Je suis Sotir

"Яневагейт" породи вълна от солидарност с главния прокурор в медиите на Пеевски.

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

"Метеж", "Пълзящ преврат", "Клатене на държавата", "Дестабилизация"… Ей такива заглавия ни гледат от първите страници на почти всички всекидневници през последните дни. Темата присъства плътно и в сутрешните блокове, където от Петьо Блъсков до Юлий Москов обясняват за метежа, движен от правосъдния министър Христо Иванов и съпредседателя на Реформаторския Блок Радан Кънев, чиято цел е гражданска екзекуция на главния прокурор, министър-председателя и Висшия съдебен съвет.

Как според тях става превратът? Съвсем просто - Христо Иванов и Радан Кънев (които са под постоянния обстрел на медиите, притежавани от депутата от ДПС Делян Пеевски, и техните близнаци съмишленици) първо разпространяват разговорите между съдийките Ченалова и Янева, после пишат реакция-становище от името Европейската комисия, "доразкрасено" в заглавие на публикация в Mediapool. Към този сюжет в зависимост от фантазията на авторите са включени от Слави Трифонов, през Татяна Дончева и Гриша Ганчев до Цветан Василев.

От няколко седмици сайтът "Биволъ" публикува записи от разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, датиращи от февруари. Времето тогава е бурно за Софийски градски съд (СГС), чийто председател е Янева. Съдът влиза от скандал в скандал - за случайното разпределение  и концентрацията на ключови дела при определени съдии, за казуса "Белведере", предизвикал гнева на френския посланик, и т.н., и т.н. 

Висшият съдебен съвет все по-трудно удържа на натиска да не предприема нищо и в един момент момент прокуратурата съобщава, че е образувала досъдебно производство заради нарушения в работата на Янева при даването на разрешения за подслушване и следене. В този контекст е станал и записаният разговор - в него Янева разказва за това как е получавала уверение от Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и видни членове на ВСС, че "всичко ще е наред".

Главният прокурор, разказва Янева, дори дал конкретни съвети какво точно да обяснява в случай на разпит, така че нещата да бъдат "завоалирани". Ченалова обяснява, че "Делян" е говорил и с единия, и с другия (визирайки Борисов и Цацаров) също за да разсее притесненията.

След като тези разговори изтекоха, правосъдният министър Христо Иванов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поискаха независима проверка, тъй като работещите в централизираната прокуратура са напълно подчинени на нейния ръководител.

За ВСС, който с мъка, но в крайна сметка образува проверка, положението е същото - една пета от неговите членове са посочени в записите от Янева като хора, с които тя другарува.

По същото време Mediapool публикува отговор от ЕК на запитване за скандала. "Запознати сме с призиви, идващи от ВСС, прокуратурата да проведе цялостно разследване. Целта на тези проверки трябва да е установяване на фактите и изясняване на всички съмнения, свързани с твърденията за възможна търговия с влияние от страна на висши магистрати и политици. Важно е тези разследвания да се извършват бързо и с гарантирана обективност. Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса", е цитираното от сайта становище, включително и на въпроса трябва ли главният прокурор да се оттегли временно.

Силно засегнат от заглавието на публикацията ("ЕК настоя за обективна проверка на "Яневагейт" и оттегляне на главния прокурор"), Сотир Цацаров настоя за "удостоверение" от  Брюксел, че не иска оттеглянето му. От ЕК го издадоха с обяснението, че е в правомощията на българските власти да изберат как да бъде извършена независимата проверка. И напомниха, че следващият мониторингов доклад ще излезе през януари.

Въпреки изясняването в неделя зам.-председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) предложи медиата да бъде проверена от ДАНС. А в понеделник пред ВСС  Цацаров направи  преглед на печата и поименно изброи всички журналисти и медии, които пишели срещу него, т.е. тези, които не видяха в изтеклите разговори преврат срещу главния прокурор, а отчаян опит за разбиване на омертата от страна на Ченалова, която, имайки от какво да се страхува, иска да говори за корупцията в системата, но никой не иска да я чуе.

А същите медии, които кресливо защитават мнозинството във ВСС и главния прокурор, преди година не смееха да пишат и срещу Ченалова. Както и когато получаваха скрито финансиране от КТБ, не смееха да пишат срещу Цветан Василев. Като във вица за принципите: ако тези не ви харесват, имаме и други.

Още от Капитал