняв ? Дали това е случайно ?

 • 2
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  ББ и ГЕРБ пробват да го играят балансьор между задкулисието на ДС - официално подкрепяни от ретроградните трибуквия ДПС и АБВ и между нормалните хора и тяхната воля за реформи и нормален живот в Европа.
  Честно казано - няма как да си успешен балансьор в тази ситуация


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал