Мнения Daily - Пеевски е кошмарът на ДПС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Пеевски е кошмарът на ДПС

"Депутататът олицетворява олигархичния модел на ДПС и ако представителството на турците в България не се разграничи от този модел, то няма да има бъдеще".

Мнения Daily - Пеевски е кошмарът на ДПС

И още: Случаят с "Овергаз" - в началото беше речта на Доган; Някой прави услуга на "Газпром"

15588 прочитания

"Депутататът олицетворява олигархичния модел на ДПС и ако представителството на турците в България не се разграничи от този модел, то няма да има бъдеще".

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Позиция

Пеевски е кошмарът на ДПС

Доц. д-р Михаил Иванов, преподавател в НБУ и съветник по етническите въпроси на президента Желю Желев, пред БНР

Конфликтът в ДПС се основава върху отношенията между мюсюлманското малцинство в България, Турция и самата България. Той е послание към официална Турция от Ахмед Доган. Това е ключът, без да коментираме изключително авторитарния начин на отстраняването на Лютви Местан. Тези послания на Доган не са нищо ново. Още през 93-а година той казваше, че ние си обичаме Америка, но тя е далече, а реалността е Русия. Сега говори същото.

Доган винаги е бил ревнив върху това, което той нарича "нашия електорат". Навремето той разрушаваше комитетите за национално помирение, които ние създавахме като граждански организации. Той предупреждаваше и другите партии: "Не пипайте тука". Доган най-вероятно ще направи опит да установи собствен контрол върху мюсюлманската общност чрез изборите за главен мюфтия. Той  в продължение на много години многократно грубо се е намесвал в това вероизповедание, определяйки именно тази фигура.

Но сега има обективни предпоставки за разцепление на ДПС, защото в партията се задълбочават все повече двете й основни противоречия - бедните избиратели и олигархичните интереси на върхушката, както и авторитарният стил на управление и официално декларирана либерална идеология. Всички опити да се разцепи ДПС до момента бяха неуспешни поради страховете на голяма част от българските турци и българско-мохамеданите (помаци), че ако няма ДПС, няма да има кой да ги защити.

Делян Пеевски е кошмарът на ДПС. Той олицетворява олигархичния модел в партията и ако представителството на турците в България не се разграничи от този модел, то няма да има бъдеще.

Този път в общността има силно разделение между номенклатурата в ДПС, която казва: "Сакън. Ние си искаме Ахмед Доган. Ние искаме такова ДПС", и обикновените избиратели, на които никой не им чува гласа. Обикновените хора вече не искат това. Дали тези, които излизат в опозиция на Доган, ще успеят да се наложат, не мога да кажа.

Възможностите са в ръцете на хора като Осман Октай, Касим Дал и Лютви Местан, които дълго време бяха вторите най-важни фигури в ДПС. Вторите в партията напуснаха, но те са съпричастни за нейните грехове. Сега тяхното бъдеще зависи от това как ще успеят да се разграничат, да се извинят за греховете си и дали хората ще им повярват.

В самата ДПС няма ресурс за промяна. Това е една авторитарна пирамида и надолу всичко си върви с всички организационни зависимости, включително икономически. Там цари един организационен екстремизъм.

Няма нищо лошо в това Турция да декларира, че иска да разширява влиянието си върху мюсюлманските малцинства на Балканите, но въпросът е в мярката. Това е същото като България да декларира, че иска да разшири влиянието си върху бесарабските българи.

Аз не говоря за Турция като за ислямистка държава. Ислямизъм е доктрина, която, изопачавайки исляма и Корана, използва религията като политическо и обществено ръководство. Турция продължава да се ръководи по западен модел с разделение на властите. Партията на Ердоган силно разшири влиянието на религията в обществото, но това не означава ислямизъм.

Коментар+

ДПС е инвестиционно дружество

Исмет Исмаил, бивш общински съветник н Сърница, пред БНР

В региона няма никакви сигнали за разцепление в ДПС. ДПС отдавна не е партия, а едно инвестиционно дружество. Внасяш си парите и после си чакаш дивидентите. И ако се опълчиш срещу почетния председател, се случва това. ДПС е една мрежа от тънки копринени конци, които са много здрави, и веднъж влезеш ли вътре заради някаква лична облага, после много трудно се излиза оттам.

Случаят с "Овергаз"

В началото беше речта на Доган

От коментар в webcafe.bg

Ако тия дни живеете с усещането, че ви правят на маймуни, причина не е, че 2016-а е годината на червената огнена маймуна. Докато народът беше празнично опиянен, властите извършиха серия от озадачаващи действия в областта на енергетиката, а накрая се самопровъзгласиха и за спасители. Само не разбрахме от какво ни спасиха.

Първо* беше екшънът с "Овергаз" (* приемайте "първо" много условно след екшъна в Сараите на Доган). С "Овергаз" ситуацията е проста, въпреки че мнозина се постараха да изглежда сложна и "лично" премиерът спасява 200 хиляди българи от катастрофичен сценарий с газа, както ни успокояват дежурните клакьор-анализатори.

Като говорим за спасители, замалко да забравим братята руснаци. "Няма са оставим България без руското синьо гориво", съобщи руското външно министерство. Колко великодушно, но ние си го плащаме, а "Газпром" ни го продава по пазарни цени. Естествено, малко хора загряха, че "Газпром" ще остави партньора си "Овергаз" без газ.

А от участието на Бойко Борисов в сериала на "Труд" "Премиерът говори ексклузивно пред Петю Блъсков" научаваме, че по газовия хъб "Балкан" ще тече... руски газ. Мимоходом споменава интерконектора с Гърция, а за този с Турция казва "Преди това трябва да се решат проблемите на Нагорни Карабах."

В средата на декември, когато посрещна турския си колега Давутоглу, Борисов каза: "България, Турция и Гърция ще изградят интерконекторни връзки, които заедно с газовия разпределител "Балкан" да осъществят движение на природния газ във всяка посока."

Какво се случи за две седмици, че Борисов се сети за конфликта в Нагорни Карабах ли? В началото е речта на Доган. Тай разжалва Местан, ЕС и НАТО два дни след посещението на Давутоглу и баш в деня, в който Борисов и Меркел обсъждаха т.нар. диверсификация.

На този фон решението на правителството от 30 декември да възложи на 2 адвокатски кантори да помогнат за преразглеждането на дългосрочните договори с т.нар. американски централи звучи направо логично. А вие, уважаеми данъкоплатци, към милиарда за 60-те километра за "Хемус", приготвяйте парите и за дупките и в енергетиката**.

**В понеделник Борисов заяви, че  "държавата ще инвестира в още тръби от газовата инфраструктура", а после ще иска от ЕК да признае т.нар. газов хъб за приоритет - бел. ред.

Коментар+ Някой прави услуга на "Газпром"

Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията, пред БНР

Eлиминиране на "Овергаз" и подкрепа на "Булгаргаз" от страна на "Газпром" означава, че може би в замяна диверсификацията на българската енергетика ще бъде забавена и така ще осигури комфорт на руската страна. 

Нямаше да се стигне до това, ако през последните 7 години от спирането на доставките от Украйна през 2009 г. България беше направила достатъчно да диверсифицира маршрутите на доставки на газ.

Защото, когато имаме един доставчик, няма как да не се получат такива ситуации. Ако България има функционираща газова връзка с Гърция, в една такава евентуална криза "Овергаз" можеше да потърси доставки и от Гърция.

Издигането на този случай до общонационална криза беше прекалена драма. А дали има интереси, които работят против националния интерес, ще се разбере от това колко бързо ще се довърши газовата връзка с Румъния тази година и евентуално догодина газовата връзка с Гърция.

Позиция

Пеевски е кошмарът на ДПС


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-P
  chicago514

  Делян Пеевски е кошмарът на ДПС. Той олицетворява олигархичния модел в партията и ако представителството на турците в България не се разграничи от това, няма да има бъдеще."

 • 2
  chicago514 avatar :-P
  chicago514

  Не можах да разбера кой няма да има бъдеще,представителството на турците или Пеевски.

 • 3
  velian avatar :-|
  volarok

  Пеевски не е кошмар, а само ковчежник на ДПС. Днес е той, утре е друг. Кошмарът на ДПС е, че не знаят, дали са партия или корпорация, не знаят, дали са българска или турска партия и съответно не знаят, как да реагират в дадена ситуация.
  Не е вярно, че Доган е български патриот. Ако беше такъв, щеше ли да предаде през 1992 г. в турското посолство списък с 1300 български разузнавачи и др. секретна информация? Доган е основен крепител на статуквото на прехода, защото само в такива условия той може да вирее. Неговата основна цел е да съхрани това статукво максимално дълго, като за тази цел беше жертван Местан. Местан беше жертван, не защото служеше на Турция, а защото през 2014 г. посегна на БСП - основният и естествен съюзник на ДПС в годините на хищническия преход, оказали се златна мина за Сокола. А Доган хакива работи не прощава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK