Мнения Daily - Глобализацията създава много витални ниши
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Глобализацията създава много витални ниши

Много по-лесно е да намериш критична маса клиенти в глобален план, отколкото във всяка една страна поотделно

Мнения Daily - Глобализацията създава много витални ниши

И още: За Пирин и Витоша държава няма; Общественото мнение - въпрос на въпрос

8050 прочитания

Много по-лесно е да намериш критична маса клиенти в глобален план, отколкото във всяка една страна поотделно

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


От първа ръка

Глобализацията създава много витални ниши

Ивайло Пенчев, съосновател на Walltopia – компанията №1 в света за производство на изкуствени катерачни стени, пред еconomy.bg

Никога не е имало толкова свободни бизнес ниши. Това се дължи основно на глобализацията и на свързаността на хората. Преди, за да правиш бизнес, трябваше да имаш достатъчен брой клиенти, които да купуват от теб даден продукт. Сега, дори да правиш някакъв изключително нишов продукт, за който в България има трима потребители, във Франция – 18, а в Америка – 56, ти можеш да правиш този бизнес глобално.

Такива съвсем нишови продукти сега с лекота могат да се реализират. Много по-лесно е да намериш критична маса клиенти в глобален план, отколкото във всяка една страна поотделно. Глобализацията създава много витални ниши. Силните хора са тези, които могат да носят отговорност. Да не са нетен получател на блага и на грижа, а да са нетен осигурител. Но ги няма достатъчно не само в България, а и в света. Светът е тръгнал на зле от много години - откакто в главите на хората се е родила идеята за социална държава.

Социалната държава промотира слабостта и виждаме до какво води - до упадък. Хората започват постепенно да го разбират и махалото ще се върне обратно. Вижте имигрантите, които идват в Европа - именно социалната държава и вмененото на хората задължение да се грижат за всички други привлича онези, които не искат да работят, а да консумират грижа.

Сега Западна Европа все повече осъзнава безсилието си да се справя със социалните ангажименти, които поема. Тя не се справя. Създава прослойка безработни, консумираща блага и създаваща проблеми в обществото. Тази прослойка става все по-силна, по-голяма, по-искаща. Към местната прослойка сега идва и друга от чужбина с искания: "Давай, давай! И ние имаме човешки права и нужди. Задоволявайте ни ги".

Тези, които работят и осигуряват благата на онези, които ги ползват, се дразнят. Лошото е, че може да се издразнят толкова силно, че да станат и нетолерантни. Но в такива времена ще живеем.

Минавала ми е мисълта за влизане в политиката, но съм и я отхвърлял. Има една огромна бариера бизнесмен да се занимава с политика. Когато си предприемач, ти решаваш какво искаш да направиш, хващаш хората в компанията и им казваш: "Хайде, правим ето това." Който не е съгласен, се маха, а ти продължаваш с хората, които мислят като теб.

Такъв тип лидерство обаче е крайно непопулярно. За да си политик, трябва да бъдеш избран, т.е. трябва да бъдеш харесан. А масите в България и по света са сравнително необразовани. И харесват обикновено популисти. Харесват хора, които умеят да се харесват. Затова е и такова дереджето на света. Демокрация плюс необразован народ е равно на упадък.

2+2=4

За парковете "Пирин" и "Витоша" държава няма

Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, във фейсбук

Изводите ми за случващото се в Пирин и Витоша, след като:

1. Държавата не е издала изисканите от Закона за концесиите актове за държавна собственост на лифтовете и сградите в обхвата на концесията над Банско, което е позволило тези съоръжения да бъдат включи в капитала на концесионера, залагани и продавани.

2. Държавата си затваря очите, че лифт "Тодорка", който съгласно Закона за концесиите трябва да е държавен, е продаден вече от концесионера на офшорна фирма. Такава продажба е протекла и за лифт "Платото" и незнайно колко други сгради и съоръжения.

3. Действията на изпълнителната власт и община Банско са синхронни и отговарят на исканията на концесионера и неговите собственици, но обезсмислят концесията и водят до кражба и присвояване на публична държавна собственост.

4. ДНСК си затваря очите, че в момента се извършва строителство, което не е предвидено в устройствения план на общината, от лице, което няма никакви права върху територията. МОСВ и дирекцията на парка "Пирин" не спират строителство, извършвано в нарушение на плана за управление на парка.

5. Държавата в лицето на горското стопанство в София (от 30 октомври) и Дирекцията на Парк "Витоша" (6 ноември) е знаела, че край х. "Алеко" се извършва незаконно строителство и се унищожават над 10 декара млада гора, за да се строи незаконна писта. Действието е спряно едва на 9 ноември с проверката на 8 институции.

6. ДНСК, вместо да издаде актове за незаконно строителство, препраща сигнала на общината, независимо че тя няма отговорност за контрол върху строежи от 3 категория.

7. РИОСВ - София, вече 15 дни не може да установи контакт с "Витоша ски", за да им връчи актовете за нарушение на ЗООС и ЗБР.

8. МЗХ си затваря очите, че директорът на парка "Витоша" е знаел за нарушенията на "Алеко", но не е реагирал и не ги е спрял веднага след установяването.

9. Вече две седмици държавата не може да установи или крие чии са багерите, унищожили над 10 декара от парк "Витоша".

Изводът всъщност е един: държава няма. Държавните органи и дирекциите на двата парка прикриват кражбите, престъпленията и нарушенията.

Общественото мнение

Въпрос на въпрос

Резултатите от две проучвания на общественото мнение през ноември за отношението към предложения данък "вредни храни"

Източник "АлфаРисърч"
Източник: TNS

От първа ръка

Глобализацията създава много витални ниши


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  netolerast avatar :-|
  netolerast

  За социалните държави е абсолютно прав.

 • 2
  hoius avatar :-|
  Hoius

  Проблемът не е че има социална държава изобщо. Ако няма социална държава, това значи да оставяме на произвола на съдбата всички стари, болни, сакати и т.н. безпомощни хора, от които не зависи тяхното собствено състояние.
  Проблемът е че социалната държава е твърде либерална. Не може да си здрав и работоспособен, а да живееш цял живот на помощи. Просто трябва да има съвсем конкретни финансови и правни лимити на социалната помощ и солидарност, които да гарантират че на човека е оказана помощ, за да си стъпи на краката, но да не му позволяват да бъде търтей до края на живота си.
  А да не говорим за отвратителните разлики в стандарта на живот в Европа, където в някои страни неграмотните и мързеливи некадърници взимат по-големи социални помощи от заплатите на работещи висшисти в други държави.

 • 3
  evolutionary avatar :-|
  evolutionary

  Толкова да съм съгласна с цялото интервю, че чак ме изпълва. Култово изказване, перифразирано от мен е Демокрация+Декорация=Популизъм. Адмирации за този материал!

 • 4
  idrazil avatar :-|
  dinko

  "Социалната държава промотира слабостта" - типична крайна либертарианска позиция в стил успелите заслужават това които имат а другите нямат стимул защото им се дава на готово. Нещата са много по нюансирани. В много отношения е прав, но може би именно защото много държави не провеждат адекватна социална политика, тези които го правят привличат толкова много бежанци. Но твърдението че емигранти/бежанци идват за да получават пари на готово е глупост неподкрепена с факти. Питайте поляци, българи, индийци, пакистанци в развитите държави. И как да не се разширява тази бедна прислойка като богатите си играят на богове, избягват данъци, създават финансови кризи, изнасят работни места в Китай и като стане проблем уволняват хиляди за да вземат милиони бонус. Друг проблем е, че социалните държави осигуряват помощти но не и достатъчно подкрепа към развитие на предприемачество, заетост, самоувереност, умения. Забелязал съм много успели бизнесмени се хвалят как са успели сами без чужда помощ и въпреки държавата и нейната помощ.

  "Сега Западна Европа все повече осъзнава безсилието си да се справя със социалните ангажименти, които поема." - а какво да кажем за глобалните бизнеси които искат да продават навсякъде и да плащат данъци никъде? Примери много. И парите не стигат...

  Витални ниши???

 • 5
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  "Демокрация плюс необразован народ е равно на упадък."

  По-скоро необразован народ=упадък. Дали има демокрация или не, не е толкова важно. И да има - ще изчезне ако хората не осъзнават нуждата от нея и отговорността на предоставената им възможност да избират.

  Проблемът на Западна Европа и ЕС е малкото демокрация, а не многото - пример са всички институции в Брюксел, както и измислените европрограми и проекти, които превръщат доста предприемачи в координатори на бумащина.

 • 6
  space35 avatar :-|
  space35

  Този цървул преди да оправя света да започне да си плаща данъците!

 • 7
  5za4 avatar :-|
  5za4

  Глобализацията и свободните пазари са изгодни само за големите, силните и богатите. Не може една малка и бедна държава като България, млада пазарна икономика, без никакви традиции в бизнеса, без никакви условия за бизнес, с големите си лихви за кредити, с лошото си образование и пр. и пр. да се мери със старите капиталисти и да се вкарва в една кошара с тех. Ще бъде изядена.
  Едно време континентите Северна и Южна Америка са били отделени един от друг и в тех са живели съвсем различни по произход бозайници, но заемащи сходни ниши. Когато се сблъскват и се образува мост от суша, бозайниците се смесват, конкурират се и след известно време почти всички южноамерикански видове изчезват, оцеляват само онези, които не са имали пряк северноамерикански конкурент. Пълна доминация на по-силните и по-устойчиви видове от Северна Америка. Така става и с българския бизнес, оцеляват и успяват само отделни изключения като Walltopia, които не са подложени на голема конкуренция, всичко друго бива изядено, погълнато, изхвърлено или живурка до пълното си изчезване само заради ниски маржове и заплати, срамни дори за Африка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK