Мнения Daily - "Народният съд" и подменената България

И още: Палачите съставиха "елита" - последствията се виждат и до днес; Реформаторите - назначени за бушони

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Паметната дата 1 февруари 1945 г.

За 25 години не сменихме елитите

От обръщението на президента Росен Плевнелиев в Деня на почит към жертвите на комунистическия режим

Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество.

Сенките от миналото правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да залъгват колко "прекрасен" бил животът ни в несвобода, да ни откъснат от семейството на европейските народи. Дори днес - в самото навечерие на деня, в който си спомняме за жертвите на комунистическия терор, политици, живеещи в едно отминало време, опитват да закрият Комисията по досиетата.

През изминалите 25 години пропуснахме да пратим комунизма с всичките му метастази в музея на миналото. Като човек, който не е назначил нито един сътрудник на ДС в дипломацията, в съдебната или изпълнителната власт, аз обаче ще съм последният, който би казал, че сме обречени да живеем по правилата на преродилите се тоталитарни елити.

Време е веднъж завинаги да скъсаме оковите на миналото, за да дадем шанс на млада и демократична България. Поклон пред жертвите на комунистическия режим.

Палачите съставиха "елита"

Последствията се виждат и до днес

От коментар на Иван Куцаров в webcafe.bg

1 февруари 1945 г. е денят на разстрела на 147 личности, които са основата на политическия елит на България в годините преди окупацията от СССР. Сред тях са тримата регенти, 67 депутати, 22-ма министри за периода 1940 - 1944, в това число и министър-председателите проф. д-р Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, 47 генерали и полковници, издатели на централни вестници и публицисти. Това е началото на най-мракобесния период от новата история на България, който е причината и до ден днешен да сме последни във всяка  класация, независимо дали е политическа, икономическа или за свобода на словото.

Екзекуциите са една по една. Проф. Александър Станишев, хирург от световна величина, моли да бъде разстрелян последен, за да може да провери пулса на всеки убит преди него. След като разстрелват и него, телата са хвърлени в бомбена яма на Софийските гробища, като отгоре са посипани със сгурия.

Екзекуцията е последвана от още над 2600 убийства, които са разпоредени от т.нар. Народен съд. За по-малко от година е избит цветът на политическия, икономическия, военния, духовния и интелектуалния елит на България.

Разправата с противниците на режима не спира само дотук.

Народният съд разпорежда още 226 доживотни тъмнични, 8 двайсетгодишни, 946 петнайсетгодишни, 687 десетгодишни и 3741 по-кратки присъди, като мнозина умират от побои и изтезания веднага след задържането им.

Това са само част от жертвите. В периода от 1945 до 1962 г. в 86-те лагера в страната са въдворени близо 30 000 "врагове на народа". Това е видимата част, но има и друга. Преди това, през 1941 - 1944 г., под давлението на Москва комунистическите терористи избиват над 3 хиляди души, предимно кметове, свещеници и такива, които просто проявяват негативно отношение към комунизма.

В тази сметка никога не се включват хилядите масови убийства без съд и присъда, които започват веднага след 9 септември и продължават години наред. Едно от известните е на митрополит Борис, колос на българската култура и духовност.

Разсекретени документи от началото на 50-те години доказват принудителното изселване на "активни вражески елементи" от столицата - "815 семейства с 3184 членове". С "освободените"  жилищни площи се награждават палачите на стария елит. "Прогресивните", настанени в имотите на "реакционните", са в общия случай малограмотни, без какъвто и да е обществен или друг принос и преди, и след 1944 г.

Те са в основата и на новия "елит", който започва да управлява държавата. С т.нар. Народен съд Съветският съюз и неговите гаулайтери в България успяват да насадят в обществото страх и терор, с помощта на които управлението им продължава до 1989 г. Последствията от избиването на елита на нацията се виждат и до ден днешен и са особено осезаеми в политиката на подмяна на ценностите.

В периода от 1944 - 1989 г. пряко засегнатите от комунизма са над 300 000 българи и техните семейства. Този факт е достатъчно красноречив.

Реформаторският блок

Да се готвят следващите бушони

От коментар на Лилия Цачева в "Клуб Z"

Краткият престой в управлението се оказа достатъчен конструкцията на Реформаторския блок да поддаде под тежестта на властта и ходовете на Бойко Борисов да държи "партньора" изкъсо с постове и обещания за реформи, а в същото време да прехвърля отговорността за скандалите в двора му. 

От РБ той спечели поне три неща. Първо - етикет "дясно" и "реформаторско" за второто си управление. Второ - гласовит заместник в атаките срещу ДПС, поне за пред публиката. Трето – декор за нов имидж – един консенсусен Борисов, готов и на реформи, особено в съдебната система.

ГЕРБ повериха на реформаторите министерските ресори, в които от толкова години почти нищо читаво не се е случило. Тоест назначиха ги за бушони. Какво друго е да дадеш отбраната, без да даваш дори пари за нея; образованието, в което всеки скандал (дори измисленият, каквито бяха повечето) е шумен;  здравеопазването, което и според лекари, и според пациенти е пълна катастрофа, но всяко рязко движение среща съпротива от "системата"... СДС получи икономиката, но без енергетика, обществени поръчки и концесии...

Меглена Кунева не оцени безпортфейлния си вицепремиерски пост, а партията й се поболя от тази "маловажност". Не се добра до правосъдието нито преди, нито след оставката на Христо Иванов.

Същото правосъдие, което Борисов уж прие при себе си и сам обяви, че "Иванов е министър на ГЕРБ". И го метна като димка в градината на РБ в секундата, в която това щеше да го скара с прокуратурата, ДПС и АБВ. И  стана ясно, че за съдебна реформа ще се говори, но такава няма да се прави.

Първият бушон изгърмя сам – Иванов изпревари разжалването си, а с него управлението напусна и най-критичната съставка на РБ – ДСБ.

Бушонът в образованието, отдавна нарочен, включително и от "своите", изгърмя контролирано точно преди късото съединение за цялата власт – доклада от Брюксел и поредния токов удар във Висшия съдебен съвет.

"Каките", смущаващите SMS-и от премиер до шеф на върховен съд, унищожителният доклад на ЕК и новите придобивки на Пеевски бяха удавени в образователен сос с "партиотични подправки". Не може да се отрече ефективността на този ход... Да се готвят следващите бушони.

В сегашния си вид реформаторите са инструмент с двойна употреба – веднъж като "гаранция" за промяна на статуквото, каквото се очаква след кабинета "Орешарски", и втори път като причина за провала на това начинание.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • D-r D

  "...у нас не бе извършена смяна на елитите." Р.Плевн.

  Честа дума - така е: направо си ги наследиха!
  Синът на функционера на ОК на БКП в Благоевград сега се изживява като баща на нацията;
  Снахата на на секретаря на ЦК на БКП сега е зам. министър-предсевател и в други ден ще стане обрасователен министър;
  Внучката на члена на ЦК на БКП е министър на регионалното развитие.

  Разбирам тези изводи да ги прави дисидент, а не политическо посмешище!

 • nogica

  няма по нагло нещо от наследника на простия и гаден комунист.Колкото и минуси да ми нащракате все ми е тая.Бокова,какъв èп да е избират за нещо,сина и беше обикновен автоджамбазин(крадец на коли) едно дете не можа да възпита, а се прави на световна звезда.Не искам да коментирам другите идиоти.Хора без достойнство.

 • 3
  ilia1959 avatar :-P
  Ilia Iliev

  Нещо логично!
  Защо е наложително смяната на стария елит!
  По една единствена причина-- не е избиран по умствен багаж и подготовка!
  Което автоматично прави България не управляема!
  Резултатът се вижда-2.5 милиона от най-доброто на нацията ни е загубена безвъзвратно.
  Защото този елит няма качества-необхадими да поведан нацията ни през това бурно море на настоящето.
  И не е проблемът да се смени елитът ни.
  Проблемът е да се намери най-добрия вариянт елита ни да бъде най-умното и подготвено от нацията ни.

 • 4
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Браво, докторе! И на мен ми писна от фурнаджийски лопати!

 • 5
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Правилни думи в неправилна уста. Което ги прави фарс. Отрекъл ли се е от баща си? Продал ли е апартамента му в Благоевград и дарил ли е парите на жертвите на комунизма? Пази боже сляпо да прогледа. До коментар [#1] от " D-r D ":

 • 6
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  Извинявайте, но агент на РУМНО да инициира дебат за ролята на ДС е абсурдно! Стамен Стаменов-вербовчик. Справка-Антон Тодоров


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал