Мнения Daily - Клатим вагона на спрелия влак. Като при Брежнев.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Клатим вагона на спрелия влак. Като при Брежнев.

Самата философия на премиера за консенсус на всяка цена е абсурдна. Реформи не се правят с консенсус - засегнатите от тях няма как да са част от него

Мнения Daily - Клатим вагона на спрелия влак. Като при Брежнев.

И още: Борисов избра да е с "Кой"; Или сме политици, или дъбови дъски; Не може да се цивилизова популистки проект; Когато стане очевадно, ще е много късно

6323 прочитания

Самата философия на премиера за консенсус на всяка цена е абсурдна. Реформи не се правят с консенсус - засегнатите от тях няма как да са част от него

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Като в брежневския застой

Клатим вагона на спрелия влак

От анализ на Илиян Василев за "Клуб Z"

Премиерът е майстор на социалната анестезия. Имам чувството, че без проблем може да ни "продаде" и удоволствието от "решителната крачка напред", ако сме на ръба на пропастта. Но това правителство и парламент имат поначало проблем с разбирането и провеждането на реформите. Изглежда, се подценяват критичността на ситуацията и дългосрочните и тежки последствия за България от отсъствието на реформи (а думата се изхаби). Интересът е най-вече в ограничаването на щетите за себе си и близките чрез оставане на власт максимално дълго.

Това, което "голямото мнозинство" (ГЕРБ, ДПС, АБВ и БСП) разбира като реформи, не върши никаква работа. Всъщност оцеляването на Местан, Първанов и изобщо на политическата класа не е равнозначно на оцеляването на Делян Пеевски. Пред Пеевски има вариант за луксозно изгнание в чужбина, много по-комфортно от варианта на Цветан Василев. Но политиците, които му осигуряват защитата чрез прокурора, няма да имат тази привилегия, защото живеят от признанието на обществото. Най-важното им е да оцелеят не само политически, но и без тревогата за времената след съдебна реформа.

Това, което наблюдаваме, е класическият брежневски тип застой, при който като в стария виц масите клатят вагона, за да се създаде впечатление за движение. Самата философия на премиера - да се балансира между интересите на засегнатите страни и да има консенсус на всяка цена, е абсурдна. Тя е антитеза на всичко, което попада под дефиницията на реформа или промяна на системата.

Реформи с консенсус не се правят - особено отложените. Няма как онези, които те ще засегнат, да бъдат част от консенсуса и тяхното съгласие да се поставя като задължително предварително условие за действието. Очакването да се откажат доброволно от привилегии е наивно.

Преди 12 години в Германия по-голямата част правителство, партии, държавна администрация, както и част от корпорациите солидарно си намалиха заплатите, за да възстановят фискалните баланси, нарушени от свръхразходите по обединението на Германия.

У нас обаче много от политиците, бизнесмените и всички, които "посредничат" между общото богатство и личните си сметки, не познават друго извън упражняването на власт като професия. Те не могат да се преродят с един акт. Тези хора могат да се съхранят само ако използват лостове за преразпределение на богатства, права и достъп до ресурси - това, което всъщност е статуквото. А това без съмнение води до ритуално самоубийство не само на управляващите, в това число и на ГЕРБ, но и на цялата политическа класа.

Премиерът се заблуждава, че ще може да "купи" време за по-късни реформи чрез повече дълг, защото ще му остане единственият вариант - вдигане на данъците. Това, което се вижда като ръст на икономиката, не е качествено - има обеми и счетоводни печалби, но няма дълбока добавена стойност и най-вече такава, която да се признава от международните пазари. Няма чужди инвестиции, няма внос на управленско ноу-хау и технологии - защото се върнахме към времето на България за българите, т.нар. родни олигарси, на които е спестена конкуренцията.

Еврофондовете са нож с две остриета - само си представете тези пътища, стадиони и спортни зали с какви средства ще се поддържат? Макар и да са малък процент от БВП, те имат непропорционално голямо влияние върху публичния бюджет, тъй като увличат след себе си значителен ресурс за авансово финансиране и съфинансиране, а впоследствие и за поддръжка на вече изграденото.

Ние живеем устойчиво в режим на кризисно реагиране, с PR кръпки вместо реформи. Погледнете бюджета. Основната философия е не да се справим с дефицитите, а да покрием дупките и да имаме буфери, за да покрием липсата на реформи във всички сфери. И да не позволим улицата да разтърси властта.

Съдебна реформа, която всъщност гарантира другите реформи, няма да има - или ако има, ще бъде осакатена, без да съумее да разчисти авгиевите обори и да позволи рестарт на системата. Недосегаемите отново ще се покрият в отклоняващи вниманието PR кампании.

Няма вариант да не се променим. В единия случай може да е по-безболезнено и с по-малко щети, в другия - след поредната национална катастрофа.

Позиция

Фотограф: Юлия Лазарова

Ние сме политици, а не дъбови дъски

Гроздан Караджов, депутат от ДСБ в Реформаторския блок, за мотивите си да мине в опозиция

Моят акт на оттегляне от председател на комисията по транспорт е ясен знак, че не желая да имам нищо повече с това управление, което се измята от дадената дума. Ние сме политици, а не дъбови дъски. И ако някой е в парламента само, за да натиска копчета по дисциплинарни методи, това не се нарича политика. Това се нарича подмяна.

Някъде между юли и ден днешен е станала жестока политическа подмяна. Тъкмо тази жестока политическа подмяна наричахме преди две години задкулисие. Ето, сега видяхте ли я проявена в пълния си блясък? Как да останеш да подкрепяш управление, което работи със задкулисието или задкулисието го манипулира?

Ние влязохме от улицата, влязохме от протеста в парламента, ние не сме имитирали желание за реформи, така че не желаем да участваме в това управление, защото искаме да останем верни на стремежа си към истинска реформа.

Днес беше приета мимикрия на реформа в съдебната система -  структуриране на двете камари на ВСС, което запазва зависимостите.

Чувствам волята на онези хора, които ме избраха – да продължа да стоя зад реформите, а не зад постовете, и от днес нататък мястото ми не е сред тези, които си измениха на подписите. Сега е чудесен момент, в който да се изчисти теренът. Нека да видим кои ще тръгнат към постовете и ще си измислят оправдание и тези, които ще се откажат от постовете, и ще застанат зад реформите.

Нека да чуем Местан, тъй като той става вече основен фактор във формирането на мнозинството. Бих искал да кажа също, че по някакъв начин ми е много мъчно, че днес паднахме в капана на същото онова задкулисие, срещу което се борихме. Не ни стигнаха силите, малко сме.

Реакция

Борисов избра да е с "Кой"

Евгений Дайнов, политолог, пред "Дарик радио"

Видя се, че дори и Бойко Борисов не може да бъде от двете страни едновременно - и от страната на добрите, и от страната на лошите, казано популярно.

Той и миналия път се опита, не успя. Видя се, че този танц не може да продължи вечно, както на него му се иска - едновременно да подкрепяш Пеевски и неговата конструкция, която задушава България, и едновременно с това да правиш реформи точно в правосъдната система и да си приятел на, така да се каже, на прогресивните сили.

Няма как да стане. Бойко Борисов беше принуден да избере. Той избра да е с лошите, със задкулисието, със статуквото, с модела "Кой".

Не може да се цивилизова популистки проект

Мария Капон, председател на Единна народна партия

Приветствам като достойна оставката на правосъдния министър Христо Иванов като акт на последователност в отстояване на предварително заявената от него позиция. Когато политиката не може да бъде осъществена, това е най-малкото, което трябва да се направи.

През 2007 г. и аз като него допусках политическата грешка да вярвам, че може да се цивилизова един популистки в същността си проект, какъвто е  ГЕРБ. Изпих горчивата чаша още тогава, виждайки неразривната връзка между олигархията и тази политическа сила. Затова без чувство на самодоволство мога да кажа метафорично, че от 13 месеца чакаме колегите от ДСБ и тези, които припознават консервативните ценности, отвън пред Народното събрание на мястото за протест.

Ние сме тук и ви чакаме, защото българската политика има нужда от изчистване на физиономиите, държавата има нужда от истинска операция "Чисти ръце" и това за съжаление няма как да стане в съдружие с носителите на порочния модел.

Това Народно събрание изчерпа и малкото кредит на доверие.

Без коментар

А премиерът играе мачле

Новината, че правосъдният министър Христо Иванов подава оставка е заварила премиера Бойко Борисов на футболния терен. Борисов е бил на стадиона до летище "София", където отборът му "Витоша" (Бистрица) победи Миньор (Перник) с 6:3 и стана областен шампион на Югозападна България.

Служителите на Националната служба за охрана не допуснаха екипа на бTV, който беше на мястото, до министър-председателя.

Информация на бTV

Днес е много хубав ден за българската демокрация. Няма как този ден да не остане с добро в историята.

Цецка Цачева, председател на парламента

Facebook

Когато стане очевадно, ще е много късно

Никола Пенев: Добре дошли обратно в Мракобесието. Христо Иванов ще остане като пример за достоен и търпелив човек, който опита всичко, за да извади цяла една държава от кочината. А Борисов избра съдбата на Сакскобургготски и Станишев - ДПС да го подчини. И ще бъде сдъвкан и изплют. Всеки със съдбата си.

Борисов е страхлив човек и това не е новина. Новината, за него е, че светът не е същият. ЕС този път няма да си затрае. От Изток няма кой да го подкрепи,   въпреки надеждите на някои хора.Затова със симпатия и малко тъга днес можем да кажем: господин Борисов, ей сега се наядохте на хой.

Velislav Minekov: (напуснал партията на Меглена Кунева  преди година - бел. ред).:

Когато казах, че "ручането на жабета" е безсмислено дело, бях ли прав ?

Когато казах, че превъзпитанието на мафията е невъзможна работа, бях ли прав ?
А баба ви каза ли нявга, че с каквито се събереш, такъв можеш да станеш ? Сега къде ще сте – с тези на улицата или на топло с досегашните си ортаци ? Твърде тъжно е, когато се сбъдват лошите ми предсказания.

Избирам улицата. Четвърт век това е единствения достоен избор.

Dimitar Bechev: Winter is coming.

Nikolay Slatinski: Някога имаше един чичо Гришата, светла му памет!, симпатизант на СДС в първите му години. Та чичо Гришата обичаше да ме поучава с почти бащинско чувство: "Ако не разбираш нещо, докато е очевидно, ще го разбереш като стане очевадно, ама вече ще е много късно и голям срам ще береш тогава."

Днешният политически срамен ден ме накара да си спомня за тази мисъл.

Като в брежневския застой

Клатим вагона на спрелия влак


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  lady_z avatar :-|
  FL

  Сами сме си виновни. Защото мълчахме, когато политическите инженери решиха да провъзгласят ГЕРБ за дясна партия и алтернатива на БСП.
  Защото мълчахме, когато Борисов бе обявен за алтернатива на КОЙ.
  Макар, че да бъдем честни със себе си, винаги сме знаели, че ГЕРБ и Борисов са имплицитна част от на олигархичния модел, наложен в пост-комунистическото политическо пространство, което кой знае защо, наричаме демокрация. Закъсняхме да осъзнаем, че пост-комунизма все още не е демокрация. И ТЕ се възползваха от това.

 • objective

  ГЕРБ се оказа ловен капан за наивни реформатори на ДС агентите-авджии Гоце и Павел. Бойко осигури консенсус, ама какъв – да няма съдебна реформа и да не се променя статуквото ! България не е Парламентарна република от Европейски тип, а Прокурорска република от съветски авторитарен тип. Главният прокурор е недосегаемо оръдие на мафията. Затова няма и не може да има осъден и вкаран в затвора нито един крупен мафиот ! Но България е раждала и, както се вижда, продължава да ражда смели борци за свобода и правда с името ХРИСТО !

 • 3
  paradox22 avatar :-|
  paradox22

  Вече просто ГЛЕДАМЕ!!! Като хипнотизирани сме пред ставащото всеки ден, нямаме реакция, нямаме мнение, все ни е едно вече КОЙ и как взема решенията. Вярата, че нещо може да се промени отстъпва пред непукизма. Перфектен план на ченгеджийте у нас - взеха ЦЯЛАТА власт!!! "Погнусата" е роман на Жан Пол Сартр, но вече е перманентно състояние на нормалните хора у нас. Безалтернативността ще е следващата голяма крачка на КОЙ. Както се казва най-голямата победа на дявола е да ви създаде усещане, че не съществува.... скоро ще имате усещането, че КОЙ не взема решенеията.. а просто нещата се случват някак си доста закономерно... законно... прозрачно....

 • 4
  alehandro77 avatar :-|
  alehandro77

  Абе топката да върви по тъч линията, друго не ни дреме! Язък че не се намери поне един да милее за България!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK