Мнения Daily - Коренът на злото е в Саудитска Арабия

И още: След Петър Дикоff - нужен е борд за главния архитект на София; "Виваком" - бурята предстои

Общото правило е да се прецаква държавата, обикновено с нейно съгласие.
Общото правило е да се прецаква държавата, обикновено с нейно съгласие.
Общото правило е да се прецаква държавата, обикновено с нейно съгласие.    ©  Надежда Чипева
Общото правило е да се прецаква държавата, обикновено с нейно съгласие.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Терорът на "Ислямска държава"
 

Коренът на злото е в Саудитска Арабия 

 От коментар на Барбара Везел, "Дойче веле"

Разбира се, че в първата си реч след атентатите френският президент е длъжен да се изправи пред хората силен и решителен. Гражданите очакват от него тъкмо това. И искат държавата да ги защити от терора.

Без съмнение френското правителство трябва да внесе ред у дома си. Държавата трябва да си възвърне монопола върху упражняването на сила и да преодолее страха си от действия в т.нар. ничии зони из френските предградия, където пътят от въоръжения грабеж до терористичното нападение изглежда съвсем кратък.

Нещо липсва обаче в мерките, оповестени от президента: нашите общества прекалено дълго търпяха проповедниците на омразата, които облъчват вярващите със своите насилнически фантазми. Тази културна търпимост беше грешка. Когато проповядваш омраза и насилие срещу нас ("неверниците"), твоята джамия начаса трябва да бъде затворена, а прозорците и вратите ѝ - заковани с дъски. Нека религиозната общност да си намери имами, които проповядват вярата, а не убийствата.

Трябва да се преследват с цялата строгост на закона сайтовете, които дават инструкции по стрелба и сглобяване на бомби. И да бъдат заставени големите интернет концерни в САЩ да отстраняват тези плевели.

Не е грешка да се атакуват с военни средства позициите на "Ислямска държава". Но тази война не може да бъде спечелена само с въздушни удари, които взимат и много цивилни жертви. Умиротворяването на тези региони е възможно единствено с помощта на сухопътни войски - и то коалиционни, независимо от формата на коалицията.

Убиваме зле облечените екстремисти и постиламе червен килим пред елегантно облечените, написа един френски коментатор, визирайки Саудитска Арабия. Трябва най-сетне да се прекратят лицемерните отношения с шейховете. Защото тъкмо те снесоха драконовото яйце, от което се излюпиха терористите. Крайно време е да поставим кралството под силен натиск да престане да финансира нашите убийци. Защото терористичното зло, наречено "Ислямска държава", трябва да се ликвидира до корен. А коренът му е главно в Саудитска Арабия.


Коментари+  

Да не забелязваш уахабитския слон в стаята

Насим Талеб, основател на Real World Risk Institute, автор на "Черният лебед"във фейсбук

От 2001 г. насам политика ни срещу ислямските терористи, меко казано, не забелязва слона в стаята. Това е като да лекуваш симптомите, но да пренебрегваш болестта. С глупостта си да не се занимават с корените на тероризма политиците му позволиха свободно да се разраства.В Саудитска Арабия, която ни беше "съюзник" по времето на атаките на 11 септември, израсна цяло поколение, обучено да подкрепя и финансира насилието. Паралелно с това  уахабитите/салафитите разшириха на изток и на запад географията на промиването на мозъци с финансирани от петролните приходи религиозни училища. 

Вместо да нападаме Ирак и отделни терористи, повече смисъл щеше да има, ако се бяхме фокусирали върху източника му, а именно уахабитското/салафитско образование, според което и шиитите, и язидите, и християните са непълноценни хора. 

И ако изобщо трябва да вкарваме някого в "Гуантанамо", това трябва да са най-вече уахабитските духовници, а не само младежите, чиито мозъци да промили. Заедно с това да окажем подкрепа на отлъчваните мюсюлмански проповедници, които учат хората на религиозната толерантност. А отговорът на атентатите трябва да е насочен срещу спонсорите на насилието от Саудитска Арабия и Катар и срещу салафитските теолози.ДАИШ вече е сила с широк обхват на действие.

От анализ на Мохамед Халаф за "Клуб Z"

Различното в терористична атака в Париж е, че убийците са гледали в очите своите жертви, преди хладнокръвно да натиснат спусъка. А това е още по-нечовешко от самолетните атаки на бойците на Бин Ладен срещу кулите в Манхатън. 

Терористите превърнаха религията в инструмент за предизвикване на сблъсък между цивилизациите с крайна цел налагането на нов световен ред, оглавяван от тяхната държава, която наричат  ислямски халифат.  В този смисъл Абу Бакр ал Багдади е по-опасен от Осама бин Ладен, "Ислямска държава" е по-застрашителна от "Ал Кайда". 

Досега отношението към ДАИШ (както е арабската абревиатура на "Ислямска държава в Ирак и Леванта") бе като към поредната бандитска групировка, запълнила силовия вакуум в размирната област между Ирак и Сирия и демонстриращи дивашките си нрави, за да впечатли последователите си. 

Само за две години обаче тя се превърна в сила, разполагаща със своя територия, държава и население.Това свидетелства за дългосрочна стратегия, която е загърбила първоначалните демонстрации с обезглавяването на заложници за всяване на ужас и потрес в целия свят. След атентатите в Париж и свалянето на руския самолет вече може да се смята за сила с широк обхват на действие. 

Блог

"Виваком" - бурята предстои

От коментар на Илиян Василев в блога му "Писано и казано"

Двете публикации в руските медии на спорещите в България страни и стоящите зад тях кръгове в Москва - съответно в "Лента.ру" и вестник "Комерсант", показват една важна особеност на българско-руските отношения. Важни решения за България често се вземат в Кремъл, който арбитрира между спорещи в България руски олигарси. Не е за пръв път - спомнете си сагата на "Петрол" преди години.

Българската държава обикновено нехае - или защото водещи хора "на върха" са заинтересувани (както беше с "Белене" и "Южен поток") или са достатъчно сплашени, че срещу тях могат да се предприемат действия. Не търсете идеология, търсете пари, власт, влияние.

Това, че някой иска да изкара пари от препродажбата на силно подценен актив за наша сметка, не е новост за българския бизнес. Това е бърза и лесна печалба и няма сила на този свят, която да попречи на родни "бизнесмени", особено на онези, които могат да осигурят и политическа подкрепа за подобни сделки.

Общото правило е да се "прецака" държавата, този път с близо 200 млн. евро, които вместо към държавния бюджет се пренасочат към конкретно частно благоденствие. Трябва да отчитаме факта, че след краха на "Белене" и "Южен поток" пресъхнаха финансовите потоци към задкулисието. За това кръговете около "Кой? и Ко." имат остра нужда от генератор на кеш, който да им поддържа жизнените системи. Те просто ще източат "Виваком" и след време ще го захвърлят, както направиха с КТБ. 

Държавата нехае, макар че може да спре процеса, да го рестартира по свои правила и да го контролира отблизо така, че да създаде максимална прозрачност и конкуренция, за да извлече максимални ползи. Това би подобрило и имиджа ни като страна, в която има правила и процедури.

Пак държавата чрез фонда за гарантиране на влоговете има интерес от максимална капитализация на активите в масата на несъстоятелността на КТБ, за да може да си върне кредита. Иначе той ще мине в графата "несъбираем" и сметката ще се окаже в нашата пощенска кутия.

Още по странно е мълчанието на държавата предвид последствията от преминаването на един от ключовите активи, финансирани с кредит от КТБ, в ръцете на спорни инвеститори. Дори с невъоръжено око се вижда, че ще има негативни последствия за националната сигурност. А разграничаването на премиера от президента за "ястребите" и хибридната война - чийто контекст е сделката за "Виваком" - е още по-опасно. Защото договорената зад кадър и при бездействието на българското правителство смяна на собственост при лесно доказуеми щети за бюджета и националната сигурност си е перфектен израз на хибридно въздействие. 

Но бурята предстои. Смяната на собственост ще мине през санкция на ЕК. Да не говорим за НАТО. Спорът между Пеевски и Цветан Василев, като местни проксита на ВТБ и на Константин Малофеев, никога не е бил спор между частни акционери. И преди, и сега е намесена друга държава. И Малофеев, и ВТБ се намират под санкционен режим.

Държавата България не само носи отговорност за прилагането на тези санкции. За сведение - при аналогични ситуации европейските правителства са блокирали придобиванията на важни компании от руски инвеститори, когато има опасения както за националните интереси, така и върху колективната сигурност - ЕС и НАТО.

След Петър Дикoff

Нужен е борд за главния архитект на София

От статия на арх. Виктор Чолаков в "Дневник"

След като архитекти и граждани нееднократно искаха отстраняването на главния архитект на София Петър Диков, у обществото постепенно се оформи усещането, че е недосегаем. Не е тайна, че в последните години той се превърна в една от най-ненавижданите обществени личности поради редица действия, погазващи принципите на конкурсното начало и несъобразяване с общественото мнение и това на гилдията. Голяма част от запознатите с работата му обясняваха действията и решенията му с обслужване на интереси на обръч от фирми.

При ясно изразена неприязън и обществен натиск за оставката полезните ходове на управляващите не са много. Подаването на въпросната оставка обаче едва ли заблуждава някого, че е вид морален акт заради недоволните от работата му граждани и гилдия (ако беше така, досега сто пъти да е напуснал поста). По-скоро изглежда като добре обмислена и съгласувана политическа рокада на управляващите. И по тази причина не бива за бъде повод за прибързана радост.

Предстои не по-малко важно решение – кой ще заеме поста му от догодина. От това ще зависи по-нататъшното развитие на столицата в градоустройствено отношение. Не е възможно устойчиво развитие, ако не се премахнат някои от досегашните порочни практики.

Основен недостатък в работата на арх. Диков беше провеждането на архитектурни и градоустройствени конкурси. Тази задача или се оказа непосилна за него, или беше умишлено спъвана и опорочавана. За справка – конкурсът за метростанция 20, за Централна градска част на София, конкурсът за Борисовата градина. За "Витошка", където нямаше дори опит за конкурс, изобщо не може да става и дума - една от най-важните зони на София беше превърната в селски мегдан с инженерингова процедура (проектиране+строителство от един и същ изпълнител).

Обществените обсъждания бяха друг сериозен провал. Дискусии реално не се състояха, а имаше по-скоро няколко пародии - като обсъжданията на проектите за централната градска част и за Борисовата градина.

Но най-сериозният недостатък по времето на досегашния главен архитект беше липсата на отговорност. Арх. Диков винаги даваше обяснения, които звучаха по-скоро като оправдания, че той не е отговорен за случващото се – администрацията така решила; нормативната уредба го задължила; някой служител допуснал техническа грешка; така било в заданието и пр.

А всъщност точно това се очаква от главния архитект - да носи отговорност както за своите действия, така и за действията на подчинените си и да действа в полза на обществото, а не на обръч от фирми. Но съществува съвсем реален риск следващият да се окаже същият дол дренки. Да се смени лицето, но да се запази моделът.

За да се избегне това развитие, важно е да се въведе механизъм за отзоваване на главния архитект например от съсловните организации. Експертите им са достатъчно добре подготвени, за да оценяват работата на главния архитект. В противен случай пак ще минат години, преди обществеността да осъзнае последствията и пак да иска оставка.

Коментар+

Честито, софиянци!

Статус във фейсбук страницата на организацията "Спаси София"

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.
  • + 7

  Прекрасна статия.. Точно там е решението - Затваряне на войстващите джамии и имамите им; ликвидиране на финансовите потоци и спиране на лицемерничето със саудитците.

  Нередност?
 • 3
  lusilu avatar :-(
  lusilu
  • + 3

  Ха добрутро ! И все пак по добре късно от колкото никога , само дето УСА ги носи на ръце и косъм не дава да им падне от главите на чаршафосаните !

  Нередност?
 • 4
  melani_simeonova avatar :-|
  melani_simeonova
  • - 20
  • + 1

  Е поне е нещо ,но трябваше да се реагира на това много по-отдавна.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал