Мнения Daily - Няма кой да разследва очевадното
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Няма кой да разследва очевадното

Сред ВИП клиентите на КТБ са шефове и служители на всички контролни институции.

Мнения Daily - Няма кой да разследва очевадното

И още: Прокобата на няколко власти; Трудни времена пред Меркел и ерата на "сближаване" в Европа

3115 прочитания

Сред ВИП клиентите на КТБ са шефове и служители на всички контролни институции.

© Анелия Николова


Гасете лампите

Няма кой да разследва очевадното

От коментар на Николай Стайков за "Клуб Z"

Докато списъците с крайните получатели на кредитите от КТБ се крият, публикуванят списък с депозантите прелива от държавни служители по висшите ешелони и независими магистрати. Очакваме, разбира се, разследване - най-корумпираната държава в ЕС е критикувана все повече за липса на резултати в борбата с корупцията по високите етажи.

Въпросът е обаче има ли кой да го направи. В списъците има министри и шефове на ведомства, които директно са имали влияние върху решенията на държавни предприятия къде да депозират парите си. Връзката би дала отговор на въпроса как се стигна до надуването на балона КТБ първоначално с държавни и общински, а после и с частни депозити. Иска ли това обаче някой в държавата?

Депозитите на ръководни кадри от ДАНС, в която отдавна влиза и финансовото разузнаване, са особено симптоматични. Едно разследване би дало отговор защо въпреки професионалните разследвания в медии далеч преди затварянето на банката нямаше никаква институционална реакция. За какво и за кого работят службите?

Списъците с магистрати - съдии, прокурори и следователи, са достойни за цял раздел в сагата на съдебната реформа. Ще има ли разследване за прокурори с шестцифрени недекларирани депозити или отново тези искания ще се оправдават с "чужди интереси" и "политически атаки"?

За депозитите на шефове от БНБ дори няма смисъл да питаме след изтеклите записи на песни, шеги и закачки между надзорни и поднадзорни лица.

И ако не се разследва и очевадното, можем да загасяме лампите. Явно това си заслужаваме.

Коментар+

Отговорите дойдоха сами

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

Докато някои будали се чудеха как е възможно да се проспи фалитът на 4-та по големина банка в страната, с извадения списък на "най-скъпите" клиенти на КТБ отговорите сами дойдоха.

Общински съветник от ГЕРБ, женен за съдия от провинциален районен съд, изплува по върховете на списъка с над 1 млн. лева на влог. И старите фараони, и младите милионери от "Позитано" 20 присъстват с шестцифрени суми. Главният секретар на МОСВ спестил от закуски над 318 000 лева, а жена му държи над 263 00.

Съпругата на несменяемия подуправител на БНБ Димитър Костов, който постави специалния надзор над КТБ, се оказа главен експерт в дирекция "Продуктово развитие" в банката на Мистър Икономика. Конфликт на интереси у семейство Костови няма. Гарантирано от КПУКИ - онова недоразумение, чийто титуляр Филип Златанов имаше навика да си записва в тефтерчета кого трябва да "удря" и кого да "оправя".

Сега НАП обещават, че щели тепърва да сверяват имотните декларации на висшите държавни ръководители със списъците на синдиците. Няма смисъл да хабят ток и тоалетна хартия. Сред скъпата клиентела на КТБ излизат имената на дузина началници на дирекции в Централното управление и териториалните звена.

Същото се в ДАНС, МВР, Комисията за финансов надзор, КЗК, Комисията по хазарта, ДКЕВР. Майтап, но и трима другари от КПУКИ са си пазили личните спестявания в КТБ.

За 2 години прокуратурата не успя да събере доказателства срещу Христо Бисеров, та едва ли ще се занимава с необяснимото богатство на непълнолетните деца на повече от 400 магистрати.

Мнение

Не без основание Борисов се притеснява, че прокобата "Пеевски" може да сполети и него след Станишев и Орешарски.
Фотограф: Велко Ангелов

Прокобата на няколко власти

От коментар на Полина Паунова за "Дойче веле"

Сякяш тефлоновият слой върху политическото битие на Бойко Борисов работеше досега безотказно - почти няма ситуация в последните години, от която той да е понесъл реални негативи. Всички безспорни гафове на управленията на ГЕРБ някак заобикаляха премиера.

И нищо не подсказваше, че късметът може да му изневери заради няколко събития, които дори не изглеждат кой знае колко значими за управлението. "Искам да Ви попитам, когато четете неговите (на Делян Пеевски - бел. авт.) медии, употребявате неговите бизнеси или всъщност общите такива... "Шпигел" означава огледало на немски - започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?" - след този въпрос, зададен преди няколко дни на среща на премиера с представители на българската общност в Лондон, станахме свидетели на нещо невиждано досега.

Борисов не отвърна "тефлоново" на атаката. "Категорично не е вярно", заяви той и така неусетно изпусна положението от контрол.  "Защо Румъния ни изпревари?", гласи следващ въпрос. "В какво?", пита премиерът. Но самият факт, че не знае в какво, вече е отговор.

И вместо познатите шеги и закачки премиерът насъска медийните си съветници да "предупредят" големите телевизии, разгласили случилото се в Лондон, за собственото им  взимане-даване с Пеевски.

Междувременно още едно символно събитие показа, че увереният Борисов е заменен от балансьор, поддаващ се на натиск в името на властта. След като "отстреля" кандидатурата на Кристалина Георгиева с прессъобщение, в сряда правителството официално номинира спорната Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

След публичната закана на Георги Първанов да изтегли АБВ от управлението отговорът на анализатори на въпроса какво го накара да постъпи така беше еднозначен: страхът.

Страх, че изпуска контрола над привидностите, които години наред управляваше добре. Страх, че след като ДСБ оттегли подкрепата си за кабинета, ако това направи и АБВ, подобен сценарий би осветил здравите връзки между ГЕРБ и ДПС.

Страх, че прокобата "Пеевски" (без тук да има значение личността на самия Пеевски) ще сполети и неговата политическа съдба, точно както се случи със Сергей Станишев, Пламен Орешарски и дори Лютви Местан.

Страх, че ако не изпълнява искания, зависимостите му ще бъдат осветени. И именно заради този страх предишния Борисов вече го няма. Изглеждащият всесилен лидер на ГЕРБ вече подлежи на изнудване. И това може да сложи началото на края на "ерата Борисов" в българската политика.

Европа

Фотограф: Fabrizio Bensch

Трудни времена пред Меркел и ерата на "сближаване"

От статия в "Ню Йорк таймс"

Следващите няколко седмици най-вероятно ще определят подхода на Германия към бежанската криза, а може би и бъдещето на страната. Предстоят две важни събития.

Едната е срещата на върха на ЕС на 18 и 19 февруари, която ye e последен шанс за канцлера Ангела Меркел да спечели останалите за своята политика на отворени врати към бежанците. Другото - изборите в три германски федерални провинции на 13 март, които ще бъдат и негласен референдум за политическата ситуация на Меркел.

Може би идват последните месеци от епохата на "сближаване" - терминът обозначава следвоенното политическо развитие към "все по-тесен съюз" сред европейските страни. И доскоро изглеждаше почти като природен закон, неизбежност, която може да бъде забавена, но е и спряна.

През последното десетилетие - ерата на Меркел - понятието "сближаване" се използваше за развитието на събитията в самата Германия. Като източногерманка и умерена във всяко отношение личност, г-жа Меркел се превърна в резултата от това развитие и водещата фигура в него. Така беше тогава, но тези дни отминаха. Сега действат мощни центробежни сили. Германската партийна система се пренарежда. Онези, които се възприемат като губещи в тази епоха - източногерманците, възрастните побелели мъже, изразяват гнева си в допитванията, подкрепяйки крайнодясната "Алтернатива за Германия", която обещава да се бори срещу "политическата коректност" и да затвори границите.

С прогнози да спечели между 7 и 15% "Алтернатива за Германия" отнема избиратели от влиятелната някога Социалдемократическа партия, (подкрепата за която според допитванията е спаднала до 13,5 процента в провинция Баден-Вюртемберг) и изпреварва "Зелените". В Германия, правителствата обикновено се съставят от коалиции между водещите партии, наличието на крайна десница сред тях нарушава обичайния ред.

Не става дума само за политика. На улицата и в семействата има гняв и тревога. Насилието срещу центровете за кандидати за убежище расте. Дебатите в интернет са врящ казан от объркани и предубедени предположения, в които гражданите обвиняват правителството и германските медии, че ги лъжат в очите и се обръщат за информация към руските държавни медии.

Най-очевидният признак е може би самата Ангела Меркел. В продължение на години високият й рейтинг я правеше неуязвима. Сега 81% от германците внезапно се оказаха несъгласни с подхода й за справяне с миграционната криза, а допитване от миналата седмица показа, че одобрението лично за канцлера е спаднало вече на 46 процента. Меркел, която бе ядрото на центризма, също е изтласкана в периферията.

Германският професор Александър Виршинг твърди, че кризите прекратяват сближаването, но в основата си са очертали и нови линии на сътрудничество, довело в крайна сметка до по-голямо сплотяване на континента. Може би в дългосрочен план това може да се каже и за Германия, но едва ли ще е скоро.

Гасете лампите

Няма кой да разследва очевадното


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK