Как се промениха цените и заплатите за 20 години

Как се промениха цените и заплатите за 20 години

Данните опровергават твърденията, че цените нарастват по-бързо от заплатите

7283 прочитания

© Анелия Николова


Статията е публикувана в уебстраницата за визуализация на данни Инфограф и е препечатан от "Капитал" с разрешението на автора.

Текстът се основата на анализ на Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС). На 11 феврури 2016 г. НСИ също публикува материал по темата

През тази седмица много медии забръмчаха по повод внезапно откритата "новина", че видите ли от 1995 г. насам цените на хранителните продукти били нараснали над 50 пъти, а от 2000 г. насам заплатите били нараснали 4 пъти. А пък цените на доматите на едро на Софийската стокова борса само за януари били нараснали с 41%.

От тези прости факти започват да се правят някакви гигантски изводи за невероятно обедняване, за галопиране на цените, за какво ли не още.

Преди да се нахвърлим с обичайната си страст върху емоционалното преживяване на съобщеното, нека първо да се запознаем с фактите. С всички факти. Не само с някои от тях -  отделно/несвързано подбрани или поради невежество, или поради по-лошо.

Ако ще сравняваме цените през 2015 г. с тези през 1995 г., нека сравняваме и заплатите през 2015 г. с тези през 1995 г. Георги Ганев има предвид различните години, които медиите използват за отделните сравнения: ръст на цените след 1995 г. и ръст на заплатите след 2000 г. - бел. Инфограф

Аз предлагам да хвърлим в огъня и 2005 г. и 2010 г., ей така за цвят, пък и всичко да стане на едни равни естетични петгодишни периоди. Някога им викахме петилетки.

Какво показват данните

Въз основа на официалните данни на НСИ могат да се направят следните сравнения:

- Сравнение на 2015 г. с 1995 г.: общо цените са нараснали 65 пъти. Цените на хранителните стоки са нараснали 55 пъти. Заплатите са нараснали 115 пъти.

 

- Сравнение на 2015 г. с 2000 г.: общо цените са нараснали с 90% (близо 2 пъти). Цените на хранителните стоки са нараснали с 81% (близо 2 пъти). Заплатите са нараснали близо 4 пъти.

  - Сравнение на 2015 г. с 2005 г.: общо цените са нараснали с 47% (един път и половина). Цените на хранителните стоки са нараснали с 55% (един път и половина). Заплатите са нараснали над два пъти и половина.

 

- Сравнение на 2015 г. с 2010 г.: общо цените са нараснали със 7%. Цените на хранителните стоки са нараснали с 12%. Заплатите са нараснали с 35%, или с една трета.

 

Това са фактите, доколкото статистическите данни са способни да ги отразят. Тълкуванията са свобода и право на всеки, но все пак е добре те да се съобразяват с фактите.

Например, вярно е, че между 1995 г. и 2015 г. индексът на цените на хранителните стоки е нараснал 55 пъти. Вярно е, че между 2000 г. и 2015 г. средните заплати са нараснали 4 пъти. Но фактите ясно сочат, че това няма как да бъде тълкувано в посока, че средната заплата днес може да купи по-малко хранителни стоки, отколкото през 1995 г.. Фактите просто ясно показват, че между 1995 г. и 2000 г. е имало много бързо нарастване (тридесеткратно) както на цените на хранителните стоки, така и на средните заплати. А от 2000 г. насам заплатите нарастват над два пъти по-бързо от цените.

Що се отнася до поскъпването на оранжерийните домати на борсата през януари, надявам се със същия плам българските журналисти да отразят и срива в техните цени през май, когато той по силата на елементарни природни закони неминуемо се случи, както всяка година. Важният факт в случая е, че борсова цена и цена за краен потребител са две различни неща. Много различни.

Кратко обяснение на цитираните данни

Данните за промяната в общото ценово равнище и цените на хранителните стоки са от НСИ, могат да бъдат намерени в този файл. Във файла данните са месечни, годишните се получават като се усреднят месечните индекси за 12-те месеца на съответната година.

Данните за размера на заплатите са от НСИ, Статистически Годишник на Република България. За 1995 г. данните са за заплатите на наетите само в обществения сектор. Данни за частния сектор няма. Доколкото традиционно в България средните заплати в обществения сектор са чувствително по-високи от тези в частния (до ден днешен – бел. Инфограф), числото за средната заплата в първия ред на третата колона е със сигурност надценено. Няма как да знаем с колко.

За 1995 г. числото идва от Статистически Годишник 1996 г. (с данни за 1995 г.), таблица на стр. 89.

За 2000 г. числото идва от Статистически Годишник 2001 г. (с данни за 2000 г.), таблица на стр. 97. За 2005 г. числото идва от Статистически Годишник 2006 г. (с данни за 2005 г.), таблица на стр. 103.

За 2010 г. числото идва от Статистически Годишник 2011 г. (с данни за 2010 г.), таблица на стр. 114.

Годишникът с данните за 2015 г. още не е излязъл, затова ползваме данни от текущата статистика на пазара на труда, в която са налични заплатите за три тримесечия на 2015 г., като за последното тримесечие екстраполираме без да забравяме, че сезонно през четвърто тримесечие средните заплати са доста по-високи, отколкото преди това през годината (поради бонуси и други подобни).

Статията е публикувана в уебстраницата за визуализация на данни Инфограф и е препечатан от "Капитал" с разрешението на автора.

Текстът се основата на анализ на Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС). На 11 феврури 2016 г. НСИ също публикува материал по темата

През тази седмица много медии забръмчаха по повод внезапно откритата "новина", че видите ли от 1995 г. насам цените на хранителните продукти били нараснали над 50 пъти, а от 2000 г. насам заплатите били нараснали 4 пъти. А пък цените на доматите на едро на Софийската стокова борса само за януари били нараснали с 41%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  tvi63 avatar :-P
  tvi63

  Всички които малко разбират от наука, знаят че когато се прави нещо и се представя, се описва как е направено или изчислено! Така че може десетки весели барчета да бъдат направени! Например как преди десет години с една средна заплата не можеше и да мечтаеш за лед телевизор, а сега можеш да си купиш два! Или пък че сега само с 50 работни заплати си купиваш мерцедес, а с една роял!

 • 2
  spindi avatar :-|
  spindi

  Тоест с една заплата си купуваш почти 2 пъти повече храна днес в сравнение с 2005.

 • 3
  tvi63 avatar :-P
  tvi63

  До коментар [#2] от "spindi":

  Т.е. ако си на минимална като платиш ток, вода, парно, транспорт, не ти остават пари за храна! Виж ако си депутат действително пълнееш от цялата тази храна!

 • 4
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  http://www.numbeo.com/ ...
  После всеки може сам да си прави заключения на данни, въвеждани от реални хора..

  До ИПИ - Времената на Милтън и Слободната Пазарна Икономика умря с кризата 2007-8 .. този модел НЕ РАБОТИ!!!...
  Само работните места /независимо от дохода и разликите в него/ се местят в Китай.
  Докога ще дрънкате в отбора на супербогатите мада№@$№@$?
  В БГ няма и един такъв!

 • 5
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Прегледах сайта на тия студенти от НБУ - нямат коментари... поръчка и - В СинСити с хонорара.
  ХА!

 • 6
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Има една странна група от обществото, при това доста голяма, която ни убеждава, че пред 90-те били много хубави времена.Както има и една шизофренична и дебилна група, която ни убеждава, че преди 90-та е било още по-добре.

  За мислещия човек е ясно, че българина никога не е бил по-богат и никога не е живял по-добре отколкото днес.

  Имаше един кратък сладък момент между 2006-2009 дето всички бяха царе, ама онова си беше балон та дрънка.

 • 7
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  http://knoema.com/pjeqzh/gdp-per-capita-by-country-1980-2014?country=Bulgaria
  Ако се гледа БВП на глава от населението през ППП НИКОГА не сме били по-добре. Сега сме 4.5 пъти по-добре от 1980, два пъти по-добре от 1989.
  Ако се гледа сравнението с САЩ ... 1980 сме били 50% от тяхното, 2001 29%, а сега сме 45%.
  Ако гледаме ХДИ (хюмън дивелъпмънт индекс) абсолютната стойност на индекса за БГ нараства, но доста изпадаме като място в класацията.

 • 8
  rambo3 avatar :-|
  rambo3

  Ще минат още десетилетия докато достигнем покупателната способност от 80-те. Ама не да се сравнява сегашното пилешко напомпано с вода и хормони например, а цени на продукти със съизмеримо качество.

 • 9
  yulian avatar :-|
  БГА Балкан

  Прах в очите на "облъчваните". Нашите назначени капиталисте са най-добрите капиталисти. 7% (олигарси и приближени) ядът свинско, 93% (нормалните хора) ядът зеле. Според статистиката 100% ядът свинско със зеле.

 • 10
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Покупвателната способност през 80те? Опашки за тоалетна хартия, 5 години за телевизор и над 10 за автомобил....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал