Мнения Daily - Това, което имаме като МВР
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Това, което имаме като МВР

Самоубийство с контролен изстрел от упор е като рикошета "във въздуха" край Средец.

Мнения Daily - Това, което имаме като МВР

И още: Газовият моноспектакъл - по равно или по братски; Ако нашата цивилизация не настъпва, е загубена; Приятелите на Полша трябва да надигнат глас

6157 прочитания

Самоубийство с контролен изстрел от упор е като рикошета "във въздуха" край Средец.

© Георги Кожухаров


Поръчковите убийства

Това, което имаме като МВР

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

Две поръчкови убийства за два дни в София - не е задължително да си завършил милиционерската школа, за да ти стане ясно, че "това, което имаме като криминогенна обстановка", започва да бомбира.

Докато компетентните органи още събираха гилзите около покойния силовак от ВИС-2 в жк-то на "добре облечените бизнесмени", в съседната вилна зона разстреляха човека, който им шиеше костюмите.По стара българска традиция престъплението беше оповестено не през официалния бюлетин на полицията, а през подбрани медии.

Вместо ръководството на МВР блесна селският кмет на Бистрица - футболист по призвание, пеналист по вътрешна нагласа - който набързо заключи, че разстрелът в глухата гора бил битова драма и аматьорско изпълнение. На две крачки от местопрестъплението бистришкият екстигър се похвали, че това била най-охраняваната зона в България, а сигурността на квартала била безупречна. Дванайсет часа след намирането на тялото с две огнестрелни рани в главата мозъчният тръст на МВР още не знаеше дали намереният мъж е "прострелян, убит или сам е сложил край на живота си".

Самоубийство с контролен изстрел от упор звучи като граничарският "рикошет във въздуха" край Средец. Отвъд неадекватното публично говорене - повече от 24 часа след разстрела в Бистрица няма нито дума за евентуалния извършител, нито една снимка от безбройните охранителни камери в квартала, нито една логична версия за бруталното убийство.

Професионалното ръководство на МВР не спира да сее гафове. За много по-скромни провинения в Германия се подават оставки на третия ден. Тук обаче и 20-те заплати при ранно пенсиониране не стигат за "катарзис".

Любопитство

Газовият моноспектакъл - по равно или по братски

От седмичната рубрика на д-р Тони Филипов в reduta.bg

Ракия и зрелища. Направо сме като древните римляни. Първо пернишката драма в ДПС, после газовият моноспектакъл на премиера… Всъщност той беше доста посредствен, не вярвам някой да му се е вързал. Докато се вайкаше как стотици хиляди щели да останат на студено баш за ЧНГ, премиерът пропусна да ви каже същността на работата.

"Газпром" ще се изтегля от "Овергаз инк" и въпросът е кой да вземе дяловете му. По закон и устав трябва да се предложат първо на другия акционер - Сашо Дончев. Обаче пък се твърди, че голям апетит имал и Пеефски. Всъщност, когато се каже Пеефски (ДПС), не е нужно да се казва "голям апетит". Достатъчно е и само апетит.

Струва ми се, че процесите в ДПС и газовата уж криза са свързани. Ако сте гледали премиера как изтълкува календара на Путин с кучето, което той му подари ("Путин ни обича!") и ако някой ви пошепне, че се върви усилено към възстановяване на "Южен поток", където фирмите на Пеефски (ДПС) проявяваха голям апетит, извинете, апетит, няма как да не навържете нещата... Ако някой ви предизвика на бас, заложете на това, че ЮП все пак ще се строи.

Това, което стана безпощадно ясно, е, че живеем в напълно бандитска държава. В която човек не може да е сигурен нито за бизнеса си (Дончев), нито за живота си (Местан). Само едно не ми е ясно - поравно ли делят Бойко и групата на Пеефски или по братски.

Позиция

Ако нашата цивилизация не настъпва, е загубена

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле"

Разбира се, отвратителни деяния като тези в Кьолн трябва да бъдат сурово наказвани. Но нека погледнем на случая от малко по-обща перспектива. Представете си какво би станало, ако разположим едни хубави картечници по границите - германците биха могли да извадят онези инсталации от времето на Берлинската стена, които стреляха автоматично, без да натоварват морално войниците.

Или ако се плъзнем по шутовските идеи на Доналд Тръмп и настроим срещу себе си милиард и половина хора по света (неотдавна от негов предизборен митинг беше изгонена жена със забрадка). Ако това се случи, ще консолидираме срещу себе си противник, какъвто не сме имали в цялата си история. Нашата цивилизация няма по-мощно оръжие от интеграцията. Тя започва още от времето на късния Рим, който разширява все повече своето гражданство и така приобщава околните народи. Продължава после във времето на християнството, което надскача етническите групи и приема в лоното си всякакви индивиди, независимо от род и произход. За да стигнем чак до модерната епоха, която интегрира още по-мащабно отвъд религии, култури и територии. (

Именно така Западът завладя планетата, а не чрез издигане на стени и граници. От време на време се появяват пречки като желязната завеса, пиратите на "Ал Кайда", ядрената програма на Северна Корея, роботърговците в Централна Африка - но все пак сериозна алтернатива на модерността не се е появила. Модерността в смисъл, че всеки може да влезе, да опита, да се докаже.

Каква би била другата възможност, за която зоват привържениците на крепостта Европа - да се изолираме в комплекси от затворен тип и да треперим вътре? Ако нашата цивилизация не настъпва, тя е загубена. А да настъпва означава постъпателно и неотклонно да приобщава онези 3-4 милиарда човешки същества, останали извън нея. Да не забравяме и демографския проблем, който развитият Запад вече десетилетия наред решава единствено чрез имиграция.

Без увеличаване на потребители и производители няма растеж, а без растеж светът ни - такъв, какъвто го познаваме, няма бъдеще. Нашата цивилизация не е някаква християнска енория от XI век, обитаваща китна алпийска долина, а глобална сила, която е поела отговорността за тази планета. И въпросът не е дали ни харесва или не. Такова е просто положението.

Моля ви да не мислите, че апелирам за съчувствие към бежанците. В България това съчувствие поражда недоразумение, защото нашите съграждани ги смятат за привилегировани. Опитвам се просто да внеса малко разбиране. Който е живял на Запад поне малко, знае, че там чужденците са най-долу в йерархията. Дискриминират ги, плащат им половината от това, което получават местните, карат ги да се доказват, възползват се от тяхната беззащитност по какви ли не начини.

Мигрантът започва от нулата, както се изрази един човек, когото интервюирах преди време: "Правим го заради децата - първото поколение е тор за следващите." Западното съчувствие е свързано именно с тази очевидност: че е трудно да си чужд. В България тази тема е преобърната с главата надолу. Понеже нашите сънародници на Запад се оказват изведнъж "успели", ние си представяме, че мигрантът като цяло е привилегирован, а съчувствието към него се разглежда като част от голямата конспирация по заробването ни от лошите либерали.

Може би мислим по този начин, понеже така и не станахме част от този пусти Запад. Но защо тогава се хвърлихме да защитаваме честта на германските жени? Хайде да оставим германската полиция да се оправя, тя не е чак толкова загубена.

Призив

Приятелите на Полша трябва да надигнат глас

От статия на Тимъти Гартън Аш в британския "Индипендънт"

Полша, водещата сила в посткомунистическа Централна Европа, е под сериозен риск да бъде сведена до нелиберална демокрация чрез действията на избраната наскоро управляваща партия. Основните стълбове на нейната все още либерална демокрация като конституционен съд, обществени електронни медии и професионални държавни служби бяха внезапно заплашени.

Всички съюзнически демократични страни в Европа и отвъд Атлантика трябва да издигнат глас, за да изразят безпокойството си от този поврат с тежки последици за целия демократичен Запад.

И това трябва да стане скоро. Политическият "блицкриг" от последните два месеца е знак, че стратегията на партията "Право и справедливост" (ПиС) и в частност на нейния лидер Ярослав Качински е да свърши набързо и безцеремонно мръсната работа по трансформиране на политическата система, след което да покаже по-благо лице.

Качински разполага с парламентарното мнозинство да направи това, все още има относителна обществена подкрепа и президентът на страната се държи като негова марионетка. Подобно на Макбет той си казва: "Ако това трябва да бъде направено... е по-добре да бъде направено бързо."

Политици от ПиС претендират, че въвеждат нещо като парламентарен суверенитет в британски стил - заради съсредоточаването на власт в ръцете на премиера и дисциплинираното парламентарно мнозинство.

Но въпреки че Великобритания няма писана конституция, както в САЩ и Германия, има мощни спирачки и баланси: безукорно неутралният държавен глава; категорично независимите съдилища, които не се колебаят да преследват министри; Би Би Си; професионални държавни служби, служби за сигурност, които (в наши дни, доколкото знам) не приемат политически поръчки, както и стабилна култура на политическия дебат... Трябва ли да продължавам?

В Полша, напротив, президентът Анджей Дуда изпълнява стратегията на своя политически господар. Самият наставник на докторската му дисертация по право казва, че той вече три пъти е нарушил конституцията - едно решение на Сейма и съдийски назначения на практика обезглавяват Конституционния съд; един нов медиен закон подчинява обществените електронни медии пряко на правителството; на ръководни постове в държавните служби се узаконяват политическите назначения.

Добра новина е това, че полското общество вече се е мобилизирало - 55 на сто от хората казват, че демокрацията в Полша е под заплаха. ЕС също реагира по-остро, отколкото на подобните (и по-сериозни) промени на Орбан в Унгария.  Трябва традиционните приятели на Полша да заговорят и най-вече трябва да чуем гласа на САЩ.

Що се отнася до Великобритания, реално погледнато, Камерън е политикът, от когото най-малко можем да очакваме да критикува Качински. Защото той отчаяно се нуждае от споразумение за социалните облаги за работещите в кралството имигранти (главно поляци), както и да спечели референдума за членство в ЕС. Но си струва да бъде поставен натясно, макар че в отговор може да чуем само увъртане. 

Поръчковите убийства

Това, което имаме като МВР


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Мнението на проф. Ивайло Дичев е доста...антиевропейско :)

  Да се чуди човек кой ви ги спуска тия опорни точки за бежанците.
  Ей тва ми е любимото.

  "Нашата цивилизация няма по-мощно оръжие от интеграцията. Тя започва още от времето на късния Рим, който разширява все повече своето гражданство и така приобщава околните народи. Продължава после във времето на християнството, което надскача етническите групи и приема в лоното си всякакви индивиди, независимо от род и произход"

  Не е нужно да си историк, за да видиш дебилността в написаното :)

  Не знам дали наистина си мислите, че някой вярва на тези глупости или..В съседната медия има статия за Овча Купел и кам там е всеки ден Кьолн.На кого мислите, че вярват хората...на вашите криворазбрани бози за толерантност или на очите си, които виждат арогантни пришълци, носещи чужди ценности и гледащи жените и дъщерите им като разгонени песове.Мислите ли наистина, че бихме приели толкова лесно културните им особености, повеляващи потисничеството на жени и хора с различни въгледи...

  ОТ ДОСТА ВРЕМЕ СЕ ПИТАМ ИМАТЕ ЛИ ИЗБОщО ЖЕНИ В РЕДАКЦИЯТА???
  НЯКОЯ ОТ ВАС ДАМИ ВОДИЛА ЛИ Е СПОР СЪС САУДИТЕЦ ИЛИ ПАКИСТАНЕЦ?

  Защото аз съм и бях шокиран от арогантността и убедеността в правотата на исляма.И онези бяха от образованите.

  Дори най-толерантните и либерални хора, които сме обиколили света и имаме приятели от различни държави и различни вероизповедания не бихме се хванали на въдицата, че тая паплач дето ни налазва е нужна на цивилизацията ни.

  А от писанията за демографските процеси в Европа и нуждата от нови попълнения направо ми се повдига.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.