Мнения Daily - "Яневагейт" 5: Искаха ми целия регистър на СРС за 6 месеца

И още: Баба ти на село - враг №1 на НАП; Вместо актуализация министър Горанов можеше да си поиска парите от ПИБ; Несъстоялите се обществени медии

"И казвам (на градския прокурор - бел. ред.): Аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това, за онова и така нататъка информация…"
"И казвам (на градския прокурор - бел. ред.): Аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това, за онова и така нататъка информация…"
"И казвам (на градския прокурор - бел. ред.): Аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това, за онова и така нататъка информация…"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"И казвам (на градския прокурор - бел. ред.): Аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това, за онова и така нататъка информация…"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петият запис от "Яневагейт"

 Искаха ми целия регистър на СРС за 6 месеца

Поредният файл от записан разговор между бившата шефка на СГС Владимира Янева* с колегата й Румяна Ченалова, също отстранена от съда, качен в сайта "Биволъ"

Владимира Янева: Идва пресаташето и ми казва: От сигурен източник от "Правен свят" към мене изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема, ще ти повдигат обвинение и ще ти искат отстраняването от прокуратурата.

Аз фърча в петъка при Ицо Димов (става дума за Христо Динев**, градския прокурор на София - бел.ред.). И му казвам: Ицо-о! Преписката е при вас. Кажи ми кво е положението? Ицо Динев казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим, само те моля информацията, която ви искаме, да ни я давате.

Щото имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах, вие си искайте от регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защо ми искате целия регистър? И казвам: Аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това, за онова и така нататък информация…

Румяна Ченалова: Да, да, да…

Янева: Те обаче казаха, не, прати го за 6 месеца, и той казва: Пращай ми информацията, която ти я искам.

* Като бивш председател на Софийския градски съд Владимира Янева (избрана при първото правителство на ГЕРБ и станала известна като семейна приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов) е подписала над 15 000 искания от службите за СРС. Всяко от тях се вписва в специален регистър в съда, който е секретен и съхраняван и контролиран по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

** Софийската градска прокуратура е ключово звено в съдебната система. По закон там се наблюдават делата срещу лица с имунитет (магистрати и народни представители), както и досъдебните производства, водени в ДАНС и ГДБОП. В Следствения отдел на СГП е и делото за източването на КТБ. През февруари т.г. Христо Динев отказа да предостави поисканата по ЗДОИ от "Капитал" информация колко преписки е разгледал Делян Пеевски за времето, когато е бил в столичното следствие, с мотива, че тя не е обществена, а освен това Пеевски отказал да бъде огласена. След разкриването й с решение на ВАС броят на преписките се оказа 0.

Идеята за "данък  двор"

Баба ти на село - враг №1 на НАП

От коментар на Дияна Костова, webcafe.bg

Мине се, не мине - от Министерството на финансите решават да изненадат света с някой иновативен метод за данъчно облагане на принципа "ей така, за спорта". Преди три години по този начин се роди гениалният данък колиба. Тогава Дянков беше сметнал за твърде несправедливо, че недвижими имоти с данъчна оценка под 1680 лева (бараки по нивите) са освободени от налог. Обложи ги и зачака потоци от бюджетни постъпления. Разбира се, нищо подобно не се случи.

Максимумът на средния приход от данък колиба е около 3.36 лева. С тях държавата не можеше да покрие дори разходите за хартия, мастило, марки и пликове за писмата с обратна разписка, с които настоятелно да поиска плащането на пустия данък. Триумф на бюрократичната глупост.

Днес историята се повтаря. Министерството на финансите реши да събира данък върху градините и дворовете на къщите, които не се водят "ниви", но в които отглеждат зеленчуци и овошки за зимнина. Най-нелепото е, че новият данък засяга онези малки градове и села, в които държавнически крак стъпва само за предизборна агитация (или други природни бедствия).

Всекидневните катастрофи, кражбите и бруталното физическо насилие над самотни възрастни хора дори не се отчитат, защото влизат в баналната категория битова престъпност. И точно тях реши да таксува държавата. Конгениално, както би възкликнал Остап Бендер.

Бел.ред.: В четвъртък бюджетната комисия в парламента отхвърли предложението за този данък

Мнение

Министър Горанов да си поиска парите от ПИБ вместо да прави актуализация

От интервю с Румен Гълъбинов, финансист, в "Клуб Z"

Още когато КТБ работеше, се създаде този модел на SPV-тата и прехвърляне на кредитите през няколко фирми, но той не е използван само от нея, а и от други български банки. Излязоха информации за офшорни фирми в Кипър, които са получили кредити за милиарди и са ги прехвърлили през още 5-6 фирми на други хора.

Също така има случаи и в страната на отпуснати на роми кредити по начина, по който се използват за схеми с ДДС. Да не се окаже, че начинът на работа на КТБ е бил начин на работа и на български банки. Аналогия може да се открие и не е трудно.

Като правя преглед, мисля, че за една година няма да може да върнем повече от 5% от общата маса на несъстоятелността на КТБ. С този темп след колко време ще бъде възстановена цялата сума? При това първите 2-3 години са най-усилните, след това с отминаването на времето започват да текат давности, масата се разпада. Ако се допусне и повечето от цесиите да минат, естествено, че се намалява масата на несъстоятелността. Така в крайна сметка от предоставените 3.6 млрд. лв. държавата ще си получи от КТБ най-много 100 млн. лева.

Такива хитринки за съжаление със "съвършената" ни съдебна система някои хора ще успеят да си прокарат. И ще се разглеждат случай по случай - според който ги прави, като няма да може да се изгради системност.  И това е много лош прецедент, който дава сценарий и при следващо неблагоприятно развитие на ситуацията с банките.

Като направиха ликвидна подкрепа за Първа инвестиционна банка, тя може ли да ги върне тези пари? Не вярвам. Не вярвам много на министър Горанов, че те искат да ги върнат, а той не им дава. Нека си ги поиска, вместо да прави актуализация на бюджета. Тези пари ще му свършат работа за 20-те заплати на полицаите, за здравната каса, даже и ще останат.

Изгубени в прехода

Несъстоялите се обществени медии

От коментар на Юрий Проданов в reduta.bg

Сигурно големите държавни медии се изгубиха в прехода и не намериха своята обществена същност. Защото незабравените рефлекси отново ги карат да търсят единствено финансовите преводи от държавата. Ето така! Изгубени в прехода, търсещи преводи! И забравили, че основната функция на обществените медии е свързана с думичката "общ" - да изграждат общност от взаимосвързани обикновени хора...

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал