Мнения Daily - Автопортрет на колективния Дориан Грей
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Автопортрет на колективния Дориан Грей

Огледалото "Борисов-2" отрази "разложението" в позициите на политиците за държавността и намесата в съдебната власт.

Мнения Daily - Автопортрет на колективния Дориан Грей

И още: Кой клати държавата - хеттрик от премиерски автоголове

3006 прочитания

Огледалото "Борисов-2" отрази "разложението" в позициите на политиците за държавността и намесата в съдебната власт.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


От "Ти си го избра" до  "Яневагейт"

Автопортрет на колективния  Дориан Грей

От текст на Полина Паунова в "Медиапул"

Годината е 2013, в края на април, когато изтича запис на разговор между подалия оставка премиер Бойко Борисов, тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов и ексземеделския министър от ГЕРБ Мирослав Найденов. В раздумката в дома на Борисов в Банкя градският прокурор се обръща към домакина си с репликата: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра", отнасяща се до главния прокурор Цацаров.

Две години и половина по-късно изтича разговор между бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдийка от същия съд Румяна Ченалова, от който се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във ВСС за отстраняването на Янева, а председателят на ВАС Георги Колев се е опитвал да й помага, как премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска", но той обещал да "завоалира" случая.

И как след sms на Янева до премиера, който бил в Брюксел, се обадил "човекът на Борисов" във ВСС да й каже, че "човекът от Брюксел" й казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите. Янева се е срещнала и с шефа на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който й казал: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!"

След разгарянето на "Яневагейт" Борисов почти буквално повтори това, което беше казал след "Ти си го избра". "Не слушам, не чета, не гледам, не се интересувам", беше през 2013 г. А преди няколко дни: "Край! На тема съдебна система не желая никой да ми казва "Добър ден".

Далеч по-симптоматични обаче са реакциите на другите политици по двата случая, разкриващи скрити зависимости, търговия с влияние и намеса на политици в съдебната власт.

Лютви Местан, лидер на ДПС, през 2013 г.: "Разговорът разкрива истинската същност на властовата система на ГЕРБ. Става ясно, че сме управлявани от подземие, облечено в публична власт. Че ни управляват хора, които не просто ерозират държавността. Слабо е да се каже, че сме изправени пред разпад на държавността. Най-точната дума е разложение. Изправени сме пред разлагане на държавността."

И Лютви Местан през 2015 г.: "За мен няма никакво съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий ("Яневагейт") е фигурата на премиера Бойко Борисов. Мислех, че сме оставили в миналото ченгеджийските номера."

През 2013 г. тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев в светкавичен отговор коментира изтеклия запис от Банкя с: "Няма как човек да не е шокиран от съдържанието на тези записи. По същество върви дискусия как да бъде възпрепятствано правосъдието, а това е тежко криминално престъпление. Можем ли да говорим за европейска държава, когато премиерът командва прокурорите и взема решение по същество до какви заключения да стигне прокуратурата?!"

Днес БСП, която на думи е основна опозиционна сила, се отличава преди всичко с липса на позиция по "Яневагейт".

След огласяването на "Ти си го избра" лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева коментира: "Много е удобно да се говори кой е поръчал подслушването дали наистина са казали това, което беше разпространено. Това е радиацията. Днес е годишнината от Чернобил. Оттук нататък радиацията ще я дишаме и ще я поглъщаме десетилетия наред."

Днес в качеството си на вицепремиер във втория кабинет на Борисов позицията на Кунева за "Яневагейт" е: "Нашето законодателство е подготвено и има наказателен член, който засяга нерегламентираното подслушване и опубличаване на подобен тип разговори. Фактът, че те са публични, означава, че те ще продължат да бъдат коментирани, но можеш ли с нечестни средства да постигнеш честен резултат?"

През април 2013 г. след изтеклия запис от Банкя тогавашният лидер на ДСБ Иван Костов прогнозира за Бойко Борисов и Цветан Цветанов: "Двамата ги очакват тежки времена, вероятно и в прокуратурата. Те са невъзможни партньори за никого и който тръгне с тях, ще бъде потопен".

Две години по-късно настоящият лидер на ДСБ Радан Кънев, който е коалиционен партньор на Борисов, в първата си публична реакция на скандала определи "Яневагейт" като част от компроматна война и "грозна медийна кампания" срещу управляващата коалиция. А  заместникът му Петър Москов, здравен министър, заяви, че изтичането на записите е атака срещу премиера.

Впоследствие Кънев призова за независимо разследване, след което бе атакуван брутално от медиите, контролирани от Пеевски, а Сотир Цацаров го посочи като "сценарист" на  "Яневагейт".

И след двата скандала президентът Росен Плевнелиев съобщи колко е неприятно случващото се, но твърдо се дистанцира от възможността да участва в намирането на разрешение - въпреки призива на председателя на ВКС Лозан Панов, който му посочи конкретно решение на Конституционния съд, даващо възможност на държавния глава да сформира независима комисия, която да разследва изтеклите в "Яневагейт" факти.

Кой клати държавата ли?

Хеттрикът от автоголове срещу нея

От коментар на Евгений Дайнов в "Дневник"

Отговорът на въпроса "Кой клати държавата?" е очевиден. Три случки от последните дни са показателни.

Само Борисов наруши в последния момент единния източноевропейски фронт срещу "Северен поток-2", т.е. срещу геополитическите мераци на Кремъл. Самоизолацията му от останалите е очевиден поклон пред Путин. Идващ от страна - член на НАТО, точно в този горещ международен момент, представлява внезапно рязко движение, което моментално привлича вниманието.

То идва на фона на мълчанието му за руските хакерски атаки срещу български държавни сайтове по време на изборите, което на свой ред се събра с друго рязко и също толкова опасно движение – гаранцията, която даде на руснаците, че никога няма да сваля техни бойни самолети, ако нарушат територията (бранена от НАТО) на България.

Така министър-председателят на Република България недвусмислено съобщава на Москва:"Ела и ме изяж". А Москва е  точно в този модус напоследък – да изяжда. По-голямо клатене от това – здраве му кажи... Казано по натовски: това поведение създава реална и налична опасност за сигурността на държавата.

Същото е положението и по линия на световния тероризъм. Помните крилатата реплика (от миналия път): "Нас няма да ни взривяват, защото сме им дали да правят дюнерджийници на всеки ъгъл." Последва атентатът на летище Бургас, от който държавната върхушка очевидно не си направи никакви изводи. Което би обяснило подсъдното му поведение от оня ден по повод паниката на летище София от изоставения бял бус.

Две обучени кучета, от различни РПУ, реагират на експлозив. Реакцията на премиера е втрещяваща: "Некадърници! Некакво куче се изпикало на гумата, друго куче подушило и – експлозиви!"

Дотук – две реални и насъщни опасности  за сигурността на държавата. Носителите на тези опасности разбраха как да действат, ако решат.

И други субекти напоследък разбраха важни неща от поведението на премиера. Иде реч за прословутото олигархично задкулисие. Но първо трябва да си представим в какво състояние на духа се намира то. Нашите олигарси (и тяхната държавна прислуга) са се засилили да откраднат повече ресурси, отколкото има в държавата. Тъй като съвсем скоро ще се натъкнат на това ограничение, те вече се изнервят.

Това вече сме го гледали. Задкулисието очакваше да открадне едни милиарди от "Южен поток". И както е характерно за този тип люде, беше започнало да харчи тези бъдещи доходи още преди да ги получи. Затова изтърбушиха КТБ, но намериха по-малко пари, отколкото очакваха. Сега си правят сметките за онези 14 милиарда евро, които България чака от ЕС. И най-вероятно вече са започнали да ги харчат предварително.

Тези хора разбират, че дали и колко публични ресурси ще всмучат, зависи от министър-председателя. Затова го наблюдават с онзи студен, но внимателен поглед, с който акулите гледат обкръжената жертва. Какво прави Борисов в тази ситуация? Скрил е в проекта за държавен бюджет едни 5 милиарда за наливане, за което ни е забранено да говорим. А срещу риска от недостиг на европари за задкулисието, трескаво мисли как да увеличи нашите данъци, та да има нещо за раздаване. Инак ония могат да започнат да вършат големи бели.

Докато  събира ресурси за грабене, премиерът мълчи за "Яневагейт", в който е замесено неговото име, и не реагира на войната срещу реформаторските министри. Събираме двете неща и виждаме, че резултатът за публичния интерес е 0:3.

С този хеттрик от автоголове срещу държавата обаче Борисов най-вече клати себе си. И няма много време, за да го разбере.

От "Ти си го избра" до  "Яневагейт"

Автопортрет на колективния  Дориан Грей


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK