Мнения Daily - Борисов може да реши за избори 2 в 1
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Борисов може да реши за избори 2 в 1

Нараснала роля на ДПС в управлението рискува силна загуба на електорална подкрепа за ГЕРБ.

Мнения Daily - Борисов може да реши за избори 2 в 1

И още: Пеевски стабилно придобива активи в стабилна държава; Защо пасиансът на Путин няма да излезе

5281 прочитания

Нараснала роля на ДПС в управлението рискува силна загуба на електорална подкрепа за ГЕРБ.

© Георги Кожухаров


Политическата 2016

Борисов може да реши за избори 2 в 1

Геновева Петрова, политолог в социологическата агенция "Алфа Рисърч", в анкета на "Дневник"* 

Предизвикателството пред правителството е да удържи реформаторските си приоритети. Което е възможно само ако може да разчита на устойчива реформаторска подкрепа, а не на плаващи мнозинства – задача, която в началото на януари изглежда трудна предвид трусовете в мнозинството от края на 2015 г. и предстоящото предоговаряне на коалиционното споразумение.

Във външнополитически план предизвикателство е удържането на евроатлантическите приоритети предвид нестабилната международна ситуация.

Доста се спекулира с възможността Бойко Борисов да се кандидатира за президент. Личното ми мнение е, че няма да се изкуши от такава възможност. А и би било прецедент в съвременната българска демократична история, особено ако се стигне до ситуация на избори 2 в 1.

Въпреки колебливите на моменти изяви, критиките и не на последно място персоналните атаки, които понасяше, президентът Росен Плевнелиев успя да запази президентската институция като една от малкото, ползващи се с обществено доверие в най-критични моменти от мандата си. Втори мандат е въпрос преди всичко на политическа и електорална подкрепа, която към момента е трудно да бъде прогнозирана.

След трусовете от края на миналата година вратите към общ десен кандидат все още не са напълно затворени, особено ако десните формации успеят бързо да се консолидират около обща цел.

Със сигурност ДПС отново ще се опита да изглежда така, че следващият президент да е избран благодарение на него, но реалният изход от вота не зависи само от движението. Каквито и да са неговите опити да се позиционира като решаващ фактор, могат да бъдат неутрализирани - разбира се, в случай че конкурентите му намерят успешни политически формули за президентските избори.

Но колебанията в мнозинството зад правителството са вече са факт. Съмнявам се, че е възможно съвместяване на реални реформи с увеличена роля на ДПС. А неизпълнението на реформите ще доведе до силен отлив на избиратели, което Борисов и ГЕРБ едва ли искат. По-вероятно е те да пожелаят да отидат отново на предсрочни избори заедно с президентските, отколкото да рискуват силна загуба на електорална подкрепа.

БСП не дава признаци, че може  да се съживи в краткосрочен период, а и собствените им избиратели продължават да не поглеждат към тях.

Според отредената им от избирателите роля в настоящия парламент опозиция на управлението са основно БСП и ДПС и в по-малка степен "Атака". Друг въпрос е, че не се проявяват като силна опозиция.

ДСБ, които в края на 2015 г. обявиха, че минават в опозиция, веднага бяха поставени и от коалиционните си партньори, и от БСП и ДПС в ситуация да изразяват новата си позиция чрез неучастие в парламентарните гласувания. Продължителното поддържане на подобно поведение не дава перспективи за превръщането им в силна опозиция. Ако такава се появи, тя по-скоро би била извънпарламентарна.

През 2015 г. гражданското общество разчиташе, че коалицията на ГЕРБ и Реформаторския блок ще реализира поетите ангажименти. Дали през новата година ще се активизира нова гражданска енергия зависи от предизвикателствата пред обществото.

Ако политическият елит провокира подобно на лятото на 2013 г. недоволство, гражданската енергия би се катализирала бързо. Реакции на отделни управленски решения имаше още в края на 2015 г. Най-сериозните от тях са протестите срещу бламирането на съдебната реформа, но също срещу увеличената цена на винетките, протестите на еколози.

*Мнението е записано преди промените в ДПС

Facebook

Пеевски стабилно придобива активи в стабилна държава

Ilian [email protected]: Пеевски стабилно придобива стабилни активи в стабилна държава. Тъй като не може да стане министър на икономиката, придобива икономиката. Борисов гледа също стабилно от стабилната си позиция. Прокуратурата стабилно гледа встрани и не пита за произход на средства, за процедури по фалиране и придобиване.

Само се чудя какъв документ ще произведат на 20 януари ГЕРБ и РБ, след като по никакъв начин няма да засегнат стабилния Пеевски. Каква реформа, какви файв лева. Последното е превод в ефир. Добро утро в стабилна България.

Кonstantin [email protected]: Човекът, който нищичко си нямаше освен един счупен опел и цял живот беше работил държавна работа. Върви им на някои хора.

Galina [email protected]: Още един магазин у лево...

Никола Пенев@: Приятели, нямам време за пресата, само кажете набързо: тази сутрин кой дял от икономиката е минал в ръцете на Илия Павл... Исках да кажа Пеевски.

Dimitar Bechev: Нема мое, нема твое. Всичкото маркет е техно.

Стела Николова@: Надявам да не му продадат всички хранителни вериги, че тогава вече ще трябва да сея!

Синдиците на КТБ за изминалите девет месеца събрали 57.31 млн. лева. Много бе, ама за какво са ни пари, важното е да сме здрави, нали Искров?! Къде е Искров?

Горанов крие доклада на "Аликс партнърс", който струвал 22 милиона. Пеевски купува на килограм активи, притежавани от Цветан Василев директно и индиректно. Маминото минава като прахосмукачка и заграбва всичко на безценица. Няма държавни регулатори, няма Мин. фин., няма НАП, няма прокуратура за него. Добро утро от недържавата на Пееф!

Latchezar [email protected]: Фискалната равносметка за 2015 г:

- В края на 2014 г. фискалният резерв в БНБ беше 6.717 млрд. лева, в края на 2015 г. - 5.979 млрд. лева.
- В края на 2014 г. държавният дълг беше 22.1 млрд. лева, в края на 2015 г. по последни данни е бил 22. 8 млрд. лева. - Спад на резерва с близо 740 млн. лева, увеличение на дълга със 700 млн. лева - Касов дефицит в бюджета за 2015 г. - 2.287 млрд. лева

- Дълг/БВП за 2015 - около 26.5%.

Nikolay [email protected]: Като чета какъв оптимизъм го тресе ББ за здравето на държавицата ни, та се досетих за един анекдот, разказван някога от великия философ Кант: "Лекар обнадеждавал един болен, че през цялото време намирал симптоми на оздравяване. Ту хвалел пулса му, ту - ходенето по нужда, ту го уверявал, че потенето било признак за подобрение. Когато попитали болния как той се чувства, клетият отговорил: "Умирам от непрекъснато подобряване."

Мнение

Защо пасиансът на Путин няма да излезе

Лилия Шевцова, руски политолог и ст. н.с. в Brookings Institution, пред украинския сайт "Апостроф"

С операцията  в Сирия Владимир Путин си беше поставил три цели - да изведе Русия от международната изолация, да принуди Запада да приеме кремълските правила на играта и да продължи да поддържа високия си рейтинг сред руснаците.

Но трябва да кажем, че е време да сложим край на един от стереотипите за Путин - за неговата сила и за това, че пасиансите му винаги излизат. На практика всичко, коуто сега предприема, говори да отчаяние, безизходица и безпоощност.

А грешките му ще има сериозни последствия - не само за Русия, но и за цялото постсъветско пространство, защото не е ясно как Кремъл ще реагира на всяко от пораженията си. Ще спомена само някои:

- Путин постави Русия в изолация;

- И го направи така, че останалите международни играчи да не могат да възприемат Русия като сериозен участник, който спазва правилата;

- Около Руската федерация се създаде периметър от държави, които се отнасят с повишено внимание към Русия, а дори и враждебно. И това удивително поражение - да превърнеш във враг Турция,  която до неотдавна беше разглеждана почти като съюзник и партньор на Русия;

.

- Икономическото положение в Русия започна сериозно да се влошава;

- А Европа се радва на оживление, както и НАТО, която досега изглеждаше парализирана;

-  Завръщането на американските войски в Европа;

- Включването в конфликта между сунити и шиити и то когато сунитите са мнозинството не само в Близкия Изток, но и сред мюсюлманското население в Русия.

Последиците от тези провали неизбежно ще се проявят и то много скоро. Закщото е невъзможно се постигне компромис между несъпоставими и несъвместими интереси. Интересите на Русия, Турция, Иран, "Хизбула", "Саудовска Арабия и САЩ, заедно с Франция и Великобритания, не могат да се приведат под общ знаменател. Както не могат да се съчетаят и интересите на кюрдите, алавитите, шиитското малцинство и сунитите.

Политическата 2016

Борисов може да реши за избори 2 в 1


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    polevd avatar :-|
    polevd

    КАГЕБЕ --ДЪЩЕРЯТА НА ЖЕЛЕВ, СИНЪТ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ, ТОПКИТЕ НА ДОГАН И НА ББ===ТОЯ ГАЗОВ ХЪБ ЩЕ НИ ИЗЛЕЗЕ ПРЕЗ НОСА , А ТОЙ МОЯ И БЕЗ ТОВА Е ЗАПУШЕН==

    май сме на фронта между нато и русия


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK